29 / 03 / 2024

Kurtköy konut yapımı için en cazip mekanlardan biri oldu

Kurtköy konut yapımı için en cazip mekanlardan biri oldu

Kurtköy'ün sadece Sabiha Gökçen Havalimanı değil, birçok artısı var



KURTKOY'de havalimanı, teknopark, oteller, eğitim kurumları, bankaların yeni yatırımlarının yanı sıra, çemberi biraz daha genişlettiğinizde birçok unsurun konut yatırımlarını cazipleştirdiğini bildiren Beşyıldız Yuvataş Genel Koordinatörü Güzin Ervardar, "Organize sanayi bölgeleri var. Tuzla, Gebze, Pendik'te birçok sanayi tesisi var. Tersaneler de bizim için önemli. Buralarda çalışanlar, işe yakın yaşam alanı tercih ettiğinde Kurtköy, bu imkanı sunuyor" dedi. Garanti Bankası'nın Pendik'te operasyon merkezi yapacağının konuşulduğunu, Yapı Kredi'nin ve Akbank'ın da Gezbe-Şekerpınar'da yeni yatırımlar yaptığım hamlatan Güzin Ervardar, şöyle devam etti: "Bunlar da Kurtköy'ü etkiliyor. Beyaz yakalılar lehine artan bir popülasyon oluşuyor. Hem de üst düzey beyaz yakalılar. Bu kişilerin ve ailelerin ne tip evlere ihtiyacı olacak? Bu tahlili iyi yapan projeler kolay satılacak. Bugüne kadar genelde ailelerin ihtiyacına cevap veren konutlar yapıldı. Küçük konutlar da yapılıyordu. Fakat bundan sonra küçük konut tipleri çoğalacak. Genç aile tiplerinin beklentisi, konfor. Buna uygun planlamalar gerekecek. Biz de, oluşturduğumuz projede kimin gelmesini istiyorsak, o aile tipini çağırıyoruz. Koyduğumuz sosyal tesis, evin fiyatı, basındaki söylemlerimiz bunu destekliyor. Doktorlar, mimarlar, inşaat mühendisleri bizden daire almış. Mimar ve inşaat mühendislerinin para verip projemizden daire almasını önemsiyorum."

Farklılaşan proje öne çıkacak
KURTKOY'de açıklanan projeler içinde, farklılaşan projeler öne çıkacak. Ayvacı İnşaat tarafından 12 bin metrekare alan üzerinde hayata geçirilen 134 dairelik Ayvacıpark Konutları da öne çıkan projelerden biri. Projede yaşam, Eylül 2010'da başlıyor. 1+1,2+1,3+1 ve 4+1 seçenekleri sunulan sitede 3 adet gölet, 1 adet süs havuzu ve 1 adet yüzme havuzunun yanı sıra futbol, basketbol, çocuk oyun sahaları, masa tenisi salonu, fitnes, kafe, kreş odası, buhar odası ve sauna gibi sosyal imkanlar bulunuyor. Yüzde 86'sı yeşillikler içinde kalacak şekilde çok özel olarak tasarlanan Ayvacıpark'ta 5 bin 500 metrekare kapalı otopark var. 3+1 ve 4+1 dairelere ikişer araçlık otopark tahsis ediliyor. Elektrik kesintisi halinde tüm site jeneratörle beslenecek. Projede 62 metrekare 1+1'ler 123 bin TL'den başlıyor.

KURTKÖY Sabiha Gökçen Havalimanı'na yapılan yatırımlar yolcu kapasitesini 25 milyona çıkardı, THY'nin bakım-onarım-modifi-kasyon merkezi, teknopark, bankaların operasyon merkezleri, eğitim kurumlar ve organize sanayi bölgeleri, Kurtköy özelinde ve Pendik'te, hatta Kurtköy'e komşu Orhanlı ve Aydınlı'daki konut yatırımlarım artırdı. Bölgedeki yeni yatırımlar ve beyaz yakalıların fazlalığı yüzünden, ertelenen konut projeleri 'silbaştan' ele alınıyor, yeni profile uygun projeler hazırlanıyor.

Kurtköy'deki inşaat projeleri, bölgenin çehresini değiştirirken, metrekaresi 3-4 bin lirayı bulan projelerin de olması dikkat çekici... Güzin Ervardar ise "Bölgede çok küçük daireler de satışa sunuluyor. Fakat Kurtköy'ün, 30-35 metrekarelik daireler için uygun olmadığını düşünüyorum. Gerçek anlamda, konforlu 1 oda 1 salon dairelerin, en ufak 65-70 metrekare olması gerektiğini düşünüyorum. Stüdyo daire tanımı zamanında yanlış yapıldı, şimdi stüdyo daireye ne diyeceğimizi şaşırdık! Bir zamanlar 1 oda 1 salon daireye 'stüdyo' daire diyenler çıktı. Fakat 'stüdyo' tek oda demektir. Kurtköy gibi bölgelerde, stratejiyi doğru oluşturmak lazım" diyor.

Kurtköy'de herkese göre seçenek var
GÜZİN Ervardar, inşaatçıların uzun süredir müşteriyi ürkütmemek için fiyat artırmadı-ğmı belirtti ve "Biz de AlizePark'ta, hareketlenmeden yararlanmak için fiyat arınmadık, tüketiciyi ürkütmek istemedik. Krizde bankalardaki mevduat arttı. İnsanlar, parası varsa da bankada tutmayı tercih etmişti. Hem parasını verip hem de bir miktar borçlanmak istemedi. Bu kararı kimse veremedi. Fakat şimdi, ekim ayından itibaren, o grafik tersine döndü. Bizde birkaç daire kaldı" diyor. Güzin Ervardar, AlizePark projesinde toprak sahibine ait dairelerin satılmadığını, bu daireleri kiralamak için de Beşyıldız Yuvataş olarak harekete geçtiklerini belirtti. Ervardar, projede 800-900 liradan başlayan fiyatlarla daireleri kiralamaya başladıklarını bildirdi, "2+1'ler 120 metrekare, 3+1'er 140 ve 170 metrekare, 4+1'lerse 195 metrekare" diye konuşuyor. Güzin Ervardar, Kurtköy'de nitelikli projelerde 'maket' aşamasında met- r rekaresi 1000 TL ile 4 bin TL arasında değişen fiyatları ise şöyle değerlendirdi: "Tüketici taktir edecek. Hak ettiğini düşünüyorsa, 4 bin lira da verir. Fakat tüketici bilinçli artık. Ben de her müşteride o bilinci görüyorum."

SABİHA Gökçen Havalimanı arazisinde ineklerin otladığı dönem geride kaldı, bölgede her yıl yeni proje gündeme geliyor. Bölgeye yapılan her yeni yatırım da, konut ihtiyacım artırıyor. Kurtköy'de halen, yeni ve nitelikli projelerde metrekaresi 1000-1500 lira aralığından başlayıp, lokasyona, projenin sunduğu artılara metrekaresi 3-4 bin liraya kadar konutlar bulunabiliyor.

Bölge iyi tahlil edilmeli
Yıllarca Turyap'da üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra inşaat sektörüne geçen Beşyıldız Yuvataş İnşaat Genel Koordinatörü Güzin Ervardar, Kurtköy Yenişehir'de hayata geçirdikleri AlizePark projesinde daire teslimlerinin başladığını belirtirken, bölgenin potansiyeli hakkında da bilgiler verdi. Emlak piyasasmı da, inşaat sektörünü de yakından tanıyan Güzin Ervardar, önümüzdeki dönemde yine Kurtköy'de hayata geçirecekleri yaklaşık 400-450 konutluk yeni projeyi 'silbaştan' ele aldıklarını belirtti. Güzin Ervardar, şu bilgileri paylaştı:  "Kurtköy'de, inşaat projesi geliştirirken, hitap edeceğiniz müşteri profilini iyi belirlemeniz çok önem kazandı. Projede kaç tane 1 oda 1 salon, kaç tane 2 oda 1 salon yapacaksınız... 4 oda 1 salon yapılacak mı gibi soruları iyi düşünmek gerekiyordu. Konutların büyüklüğünü de iyi hesaplamanız gerekiyor. Bölgeyi iyi tahlil etmek lazım. Sabiha Gökçen Havalimanı'nm yeni Dış Hatlar Terminali hizmete girdi, birçok yeni havalimanı burayı kullanmaya başladı. Yıllık kapasite 25 milyon yolcuya çıktı. Türk Hava Yolları'nın bakım-onarım-modifikasyon merkezi gelecek. En önemlisi de, Sabiha Gökçen Havalimanı'na teknopark kuruluyor; İTO ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ortaklığında... Binlerce teknokrat, bu teknoparkta çalışacak. Geçenlerde imzalar atıldı, yaklaşık 30 bin kişinin çalışması planlanıyor. Bu kadar üst düzey beyaz yakalının olacağı yerde, yalnız yaşayanlar da olabilir, aileler de olabilir. Bu ihtiyaca uygun konut üretmek lazım. Bu ihtiyacı karşılayan konut üretiliyorsa, neden buradan başka bir yere gitsinler."

Projeler eskiyor
İnşaatçıların da, bu yatırımlara bakarak projeler geliştirmeye çalıştığını aktaran Güzin Ervardar, "İşine yakın bir evde oturmak, çalışan için de konfordur. 400-450 konutluk projemizi 2010 sonu veya 2011 baharında tanıtacağız. Fakat Kurtköy'de her gün yenilik var. Arsa kendimize ait, o yüzden beklemeyi tercih etmiştik. Baktık ki, ihtiyaca cevap vermeyecek; iki projeyi imha ettik, 'Daha iyisini yapmalıyız' dedik. Süre geçtikçe, ihtiyaçlar geliştikçe projeler eskiyor" diye konuştu.

Güzin Ervardar, gayrimenkul piyasasında yukarı doğru gidiş başladığının altını çizerken, "Ücretli de, serbest çalışan da önünü görmeye başladı. Fiyatlar uygunken, mortgage oranları bu kadar uygunken, yatırım kararı için insanlar cesaretlendi. Bu, tarihi bir dönem. Her zaman konut fiyatları ile mortgage oranları arasmda ters orantı vardu; fakat şu an ikisi de uygun" dedi.

Yeşilköy-Atatürk Havalimanındaki taksiciler seçime gidiyor
KURTKOY-Sabiha Gökçen Havalimanı bölgesi yeni yatırımların, konut projelerinin heyecanını yaşarken, Yeşilköy-Atatürk Havalimam'nda ise başka bir heyecan yaşanıyor. Önümüzdeki hafta havalimanı taksiciler kooperatifinde seçim olacak. Yem yönetim için iki aday yarışacak. Havalimanı kooperatifinde yaklaşık 550 üye var. Kooperatif üyelerine ait 550 tane durak var. Kooperatifin kira getiren çay ocağı, restoranı, akaryakıt istasyonu olduğu için, başkanlık seçimi  öncesinde heyecan büyük, kooperatifin ayrıca, aidat gelirleri de bulunuyor. Halen taksiciler kooperatifinde 550 durağın her birinin fiyatı 70 bin lirayı buldu. Bu fiyat yaklaşık 11 yıl önce 30 bin lirayken, taksi plakası fiyatı 47 bin liraydı. Oysa bugün taksi plakası fiyatları 570 bin liraya kadar çıktı, kooperatif durakları için istenen fiyatların düşük kaldığı konuşuluyor. Bu duraklar, yatırımcılar tarafından da alınıp satılabiliyor ve durak sahipleri buraları taksicilere 350-400 liraya kiraya veriyor.
Ali Öztürk / Hürriyet


Geri Dön