27 / 04 / 2024

Kuzu Grup, İran'da 100 bin konut yapacak!

Kuzu Grup, İran'da 100 bin konut yapacak!

BM'nin uyguladığı ambargo yaptırımına Türk firmaları yatırımla cevap veriyor. Bölgeye ambargo uygulayan Avrupalı firmaların boşalttığı pazarları Türk firmaları dolduruyor



İRAN'A Birleşmiş Milletler (BM) kararı çerçevesinde uygulanan ambargonun ardından Avrupalı firmaların yarattığı boşluğu Türk firmalar dolduruyor. Gübretaş 2008'de satın aldığı Razi Petrokimya tesisinden sonra ikinci üre fabrikası yatırımı yapma kararı aldı. Kuzu Grup 20 bin konut yapmak için girdiği pazarda şimdi 100 bin konut yapmaya hazırlanıyor. Hayat Kimya 150 milyon dolarlık yatırımla aldığı fabrikada hijyenik ped ve çocuk bezi üretiminin ardından deterjan için yatırım planlıyor. Türk - İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Bilgin Aygün, 'Ülkede 75 milyon nüfus var. Türk firmaları bu potansiyeli iyi değerlendirirse ciddi bir atılım olur' diyor. Ortadoğu'da firmalara danışmanlık yapan Murat Akan, 'İran şu anda Türkiye'nin 30 yıl önceki halinde. Yabancıların domine ettiği pazarları ele geçirebilirler. Neden hala beklediklerini anlamıyorum' diye konuşuyor.

Milyon $'lık yatırımlara start verildi

GÜBRETAşž: 2008 yılında İran'da özelleştirme ile Razi Petrokimya tesisini satın alan Gübretaş, tesisin borçlarının bitmesinin ardından yeni bir üre fabrikası için düğmeye basma kararı aldı. Gübre Fabrikaları Genel Müdürü Mehmet Koca, '2.5 yıllık borcumuz kaldı. Dolayısıyla 2.5 yıl sonra ikinci bir üre fabrikası planlıyoruz. O da yaklaşık 250 milyon dolar civarında olur' dedi.
 
HAYAT KİMYA: İran'da hijyenik ped ve çocuk bezi tesisi yapımı için 150 milyon dolarlık fabrika yatırımı yapan Hayat Kimya, deterjan üretimi için de hazırlanıyor.
 
KUZU GRUP: İran'da 20 bin konut inşaatına devam eden Kuzu Grup, Tahran'da iki yıl içinde 100 bin yeni konut inşa etmek için nisan ayında imzaları atıyor. 20 bin konutluk inşaat içinse ülkede 3 bin 700 Türk işçi çalışıyor. İşçileri Türkiye'den götüren grup, konutları ise 240 gün sonra teslim etmek için çalışıyor.
 
HB GROUP: Türkiye'de Alman makine markası Elumatec'in temsilciliğini yapan ve Murat Makine adı altında üretim yapan HB Group İran'ın Sümerbank'ı olarak bilinen Mazandaran Textile firmasını satın aldı. Firma Türkiye'de makine üretiminden sonra İran'da kumaş üretimine de başlayacak.

PINAR çELİK/Sabah


Geri Dön