23 / 04 / 2024

Kutman ile Ofer gayrimenkulleri paylaştı

Kutman ile Ofer gayrimenkulleri paylaştı

Global'in patronu Mehmet Kutman'la İsrailli işadamı Sami Ofer'in ortaklığı iki ay önce bitti. Ayrılırken Ofer, Fransız Tatil Köyü ile Park Otel'i, Kutman ise Veli Alemdar Han'ı aldı



Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, bir dönem büyük yatırımlar için ortaklığa giriştiği İsrailli işadamı Sami Ofer ile yollarını ayırdı. Galataport özelleştirmesinin iptal edilmesinin ardından üç gayrimenkul satın alan ikilinin bu işlerdeki ortaklıkları sona erdi.
Yol ayrımının ardından Kuşadası'ndaki Fransız Tatil Köyü ile İstanbul'daki Park Otel Ofer'de, Karaköy'deki 50 milyon dolar civarında değer biçilen Veli Alemdar Han ise Global'de kaldı. Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Göker, ayrılma kararında Ofer grubunun Türkiye'ye küsmesinin etkili olduğunu söylerken, "Hak etmedikleri şeyler yaşadılar. Doğrusu artık Türkiye'nin adını duymak istemiyorlar. Biz de zarar görmeye başlamıştık" açıklamasını yaptı.
2007 yılında Galataport ihalesinin iptal edilmesinin ardından, hayal kırıklığına uğradıklarını belirten Sami Ofer'in oğlu ve halen Associated Bulk Carriers'in Yönetim Kurulu Başkanı olan Eyal Ofer, Global Menkul Değerler ile gayrimenkul alanında da önemli yatırımlar yapmıştı.

`Fareler cirit atıyor'
O dönemde Galataport ihalesine en yüksek teklifi veren Royal Caribbean Cruise'in ortakları arasında Sami Ofer'in ismi de gösterilirken Erol Göker, "O işte aslında Ofer yoktu" dedi. Galataport ihalesine çok inandıklarını ama iptal edildiğini anlatan Göker şöyle konuştu:
"O dönemde bazı işadamları da bu işin olmasını istemedi. İptal edildi de ne oldu, fareler orada cirit atıyor şimdi! Yoksa şu anda proje bitmişti ve Royal Caribbean yılda 4.5 milyon turist getirmeyi taahhüt etmişti. Yani herkes kazanacaktı."
Ofer ile ortaklığın yaklaşık iki ay önce bittiğini söyleyen Göker, kendilerinde kalan Veli Alemdar Han ile 2005 yılından bu yana holding binası olarak kullanılan Galata Binası'nı birleştirerek bir butik otel yapma planlarının olduğunu söyledi.

Hurdadan tank çeliği üretiyor
Global'in Eskişehir Bozüyük'te 2007 yılında arazi halinde iken ortak olduğu demir-çelik tesisi geçen hafta üretime başladı. Yılda 220 bin tonluk kapasitesi olan tesis yaklaşık 60 milyon dolara mal oldu. Hindistan'dan getirilen teknolojiyle söz konusu tesiste toplanan hurdalar kaliteli çeliğe dönüştürülüyor. Erol Göker, Türkiye genelinde hurda toplayan Ayhan Tekeli ile ortak olduklarını, bu tesiste üretilen çeliğin tank yapımında kullanıldığını bildirdi.

Şırnak'a elektrik santralı kuracak
Şırnak'ta 270 megavat gücünde asfaltit bazlı elektrik santralı kurmak üzere proje geliştiren ve bu amaçla Çin'den türbin sipariş etmeye hazırlanan Global Yatırım Holding'in bölgedeki amacı 2 bin megavata kadar çıkmak. İşletmesini 49 yıllığına kiraladıkları 7 bölge bulunduğunu söyleyen Göker, "250 kilometrelik bölgede Türkiye'nin tüm elektrik ihtiyacını karşılayacak düzeyde maden var. Türkiye bunu değerlendirmeli" dedi.
Songül HATISARU /Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Sami Ofer ve Mehmet Kutman yollarını ayırdı!
Uzun tartışmaların ardından iptal ile suçlanan Karaköy'deki Galataport ihalesinde ilk kez isimleri yan yana gelen Ofer ve Kutman, yaklaşık iki ay önce yollarını ayırdı

İkilinin portföyünde bulunan ve Danıştay tarafından inşaatı durdurulan İstanbul Gümüşsuyu'ndaki Park Otel ile Kuşadası'ndaki Fransız Tatil Köyü Ofer Ailesi'nde, Karaköy'de bulunan ve değeri 50 milyon dolar olarak ifade edilen Veli Alemdar han ise Mehmet Kutman'ın şirketi Global Yatırım Holding'te kaldı. Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Göker, ayrılma nedenini "Artık Ofer ismi bize zarar vermeye başlamıştı. Zaten onlar da Türkiye'nin adını duymak bile istemiyor" diye özetledi.

Galataport'ta yoktu
Galataport ihalesinde en yüksek teklifi veren Royal Caribbean Cruise'nin ortakları arasında Sami Ofer'de  gösterilirken Erol Göker, aslında o işte Ofer'in olmadığının yeniden altını çizdi. Bilindiği gibi Sami Ofer'in oğlu olan ve halen Associated Bulk Carriers'in yönetim kurulu başkanı olarak görev yapan Eyal Ofer, Global Menkul Değerler ile gayrimenkul alanın da yatırım yapmıştı.

Oğul Eyal Ofer ile Kuşadası Limanı'nın işletmesini aldıktan sonra tanıştıklarını söyleyen Göker, "Bir gün ABD'li ortak aradı ve 'Bir dostumuzun oğlu yatı ile Kuşadası Limanı'na geliyor, ilgilenebilir misiniz?' dedi. Gelen kişi Eyal Ofer'miş. Yat denilen şey nerdeyse bir gemi. İşte o zaman kendisi ile tanıştık ve Türkiye'de yatırımlara ikna ettik. Bizim aile ile tanışmamız o zamana rastlar" diye anlattı.

Fareler cirit atıyor
Galataport ihalesine çok inandıklarını kaydeden Göker, "O dönemde bazı işadamları bu işin olmasını istemedi. İptal edildi de ne oldu? Şimdi orada fareler cirit atıyor. Yoksa şu anda proe bitmişti ve Royal Caribbean yılda 4.5 milyon turist getirmeyi taahhüt etmişti. Yani herkes kazanacaktı. Ama eğer yine ihaleye çıkılırsa biz yeniden bakarız" değerlendirmesinde bulundu.
Hacer GEMİCİ/Gazete Habertürk


Geri Dön