28 / 03 / 2024

LC Waikiki 266 mağazaya ulaştı!

LC Waikiki 266 mağazaya ulaştı!

Vahap Küçük, Yunanistan'da üretim yapan Fransız markası LC Waikiki'nin üretimini Türkiye'ye taşıdı



Daha sonra markayı satın alan şirket, geçen yıllarda büyük başarılara imza attı. Ancak üretimdeki başarıyla yetinmeyen Tema Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, kendi mağazalarını açmaya karar vermiş: "Şirketler en zayıf oldukları alanlarda değişim yaparlar oysaki biz en güçlü olduğumuz alanda değişim yaptık. Üretimde güçlüydük ama perakende orijinli bir şirkete dönüştük."

Tema Mağazacılık Hizmetleri Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük medyada öyle pek sık gözüken işadamlarından değil. Uzun zamandır, son on yılda nasıl büyüdüklerini ve bu büyümenin ardındaki stratejiyi öğrenmek istiyorum. Söyleşi için olumlu bir yaklaşım gelişince de soluğu Vahap Küçük'ün yanında alıyorum. Bir süre önce grupta yapısal bir değişiklik gerçekleşmiş, üretici olmaktan perakendeci olmaya geçilmişti. Bu değişim sonrasında da kurumdaki atak başlamıştı. Ne olmuştu da bu kararı vermişlerdi ve nasıl oldu da bir anda araştırmalarda da görüldüğü üzere tüketicilerin en beğendiği markalar arasına girmişlerdi? Vahap Küçük sorularıma netlikle cevap verirken ben merkezli konuşmaktan itinayla kaçındı ve cümlelerinin öznesini her defasında 'biz' olarak ifade etti.

Vahap Küçük, Malatya Doğanşehir doğumlu yani kayısı etkisinden nasibini alanlardan. Peki, "Kayısı etkisi de ne demek?" diyenlere bir cevap olarak, iş ve siyaset dünyasındaki başarılı Malatyalıların sayısına bir göz atmalarını öneririm. Vahap Küçük, 1991 yılına kadar memleketinde ticaretle uğraşmış. İstanbul'a yerleşip kurucu ortak olarak görev aldığı Taha Grup bünyesindeki Tema Tekstil Pazarlama Anonim Şirketi'nde on yıl genel müdürlük yapmış. 2003 yılında genel müdürlük görevini bırakıp aynı şirketin yönetim kurulu başkanı olmuş. Şimdilerde Tema Mağazacılık'taki yönetim kurulu başkanlığı görevinin yanı sıra Tema Holding ve Taha Holding'de yönetim kurulu üyelikleri yapıyor. Ayrıca, 2003'te kurulan Küçükler Holding'de de kurucu ortak ve yönetim kurulu başkanı olarak görev yaparken bazı vakıf ve derneklerde de görev alıyor. Küçük, Birleşmiş Markalar Derneği'nin başkan yardımcılığını da yürütüyor.

Az zamanda çok işler başardılar

Tema Grubu'nun kuruluşu 1988; yani bugünkü mağaza sayısı ve cirosuna baktığımızda o yabancı firmalar gibi en az üç kuşak geriye giden tarihi bir geçmişi yok. Kuruluş yıllarına baktığımızda ise ülkemizde tekstile yatırım yapılan yıllarda ve Malatyalıların da tekstil sektöründe epey etkin olduğunu görüyoruz. Kardeş Mustafa Küçük zaten İstanbul'dadır. Vahap Küçük de daha iyi bir hayat düşüncesiyle İstanbul'a gelir. İşler süregiderken bir biçimiyle LC Waikiki markasıyla karşılaşırlar. Ancak marka o yıllarda Yunanistan'da üretim yapmaktadır. Küçük ailesi markanın Türkiye'de üretimine talip olur ve üretim yapacakları atölyeler olarak da Fransız tekstilciye Malatyalı hemşehrilerinin atölyelerini gezdirir. Fransız tekstilci gördüklerinden ikna olur. Üretim başlar. İkinci kalite reklamasyona kalan ürünler de iç pazarda tüketilmek üzere pazarcılara verilir. Mal öyle tutar ki fırsatı gören bir pazarcı tüm ürünleri daha malı almadan peşinen ödeyerek kapatır. Ancak bir süre sonra LC Waikiki markasının taklitleri pazarda yerini almaya başlar. Bu defa da Türkiye lisansı için başvururlar. Yapılan ürünün kalitesi Fransızları tatmin ettiğinden markanın Türkiye üretim lisansı Küçük ailesine verilir. Bugün Tema Grubu'nun ana markası LC Waikiki 1997'de Fransızlardan satın alınır.

İstanbul Nişantaşı'nda 50 metrekarede başlayan yolculuk bugün 59 ilde 266 mağaza ile büyümeye devam ediyor. Son dönemde Tema Grubu yurtiçindeki mağazalaşma sürecini yurtdışında da sürdürme kararı almış. 2009 yılı verilerine göre de LC Waikiki mağazalarında yaklaşık 82 milyon adet markalı ürün satılırken, mağazalara hafta içi 600 bin, hafta sonları ise 1,3 milyon müşteri geliyormuş. Grup son on yılda çok hızlı bir büyüme gerçekleştirmiş. 2000 yılından bugüne, toplam mağaza sayısını 21'den 266'ya, mağaza metrekare alanını 6 binden 249 bin metrekareye, çalışan sayısını 7 bin 500 kişiye ve yıllık cirosunu ise 950 milyon dolara yükseltmiş.

Konu tekstil, vizyon da 2020 yılına kadar Avrupa'nın ilk üç markası veya mağazalar zincirlerinden birisi olmak olunca Tema yönetimi işi epey sıkı tutmuş. 2000 yılında üretim değil de perakende markası olmak üzere bir karar verince toptan satış faaliyetlerini yurtiçinde 106, yurtdışında 120 corner bayi ile sınırlamış. 2000'den bu yana kendi mağazalarını açarak büyüme stratejisini benimseyen grup, yurtdışı faaliyetlerine ağırlık vermeye başlamış. Yurtdışında kendine ait üçü Romanya'da, biri Irak'ta olmak üzere toplam dört mağazası bulunan Tema, 2010 yılı içerisinde yurtdışında ayda bir, yurtiçinde ise haftada bir mağaza açmayı hedeflemiş. Bu hesapla da LC Waikiki mağaza sayısı 2010 sonunda toplamda 320'yi aşmış olacak. Belki de siz bu söyleşiyi okurken Romanya'daki ARAD/Atrium Center ile Constanta/City Park AVM'deki LC Waikiki mağazaları açılmış bile olacak.
 
Üretimde güçlü olmak yetmez dedik mağazacılığa öncelik verdik
LC Waikiki, KMG/IPSOS tarafından hazırlanan hazır giyim tüketim endeksine göre Türkiye pazarında, son 5 yıldır kadın, erkek ve çocuk, tüm segmentlerde pazar lideri ve aynı şirketin 'Türkiye'nin Lovemark'ları' araştırmasına göre de giyim kategorisinde bir 'Lovemark'. LC Waikiki'nin marka bilinirliği ise sadece giyimde değil, diğer sektörlerde de birçok dünya devini geride bırakmış. LC Waikiki, AC Nielsen'ın tüm sektörlerden ulusal ve global markalar arasında yaptığı Türkiye'nin ilk akla gelen markaları araştırmasında da 2006 yılında 13., 2007'de 8., 2008'de ise 6. marka olmuş.

Bütün bu çabaların gerisinde Tema Grubu'nun misyonu var. Perakende sektöründe yapılacak yatırımlar, sağlanacak istihdamlar, geliştirilecek sistemler, elde edilecek üstün başarılar, ödenecek vergiler ve yapılacak sosyal yardımlarla ülkemizin gelişmesine katkıda bulunmak olarak belirleyen grup, Türkiye Kurumlar Vergisi 2008 yılı sıralamasında 32. sırada yer almış.

ESAS ÖNEMLİ OLAN BİRİNCİ LİGDE OYNAMAK

LC Waikiki mağazalarının yönetiminden sorumlu Tema Mağazacılık AŞ, Tema Holding AŞ'nin şirketlerinden sadece birisi. Holdingin ortaklık yapısında Dizdar, Küçük, Kısacık ve Amouyal ailelerinin değişen oranlarda payı var. Tema Grubu'nun temelleri ise Safranbolulu Dizdar ailesi ile Malatyalı Küçük ve Kısacık aileleri tarafından 1988 yılında Taha Tekstil'in kurulmasıyla atılmış. 1997'de, LC Waikiki markasının tüm dünyadaki marka hakları Tema Tekstil tarafından satın alınırken markanın ilk sahibi Fransız Amouyal ailesine Tema Tekstil'in yüzde 7'lik hissesi verilmiş. Tema Tekstil'in şirket ismi 2007 yılında Tema Holding AŞ olarak değiştirilmiş.

Tema Grup, kendine tekstil sektöründe dünya birinci ligde oynama hedefini koyanlardan. Grup Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, "Bu sebeple de hem zamanımızı hem de kaynaklarımızı sürekli gelişmeye adarken sisteme, teknolojiye ve insana yatırım yapmaktan kaçınmıyoruz. İşte bu nedenden ötürü de 'Türkiye'nin En Değerli Markaları' araştırmasında hazır giyim ve mağazacılık kategorisinin birincisi LC Waikiki markası." diyor.

Üretimin artık Amerika'da ve Avrupa'da biterek doğuya taşındığını, corner satışlarıyla da markanın bir yere gidemeyeceğini söyleyen Vahap Küçük, üretimde ısrar ediyor olmanın doğru karar olmadığını söylüyor. "Şirketler en zayıf oldukları alanlarda değişim yaparlar oysaki biz en güçlü olduğumuz alanda değişim yaptık. Biz üretimde güçlüydük ama perakende orijinli bir şirkete dönüştük. 1997 yılıydı, 800'e yakın bayimiz vardı ve koyduğumuz vizyona ulaşamıyor, patinaj yapıyorduk. Ne yapacağımızı biliyor ama bir türlü karar da veremiyorduk. O yıllarda aldığımız bir eğitimde Amerikalı perakende uzmanı 'aynı anda her alanda başarılı olmak çok mümkün değil' deyince biz de 1998'de üretim ve satıştaki uzmanlıklarımızı ayrıştırmaya karar verdik. İyi ki de bu dönüşümü yapmışız. Ülke 2000'li yılların başında sıkıntılı bir sürece girdi. Biz üretimden gelen artılarla yürürken 2001 yılında sahip olduğumuz 800'e yakın bayimize bir mektup göndererek süreç içinde yeniden yapılanmaya karar verdiğimizi ifade ettik. Mal vermeyeceğiz demedik ama malı alınmayacak şartlarda sunduk. O yıllar için çok iyi bir ciro olan 85 milyon dolardan 15 milyona, bayi olarak da 800'den 100'e düştük. Artık kendi mağazalarımızdan satış yapmaya karar vermiştik ve her ay bir mağaza açmaya başladık. 4 yıl sonra ise başladığımız 85 milyon dolar ciro hedefini yakaladık. Şimdi perakendeye yatırım yapma zamanıydı. Şirket içinde de yönetim fonksiyonlarını yeniden tanımladık. Daha o yıllardan başlayarak her yıl yüzde 40'larda büyüdük. Yurtdışındaki mağazaları da bizim sahipliğimizde açmaya karar verdik. Değişimler sancılı olur. Ancak zamanı geldiğinde bu değişim yapılmazsa her şey ölür. Dalları ucundan budamak yerine daha keskin tedbirler aldık. Değişim kararını almak da çok kolay olmadı." diyen Vahap Küçük, bu değişim sürecinde yaşadıklarını da çok öğretici bir süreç olarak alıyor.

'Peki, ya ortalığı kasıp kavuran kriz' deyince de Vahap Küçük, "Önemli olan krize hazırlıklı girmekti, biz de hazırdık. Yatırımlarımıza devam ettik, reklam yaptık ve doğru fiyat politikası uyguladık. Bizde patron mekanizması yok, kendimizi profesyonel olarak görüyoruz. Yetki ve sorumlulukları daha iyi kullanabileceklere yetki devrederiz. Yalan söyleyenlerden de abartıdan da hiç hoşlanmam. Kızınca yerimden kalkıp dolanır, belli etmemeye gayret ederim. Kızgınlıkla karar vermem. LC Waikiki denildiğinde de güvenilen, kitleye mal olmuş, sınıf ayrımı gözetmeyen, ulaşılabilir, rahat edilen ve çevreye saygılı bir marka olarak anılmak istiyoruz." diye cevap veriyor. 

Üretimde güçlü olmak yetmez dedik mağazacılığa öncelik verdik  
 
 Şirket değerleri yazılı olmalı herkes bunlara uymalı

"Para kazanmak bir yere kadar." diyor Tema Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük ve "Kazanılanın ihtiyaç sahiplerine katkı vermesi gerek." diyerek devam ediyor. Bu söylediklerini uygulamada da hayata geçiren işadamı, yıllık net kârının yüzde 10'unu sosyal sorumluluk projelerine ayırıyor. Binlerce yetim çocuğa eğitim bursu veriyor ve yüz binlerce ihtiyaç sahibi aileye giyim yardımı yapıyor. Diğer taraftan tüketicilerinin sağlığı ve çevreyi korumak amacıyla şirket bünyesinde en son teknolojilerle donatılmış bir ekoloji laboratuvarı da kuran Tema Grup, bu laboratuvarda giysilerin üretimi aşamasında çevreye ve insan sağlığına zarar verebilecek maddelerin kullanılıp kullanılmadığını araştırıyor. 2009 yılında 370 binden fazla test yapılan laboratuvarda, yurtiçi üretim için örnekleme test yöntemi uygulanırken, yurtdışında üretilen modellerin her birinin bir veya birkaç üretim numunesine test yapılıyor. Bütün bu çevresel dikkatin yanı sıra Tema Grup'un temel değerlerini oluşturan uzun bir liste var. Bu listede işin keyifle yapılması, öğrenmenin teşvik edilmesi ve iş ahlakı gibi konular öne çıkarken Vahap Küçük, "Değerler yazılı olmalı ve herkes de buna uymalı." diyor.
Zaman/Günseli Özen Ocakoğlu
 


Geri Dön