25 / 04 / 2024

Kuleli şemsiyeler dükkan kiralarını etkiliyor

Kuleli şemsiyeler dükkan kiralarını etkiliyor

19 Temmuz'da restoran, kahvehane ve kafeteryalarda uygulanmaya başlayacak sigara yasağına günler kala tartışması da alevlendi



Yasak, sektörde farklı görüşlere neden olurken, işletmeciler tedbir anlamında ilginç uygulamalara hazırlanıyor. Restoranlarında mimari koşullar elverdiğince açık alanları düzenleyen işletmeciler, bahçe ve teraslarını şekillendirirken yaz sezonu dışında da kullanılmaya müsait alanlara dönüşmelerini sağlamaya çalışıyorlar. Hatta kapalı alan tanımından çıkması için bahçedeki özel çadırların tepesini açanlar da var. Bir yıldır kuleli şemsiye adı verilen bir şemsiye ürettiklerini bildiren Celal Birsen Şemsiyeleri'nin sahibi Recep Birsen şunları söyledi: "Bar ve oteller, sigara yasağı nedeniyle farklı çözümlere gitmeye başladılar. Kullanılan gölgeleme sistemlerinin yanlarının açık olması ve bir hava sirkülasyonunun olması gerekiyor. Bunu da sağlayabilecek tek şey şemsiye. Bu şemsiyeleri de özel olarak üretiyoruz. Üzerinde kule gibi havalandırma bulunuyor. Bu da hava sirkülasyonu sağlıyor. Şu ana kadar 50 bin adet kuleli şemsiye ürettik."

Kiralamada öncelik oldu
Köşebaşı Restoran Yönetim Kurulu Üyesi Mert Aşkın, yasağın işyerlerinde yüzde 15 oranında bir kayba neden olacağını söyleyerek, "Kiralama yaptığımız yeni alanlarda ise sigara içmeye müsait alanların olmasını önceliklerimiz arasına aldık" dedi. Kalamış ve Bebek Posh Brasserie'nin işletmecisi İlgi Gövsa ise bahçe ve açık alanları olduğu için tercih edilen restoranlar arasında olacaklarını söylerken, Point Hotel Taksim Genel Müdürü Nuri Kalyoncu da bünyelerindeki Udonya Restoranı'nın yazın kullanabilecek bir bahçesinin bulunduğunu belirtti.

'Lokantaların çoğu kapanır'
Kalyoncu, "Yasanın asıl lokantaları vuracağını düşünüyorum. Eğer bu yasak, kanunda yazdığı gibi uygulanmaya başlarsa, İstanbul'daki büyük lokantaların çoğu kapatmak zorunda kalır" dedi. Mori restoranlar zincirinin sahibi Serhat Gür ise, "İstanbul yeme, içme ve eğlence hayatını göz önünde bulundurarak yorumlayacak olursak, bizler gibi A+ hedef kitleye sahip mekânların cirolarında ciddi düşüşler olacaktır. İnsanlar evlerinde sigara içmeyi tercih edecekler ve bu da müşteri sayılarımızın azalmasına sebep olacak" dedi.

`Adil olacak mı?' kaygısı
Sigara yasağı restoran sektöründe farklı şekilde tepkilere neden oldu. Muhafazakar kesimi temsil eden Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, yasağı desteklerken, Turizm, Restoran, Kulüp Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Barış Tansever de yasak yerine restoranlarda fiziki olarak ayrı salonlarda veya camla ayrılmış bölümlerde sigara içilmesi gerektiği önerisini getirdi. Tansever, "Yaptığımız araştırmaya göre yasak, kafeteryalarda ve barlarda ilk yıl yüzde 40, içkili restoranlarda yüzde 30, esnaf lokantalarında yüzde 20 iş kaybına neden olacak" dedi. Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) Genel Sekreteri Tarkan Konar ise, "Yasağın karşısında değiliz. Ancak adil uygulanacağına dair kaygılarımız var. Kıraathane veya pastane gibi yerlerle içkili mekânlara aynı hassasiyet olacak mı? Böyle olmazsa uygulamanın ne anlama geleceği aşikâr" diye konuştu.

Kahveciler de dertli
Simit Sarayı'nın Sahibi Haluk Okutur, simit satan zincirlerin bu yasaktan etkileneceğini, iş kayıplarının yüzde 30'a varacağını söyledi. Kendilerine kayıtlı 76 bin 800 kahvehane bulunduğunu, kayıtsızlarla birlikte bu sayının 100 bine ulaştığını kaydeden Kahveciler Federasyonu Başkan Vekili Resul Karataş da şöyle konuştu: "Bu yasaktan dolayı kahvehaneler zarar edecek. 81 ilde 800 kişiyle mülakat yaptık. Büyük çoğunluk `bu yasaktan sonra kahveye çıkmayız' diyor. Yasak yerine başka türlü tedbirler alınması gerek."

Eylem TÜRK/Milliyet


Geri Dön