19 / 04 / 2024

Leğen baret kalkıyor! İŞKUR maddi destek verecek!

Leğen baret kalkıyor! İŞKUR maddi destek verecek!

Özellikle madenler ve inşaatlarda yaşanan iş kazalarının ardından hükümet, mesleki eğitim ağırlıklı bir paket hazırlıyor. Buna göre İŞKUR, saha eğitimleri için maddi destek verecek, sertifikası olmayan işçi çalışamayacak...



Özellikle madenler ve inşaatlarda yaşanan iş kazalarının ardından hükümet, mesleki eğitim ağırlıklı bir paket hazırlıyor. Buna göre İŞKUR, saha eğitimleri için maddi destek verecek, sertifikası olmayan işçi çalışamayacak.


Son dönemlerdeki iş kazalarının ardından, iş güvenliğinde mesleki eğitim ağırlıklı önlem paketi geliyor. Bakanlar Kurulu’nca onaylandıktan sonra Meclis’e gidecek düzenlemeye göre İŞKUR, inşaat ve madencilik gibi meslekler için sahada verilecek eğitimlere maddi destek verecek, sertifikasız işçiler bir süre sonra iş bulamayacak. Göstermelik sertifikaların önüne geçilmeye çalışılacak. Yeni düzenleme ayrıca, baret ve güvenlik kemeri takmayan işçilere ceza kesilmesini de öngörüyor. “Leğen plastiğinden” yapılan baretler tarih olacak.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, son zamanlardaki iş kazalarının ardından haftasonu işveren temsilcileri ve sendikalarla biraraya geldi. İnşaat ve madencilik gibi sektörlerde çalışanların düşük eğitime sahip olduğu, çoğunun lise  mezunu olmadığı tespiti yapılan toplantıdan çıkan ana karar “mesleki yeterlilik kapasitesinin geliştirilmesi” oldu. Toplantıda alınan karara göre, özellikle İstanbul’daki asansör kazası ve Soma’daki maden faciasının ardından gündeme gelen mesleki eğitim zaafiyeti pratik ağırlıklı eğitimlerle giderilecek. Maden-inşaat gibi yüksek riskli yerlerde çalışan işçilere mesleki alet edevatın bulunduğu sahalarda uygulamalı eğitim verilecek. Bunun için normalde işçilerin ya da sendikaların yüklendiği mali külfete İŞKUR da maddi destek olacak. Mesleki sertifikalarda katkısı olacak. İŞKUR böylece, meslek edindirme görevini de yerine getirmiş olacak.


Sertifikasız çalışmak yok

Bakanlar Kurulu’na sunulacak kararlar uyarınca uygulamalı-profesyonel eğitim almayan sertifikasız işçi kalmaması için sendikalarla seferberlik yapılacak. Uygulamalı eğitim görüp sertifika almayan işçiler bundan sonra inşaat ve madenlerde çalışamayacak. Bunun için 1 yıl gibi bir süre tanınacak. Göstermelik sertifikaların önüne geçilecek. Eğitim alanlarında işyerleri simule edilecek. İşçiler eğitim şantiyelerinde eğitim görecek.

İŞKUR’un destekleyeceği işçi eğitimlerinde İNTES ve YOL-İŞ’in kurduğu, “Eğitim Şantiyesi” modil olacak. Ankara’daki bu tesis, 11 bin m2 alan üzerinde 8 bin m2’lik bir yapı inşaat alanına sahip. Bu tesiste kaynak, montaj, yalıtım, duvar, sıva, doğalgaz borusu, demiryolu gibi iş kollarının yanı sıra iş güvenliği, teknik emniyet ve kalite kontrol elemanlarına da sahada eğitim veriliyor.


Kalitesiz barete artık son!

Baretlere de standart getirilecek. Yapılan tespitlere göre pekçok inşaatta standart altı kalitesiz baretler kullanılıyor. Hatte işçiler, “leğenci” tabir edilen plastikçilere yaptırılan baretleri takılıyor. Bundan sonra koruma özelliği yetersiz olan baretlerin yerine standartlara uyan baretler yaptırılacak.


 


Güvenlik kemerini takmayana ceza 

Beylikdüzü’nde bir inşaatta kalıp ustası olarak çalışan 23 yaşındaki Metin Boğmalık’ın, koruma kemeri takmadığı için 15 katan düşüp ölmesi de toplantıda gündeme geldi. Tasarıya göre bundan böyle baretini, güvenlik kemerini takmayan işçi de ceza ödeyecek. Sendika-işyeri işbirliği ile işçilerin ekipmanları denetlenecek, güvenlikle ilgili araç gerecini 2-3 kere yapılan ikazlara rağmen takmadığı belirlenen işçiye para cezası verilebilecek. Cezalardan işveren de nasibini alabilecek.


Mithat Yurdakul/ Milliyet 


Geri Dön