24 / 04 / 2024

Kuyumcukent'in içine iki küçük kilise yapılıyor

Kuyumcukent'in içine iki küçük kilise yapılıyor

Halen mescit bulunan Kuyumcukent'in içine, mesleğinin ustası Süryani ve Ermeni esnafın ibadetlerini yapabilmesi için iki tane şapel (küçük kilise) yapılıyor



Kuyumcukent yönetimi, Kapalıçarşı'daki asırlık kuyum atölyelerini Kuyumcukent'e taşıyan Rum, Süryani ve Ermeni kuyumcuların günlük ibadetlerini yerine getirmeleri için şapel açmaya hazırlanıyor.
Kuyumcukent esnafının yüzde 30'unun Rum, Süryani ve Ermeni olduğunu söyleyen Kuyumcukent Yönetim Kurulu Başkanı Sait Erdal Metiner, "Bu mesleğin duayenleri altında Süryaniler mücevherde Ermenilerdir. Asırlardır Kapalıçarşı'da küçük atölyelerde sektörün nabzını tuttular. Kuyumcukent projesiyle de çoğu atölyelerini Yenibosna'ya taşıdı. Tesisimizde her katta mescit var. Rum, Ermeni, Süryani cemaatinden esnafımızın da günlük ibadetlerini yerine getirebilsinler diye şapel açmaya karar verdik" dedi.

Müşteri de istedi
Yurtdışından gelen yabancı alıcıların da ibadet odası talebinde bulunmalarının şapel yapımında etkili olduğunu ifade eden Metiner, "Türkiye üç dini bir araya getiren, mozaik bir ülke olmakla övünüyor. Dinimiz farklı olsa da asırlardır ortak kültürleri paylaşıyoruz, aynı topraklarda yaşıyoruz. Belki Türkiye'de bir örnek olacaktır. Müslümanlar nasıl ibatelerini önemsiyorsa gayrimüslimler de önemsiyor" diye konuştu.

İç tasarımı Mildanoğlu'ndan
Biri alışveriş merkezleri bölümünde ve diğeri de atölyeler bölümünde olmak 2 şapel açacaklarını ifade eden Metiner, bu yapılar iç tasarımının Van'daki tarihi Akdamar Kilisesi'ni restore eden Ermeni asıllı mimar Zakaryan Mildanoğlu tarafından yapılacağını belirtti.
Yapımı devam eden Şapellerin yıl sonuna kadar tamamlanacağını ifade eden Metiner, gerekli mali kaynağı Rum, Süryani ve ermeni esnaflar tarafından karşılandığını söyledi. Metiner, ayrıca engelliler için de özel merdiven, asansör ve tuvaletler inşa ettiklerini ifade etti.

Merkez, içinde vezne açacak
Sait Erdal Metiner, Kuyumcukent'i sektörden 300 milyon dolar kaynak yaratarak yaptıklarını, 30 milyon dolarlık arıtma tesisi kurduklarını söyledi. Metiner, "Bittiğinde 60 bin kişiye istihdam sağlayacak. Yurtiçinde fazla ilgi görmüyoruz ama Çin'den Güney Afrikası'na kadar birçok ülkeden geliyorlar" dedi.
Merkez Bankası ve Darphane'nin Kuyumcukent'te vezne açacağını ifade eden Metiner, `Kuyumcukent Bazaar' projesiyle de perakendeye el attıklarını ifade etti. Metiner, "Çeyizlik, beyaz eşya, mobilya, gelinlik, ayakkabı, seyahat acenteleri, kafe ve restoranlar gibi bağlantılı sektörlerden markalar da yer alacak" dedi.
Esengül METİN/Milliyet


Geri Dön