26 / 04 / 2024

Küçükçekmecedeki tarihi eserler restore edilecek!

Küçükçekmecedeki tarihi eserler restore edilecek!

İstanbulun en eski yerleşim yerlerinden Küçükçekmecede, günümüze ulaşmış az sayıdaki tarihi eser ayakta kalma mücadelesi veriyor



Roma, Bizans ve Osmanlıdan izlerinin bulunduğu ilçede, tarihi yapıların hali görenlerin içini sızlatırken, bir yandan da eserleri kurtarmak için yapılan çalışmalar mevzuatlar nedeniyle fazla ilerleyemiyor.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay yaptığı açıklamada, Küçükçekmecenin birçok yerinin arkeolojik sit alanı olduğunu ve buradaki birinci derecede tarihi eserlere gerektiği şekilde el atamadıklardan yakındı.

Aziz Yeniay şunları söyledi: Meydandaki üç tarihi çeşmemiz restorasyon programında. Restorasyon 2012 içinde tamamlandığında 1642 tarihli Vezir Mehmet Paşa Çeşmesi, 2. Abdülhamitin yaptırdığı Tuğralı Çeşme ve Kervansaray Çeşmesi de restore edilmiş olacak.

Gölde yüzeceğiz, balık avlayacağız

İlçede Rhegion ve Bathonea adında iki önemli arkeolojik kazı alanı bulunduğunu anlatan Yeniay, kazıların ödenek azlığı nedeniyle yavaş ilerlediğini belirtti: Kocaeli Üniversitesinin yürüttüğü Rhegion kazı çalışmaları İstanbul Üniversitesine geçti, ancak bir yıldır bölgede çalışma yapılmıyor. Çalışmalar yavaş ilerliyor. Yılda bir ay çalışılıyor, 11 ay bekleniyor. Bu sürede ortaya çıkan eserler tahribata uğruyor. Bunların bir an önce ihya edilmesi lazım.

Yeniay, ilçedeki doğal güzelliği yansıtan Küçükçekmece Gölündeki kirliliğin de azaldığını belirterek, son 40 yılda çevre atıklarının aktığı gölün bir anda temizlenmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti. Küçükçekmece Göl Havzasına harcanan paranın 500 milyon lirayı geçtiğini anlatan Yeniay, Avcılar ve Küçükçekmecedeki kolektörlerin birkaç ay içinde tamamlanmasıyla göle kirli su girişinin önleneceğini söyledi: Bundan sonraki süreçte bu gölde yüzeceğiz, balık avlayacağız. Artık sonuç alma kısmındayız.
Milliyet


Geri Dön