25 / 04 / 2024

Levent Kafkaslı: Katar’da dünya kupalarının statlarını da inşa etmeye talibiz!

Levent Kafkaslı: Katar’da dünya kupalarının statlarını da inşa etmeye talibiz!

Bugüne kadar Azerbaycan’da 2 milyar dolarlık projeye imza atan Tekfen İnşaat, Baku Olimpiyat Stadyumu ve Socar Tower’ı şubatta teslim edecek. Katar’da dünya kupalarının statlarını da inşa etmeye talip olacakları belirtildi.



Tekfen İnşaat Genel Müdürü Levent Kafkaslı, 2018 yılında Rusya ve 2022 yılında ise Katar’da dünya kupalarının statlarını da inşa etmeye talip olacaklarını söyledi.


TEKFEN İnşaat Holding, Azerbaycan’da Bakü Olimpiyat Stadyumu ile Devlet Petrol Şirketi Socar Merkez Yönetim Binası olan Socar Tower binasını tamamlamak üzere. Türk mühendisleri, petrol atık alanı olarak kullanılan sahanın toprağını ıslah ederek, 68 bin kişilik stadyumu, 2 bin 469 adet beton kazık üzerine, 24 ayda bitiriyor. Azerbaycan’ın en yüksek binası olan Socar Tower’ın rüzgâr salınımını engellemek için ise Türk mühendisler çözümü çatı katına 520 bin tonluk ağırlık koymakta buldu. İki projenin de teslimatı Şubat 2015’te yapılacak. Tekfen İnşaat, 1996 yılından bu yana Azerbaycan’da çok sayıda projeye imza attı. Tekfen İnşaat’ın, Azerbaycan’da halen yapımına devam ettiği projelerin toplam değeri 2 milyar dolara ulaştı. Tekfen İnşaat Genel Müdürü Levent Kafkaslı Bakü Olimpiyat Stadı’nın inşaatı için 640 milyon 500 bin dolarlık sözleşme imzaladıklarını belirterek, Şubat 2013’te başladıkları projeyi Şubat 2015’te teslim etmek üzere çalışmalara devam ettiklerini kaydetti. 


STATTA İLK HIZ REKORU


Kafkaslı, şunları söyledi: “Baku Olimpiyat Stadyumu, 12-28 Haziran 2015 tarihleri arasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından ilk kez düzenlenecek olan Avrupa Oyunları’na ev sahipliği yapacak. Son teknolojilerin kullanıldığı, böylesine büyük bir stadı, sadece 24 ay gibi kısa sürede tamamlayarak Tekfen, bu staddaki ilk rekorun sahibi olacak. Projeyi ‘Design & Build’ kapsamında, bir diğer ifadeyle anahtar teslim olarak üstlenmiş olmamız, Türk müteahhitliği açısından da kayda değerdir. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Büyük Şor Gölü yanında inşa edilen Baku Olimpiyat Stadyumu’nun etrafında, olimpiyatlar sonrasında da gölün ıslahıyla birlikte halkın kullanacağı geniş rekreasyon alanları oluşturulacak.”  Kafkaslı, Bakü Olimpiyat Stadı Projesi’nin İstanbul’daki Atatürk Olimpiyat Stadı’ndan sonra Tekfen İnşaat’ın ikinci stad projesi olduğuna dikkat çekerek, bundan böyle bu alanda fırsatları yakından takip edeceklerini vurguladı. Kafkaslı, 2018’de Rusya’da, 2022’de ise Katar’da düzenlenecek olan FIFA Dünya Kupası’nın stat inşaatlarına da talip olacaklarını dile getirdi. 


ÇİFTE TESLİMAT


Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin Genel Merkezi, SOCAR Tower’ın inşaatına da Temmuz 2010’da başladıklarını hatırlatan Kafkaslı, merkezin Şubat 2015’te tamamlanarak, teslim edileceğini söyledi. Kafkaslı, SOCAR Tower için 235 milyon 400 bin dolarlık sözleşme imzaladıklarını belirtti.


Kendi kendini temizliyor


İKİSİ çatı, ikisi bodrum olmak üzere toplam 42 kat yüksekliğindeki Socar Tower, 12 bin metrekare oturma alanı üzerinde toplam 100 bin metrekare kullanım alanı ve 200 metre yüksekliğe sahip. Socar Tower’ın kendi kendini temizleyebilen bir dış cephesi var. Binanın cephesi LED ekran olarak da kullanılabilecek. 34 bin metrekare LED ekranla çevrili dış cephede, bina yönetimi cepheye istediği görüntüyü yansıtabilecek. Bina, 189 kilometre hızla esen rüzgâra ve Richter ölçeğinde 9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak inşa edildi. 200 metrelik yüksekliğiyle Azerbaycan’ın en yüksek binası olan Socar Tower’ın inşaat büyüklüğü 100 bin metrekareye ulaşıyor.


Köklerini tarihten alan tasarım


TOPLAM 617 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Bakü Olimpiyat Stadı, 204 bin metrekarelik kapalı alanda 68 bin kişilik kapasiteye sahip olacak. Projenin tasarımında, Baku’nun iki önemli tarihi sembolü, Kız Kulesi ve Sheiki Khan Sarayı’ndan esinlenilmiş. Kız Kulesi’nin silindirik formu ile Sheiki Khan Sarayı’nın vitraylarındaki özgün desenler, modern mimarlık yorumuyla stadın dairesel yapısına esin kaynağı olmuş. ETFE paneller gün ışığının geçişine izin veriyor.

Hürriyet


Geri Dön