20 / 04 / 2024

Leasing şirketleri, Doğu’daki yatırımları finanse ediyor!

Leasing şirketleri, Doğu’daki yatırımları finanse ediyor!

Terör olaylarına rağmen kredi kısıtlamasına gitmeyen leasing şirketleri, esnek ödeme imkânları ve yeniden yapılandırma ile Doğu’da yatırımları finanse etmeye çalışıyor.



TERÖR olayları nedeniyle yatırımlar azalsa da leasingciler, Doğu ve Güneydoğu’dan vazgeçmiyor. Leasing şirketleri hem süren inşaat yatırımlarını fonlamaya devam edip, kredi açısından kısıtlamaya gitmezken, hem de esnek geri ödeme imkanları ve yeni yapılandırmalarla da destek oluyor.Garanti Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, son dönemlerde artan terörün etkisi ile Doğu ve Güneydoğu’da yeni yatırımların ve yenilemelerini azaldığını söyledi. Bu durumdan işlem yoğunluğunun etkilendiğini ifade eden Gökmen, “Bununla birlikte yine işlem yapmaya devam ediyoruz. Sektör bu bölgelerde genel olarak yüzde 6 küçüldü” dedi.Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, özellikle Güneydoğu’nun, ağırlıklı olarak iş ve inşaat makineleri alanında işlem hacmi yaratan bir bölge olduğunu söyledi. Son dönemdeki gelişmelerin yatırım ortamını olumsuz etkilese de yatırım ihtiyacının ve uzun vadeli iş potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirten Günaydın, “Bölge bazında herhangi bir kredi kısıtlamasına gitmedik. Gerekli durumlarda geri ödeme ve yapılandırma gibi esneklikler sağlamaya çalışıyoruz” dedi.


KİRA ALACAĞI 13 MİLYAR DOLAR

Leasing pazarı hakkında da bilgi veren Günaydın, 2016’nın ilk çeyreğinde 1,3 milyar dolarlık işlem hacminin yakalandığını, geçen yıla göre 200 milyon dolar seviyesinde bir azalma olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Sektörün toplam kira alacağı 13 milyar dolar seviyesinde. Dağılıma baktığımızda yine iş ve inşaat makineleri ve gayrimenkul lokomotif olma özelliğini sürdürüyor. Bu iki alan, sektörün toplam işlem hacminin yaklaşık yüzde 48’ini oluşturuyor. Metal İşleme ve geçen yıla göre bir miktar daralma gösterse de tekstil, ön plana çıkan sektörler. Sat-geri kirala işlemlerinde 2016 ilk çeyrek itibariyle bir önceki döneme göre 100 milyon dolar küçülme var. Sektörün yaşadığı kaybın yaklaşık yarısı buradan geliyor.”


FAİZ DÜŞTÜ, PAZAR BÜYÜDÜ

GARANTİ Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, faizlerin bir miktar düşüşü ile leasing pazarında, bu yılın ilk çeyreğinde, sektörün aktif büyüklüğünün ve leasing alacaklarının geçen yıla göre yüzde 15 büyüdüğünü belirterek, şunları söyledi: “Karlılık da buna paralel büyüdü. Bu yılın ilk çeyreğinde leasing şirketleri genel olarak reel sektörü 4 milyar TL’ye yakın fonladı. Sektörün toplam müşteri sayısı yaklaşık 60 bin civarında. Ağırlıklı olarak iş ve inşaat makineleri ile beraber, talaşlı imalat, tekstil ve her türlü üretim makinesinin yer aldığı reel sektör leasingde ağırlığı olan sektörlerdir.”


YATIRIMI FİNANSE EDİYORUZ

DENİZ Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, 2016 yılı ilk çeyreğinde leasing işlem hacminin geçen yılın aynı dönemine göre dolar bazında yüzde 10 küçüldüğünü belirterek, şunları söyledi: “Bu yıla da geçen yıla benzer bir şekilde jeopolitik belirsizlikler ve döviz kurlarında yaşanan önemli dalgalanmaların etkisi ile girdik. Leasing, ağırlıklı olarak yatırım mallarının finansmanını sağlayan bir alan olduğu için bu tip olumsuz gelişmelerden en hızlı etkilenen sektörlerden birisi. Yatırım ortamının 2015 yılı başından bu yana çok da olumlu olmadığını, sektörün 2014 yılı sonrası yaşadığı yeni işlem hacmi küçülmesinden çok net görebiliyoruz. 2016 yılı için beklentim 6,5-7 milyar dolar seviyesinde bir işlem hacminin yakalanabileceği yönündeydi, ancak gelen veriler ve mevcut konjonktür nedeniyle 5,5-6,25 milyar dolar bandında bir işlem hacmi öngörüyorum.”


LEASİNG PAZARI

İşlem hacmi 1.3 milyar dolar


Müşteri sayısı 60 bin şirket


Toplam kira alacağı 13 milyar dolar


Reel sektöre sağlanan fon 4 milyar TL


Hürriyet


Geri Dön