16 / 04 / 2024

Kuzey Irak Süleymaniye'ye gözünü dikti!

Kuzey Irak Süleymaniye'ye gözünü dikti!

Kuzey Irak Yönetimi’nin Süleymaniye’nin imarı için 2 milyar dolarlık ödenek ayırması ve alt yapı yatırımları için 5 milyar dolarlık harcama öngörmesi, Türk firmalarını harekete geçirdi



Türk firmaları, söz konusu yatırımdan pay almak için, "Süleymaniye Fuarı"nda ürünlerini sergileyecek. Genel Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı, 15-18 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
        
Forum Fuarcılık ve Geliştirme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, AA muhabirine fuarla ilgili yaptığı açıklamada, Türk firmaları açısından Süleymaniye şehrinin öneminin giderek arttığına dikkat çekti.
        
Aygül, Kuzey Irak Yönetimi’nin Süleymaniye’nin imarı için 2 milyar dolarlık ödenek ayırması ve alt yapı yatırımları için 5 milyar dolarlık harcama öngörmesinin, Türk firmaları açısından bulunmaz bir fırsat olduğunu belirterek, Türk firmalarının bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğini söyledi.
        
Son dönemde bölge ülkelerinde yaşanan ekonomik durgunluktan sıkıntı çeken Türk firmalarının açıklarını bu bölgede kapatabileceklerini ifade eden Aygül, yapılacak ihalelerde Türk firmalarının avantajlı olacağını kaydetti. Aygül, şunları söyledi:
        
"Türk firmalarının hem Irak’ın tamamında hem de Irak’ın kuzeyinde çok olumlu bir imajı var. Buna tarihsel, kültürel bağları, coğrafi yakınlığın sağladığı lojistik avantajları, Türk ürünlerinin Irak piyasasında tercih ediliyor olmasını da eklersek, Türk firmalarının genel avantajı ortaya çıkar. Türk firmaları zaten bölgede başarılı projelere imza atmış durumda. Bunu daha da arttırmaları için hiç bir engel yok."
        
Süleymaniye’nin, İran-Irak-Türkiye üçgeninde önemli bir transit ticaret merkezi olduğunu ve güvenlik sorunu bulunmadığını belirten Bilgin Aygül, fuar sırasında sergilenecek Türk ürünlerinin Irak’a yönelik ihracatın arttırılmasına katkı sağlayacağına inandıklarını bildirdi.
        
Bilgin, Süleymaniye Fuarı’na katılacak firmaların, ürünlerini sadece Süleymaniye’deki iş adamı ve devlet yetkililerine değil, Bağdat’tan, Basra’dan, Erbil’den, Salahaddin’den ve hatta İran’dan gelen ziyaretçilere de tanıtabileceğini söyledi.
        
Bilgin, "Fuarda 500’e yakın iş adamı katılımcı firmalarla ikili görüşmeleri yapma fırsatı yakalayacaktır. Süleymaniye’de düzenlenen fuar, yüzde 60 oranında devlet desteği kapsamındadır. Fuara ayrıca, Türkiye’nin yanı sıra Ürdün, Kore, Japonya, Suriye, İran, Birleşik Arap Emirlikleri’nden de yaklaşık 200’e yakın firma katılım yapacaktır" dedi.
A.A


Geri Dön