16 / 04 / 2024

Libya Türkiye'ye çimento alanında yatırım yapmak istiyor

Libya Türkiye'ye çimento alanında yatırım yapmak istiyor

Bakan Çağlayan Libya'nın yatırım için 5 yılda 100 milyar dolarlık portföyü olduğunu belirtti



Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, beraberindeki iş adamı heyetiyle gittiği Libya'da son derece olumlu ve başarılı bir gezi gerçekleştirdiklerini söyledi. Çağlayan Libya'nın yatırım için önümüzdeki 5 yılda 100 milyar dolarlık bir portföy ayırdığına işaret ederek "Libya bunun büyük bir kısmını Türkiye'de yapmak istiyor, biz de ne kadar iyi çalışırsak o kadar bu portföyden pay alırız" dedi. Çağlayan, tarım, tarımsal ürünler, enerji, demir çelik, çimento sektörü başta olmak üzere bir çok sektörde Türkiye'de yatırım yapılabileceğini, bir çok alanda da ortak yatırım ile Afrika'da faaliyet gösterebileceklerini söyledi.

VİZE KOLAYLAŞACAK
Libya'da Türk müteahhitlerinin çok önemli işler yaptığına ve büyük başarılara imza attığına işaret eden Çağlayan, sektörün bu yılın sonuna kadar gerek teminat mektubu konusunda gerek geçmiş dönemdeki alacaklar konusunda bir mesafe katedileceğini bildirdi.  Çağlayan, ayrıca Libya'ya vize konusunun da kolaylaştırılması ve basitleştirilmesi noktasında da bir anlayış birliğinde olduklarını söyledi.

UBS: TÜRKİYE DAHA HIZLI TOPARLANACAK

İsviçre bankası UBS'nin Başkan Yardımcısı Phil Gram "Türkiye, ABD'ye göre daha hızlı toparlanacak" dedi. Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi, ABD'nin Cumhuriyetçi eski Senatörlerinden, tecrübeli siyasetçi ve ekonomist Phil Gramm, Sabancı Üniversitesi'nde bir konuşma yaptı.  Gramm, konuşmasında "Türkiye'deki bankalar güçlü, Türkiye ABD'ye göre daha hızlı toparlanacak. Kriz sonrasında ise büyüme kaydedecek" dedi.
Star

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Afrika'ya Libya'dan açılacak 100 milyar dolarlık pastadan pay kapacak
  
Afrika pazarına açılmak için Libya ile stratejik işbirliği görüşmelerinden bulunan Türkiye, Libya'nın 100 milyar dolarlık yatırım projesinden ciddi pay kapma peşinde

DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'nın yatırım için önümüzdeki 5 yılda 100 milyar dolarlık bir portföy ayırdığına işaret ederek, 'Libya bunun büyük bir kısmını Türkiye'de yapmak istiyor, biz de ne kadar iyi çalışırsak o kadar bu portföyden pay alırız'' dedi. Çağlayan, Libya'da son derece olumlu ve başarılı bir gezi gerçekleştirdiklerini söyledi. Libya ile ilişkilerin her geçen gün geliştiğine ve kuvvetlendiğine dikkat çeken Çağlayan, iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler artarken, ekonomik ilişkilerin de ivme kazandığını ifade etti.

İHRACAT YÜZDE 40 ARTTI
Geçen yıl Libya ile dış ticaret hacminin 1,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini anlatan Çağlayan, Türkiye'nin Libya'dan petrol aldığını, bunun karşılığında sanayi ürünleri ve diğer kalemlerde ihracat yapıldığını söyledi. Geçen yıl boyunca Libya'ya yapılan ihracat 1,1 milyar dolar iken, Türkiye'nin bu yıl söz konusu ihracat rakamını 6,5 ayda yakaladığına dikkati çeken Çağlayan, 'Kriz ortamında Libya'ya ihracatımızın yüzde 40'lar seviyesinde artması bizim için çok önemli bir gelişme'' diye konuştu.

CİDDİ TEKLİFLER ALIYORUZ
Libya ile yapılabilecek işbirlikleri ile Afrika'ya açılımın da söz konusu olduğunu belirten Çağlayan, bunun müteahhitlik alanının yanı sıra sanayi, yatırım, ticaret ve tarımsal alanlarında olabileceğini söyledi. Libya'dan, güneydeki Çad, Nijer, Mali olmak üzere gibi bazı ülkelerde ortak müteahhitlik işlerine dönük teklifler de aldıklarına dikkati çeken Çağlayan, Libya'nın yatırım için önümüzdeki 5 yılda 100 milyar dolarlık bir portföy ayırdığını ve bu portföyle çeşitli ülkelerde yatırım yapmak istediğini bildirdi.

Bir yılda %100 artış gösterdi
LİBYA'NIN ardından sırada Mısır ziyareti olduğunu bildiren Çağlayan, Mısır'a ihracatın ve dış ticaretin çok önemli ölçüde arttığını bildirdi. Çağlayan, Afrika açılımı kapsamında diğer Afrika ülkelerine de dış ticaret gezileri düzenleyeceklerini kaydetti. Afrika açılımı politikasına oldukça önem verdiklerini vurgulayan Bakan  Çağlayan, ''Afrika'ya yapılan ihracatımız geçen yıl toplam ihracat içinde yüzde 4 civarında bir pay alıyordu şu anda yüzde 8'leri geçmiş durumda''dedi.
Akşam

Türkiye'nin gözü Libya'nın yatırımında

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'nın yatırım için önümüzdeki beş yılda 100 milyar dolarlık bir portföy ayırdığına işaret ederek, "Libya bunun büyük bir kısmını Türkiye'de yapmak istiyor, biz de ne kadar iyi çalışırsak o kadar bu portföyden pay alırız" dedi.
Libya temaslarına ilişkin değerlendirmede bulunan Çağlayan, beraberindeki iş adamı heyetiyle geldiği Libya'da son derece olumlu ve başarılı bir gezi gerçekleştirdiklerini söyledi. Libya ile ilişkilerin her geçen gün geliştiğine ve kuvvetlendiğine dikkat çeken Çağlayan, iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler artarken, ekonomik ilişkilerin de ivme kazandığını ifade etti.
Geçen yılın Libya ile dış ticaret hacminin 1.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini anlatan Çağlayan, Türkiye'nin Libya'dan petrol aldığını bunun karşılığında sanayi ürünleri ve diğer kalemlerde ihracat yapıldığını söyledi.

İhracat arttı
Geçen yıl boyunca Libya'ya yapılan ihracat 1.1 milyar dolar iken, Türkiye'nin bu yıl söz konusu ihracat rakamını 6.5 ayda yakaladığına dikkati çeken Çağlayan, "Küresel krizin yaşandığı ihracatımızın yüzde 30'lar seviyesinde azalmış olduğu ortamda, Libya'ya ihracatımızın yüzde 40'lar seviyesinde artması bizim için çok önemli bir gelişme" diye konuştu.
Libya'da Türk müteahhitlerinin çok önemli işler yaptığına ve büyük başarılara imza attığına işaret eden Çağlayan, son beş yılda Türk müteahhitlerinin ülkede 9 milyar dolarlık taahhüt işi üstlendiğini bildirdi. Bakan Çağlayan, yaptıkları ziyaretlerde de Libyalı yetkililerin Türk müteahhitlerinden iftiharla bahsettiğini anlattı.
Radikal

Çağlayan: Libya'da 100 milyar dolarlık yeni iş doğacak

DIŞ Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'nın yatırım için önümüzdeki 5 yılda 100 milyar dolarlık bir portföy ayırdığına işaret ederek, "Libya bunun büyük bir kısmını Türkiye'de yapmak istiyor, biz de ne kadar iyi çalışırsak o kadar bu portföyden pay alırız" dedi. Çağlayan, beraberindeki iş adamı heyetiyle geldiği Libya'da son derece olumlu ve başarılı bir gezi gerçekleştirdiklerini söyledi. Geçen yılın Libya ile dış ticaret hacminin 1.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini anlatan Çağlayan, Türkiye'nin Libya'dan petrol aldığını bunun karşılığında sanayi ürünleri ve diğer kalemlerde ihracat yapıldığını belirtti. Geçen yıl boyunca Libya'ya yapılan ihracat 1.1 milyar dolar iken, Türkiye'nin bu yıl söz konusu ihracat rakamını 6.5 ayda yakaladığına dikkati çeken Çağlayan, "Küresel krizin yaşandığı ihracatımızın yüzde 30'lar seviyesinde azalmış olduğu ortamda, Libya'ya ihracatımızın yüzde 40'lar seviyesinde artması bizim için çok önemli bir gelişme" diye konuştu.
Hürriyet

`Çalışalım, Libya yatırımını çekelim'

Toplam 100 kişilik bir işadamı heyetiyle Libya'ya giden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'nın yatırım için önümüzdeki 5 yılda 100 milyar dolarlık bir portföy ayırdığına işaret etti.

 Çağlayan, "Libya bunun büyük bir kısmını Türkiye'de yapmak istiyor, biz de ne kadar iyi çalışırsak o kadar bu portföyden pay alırız" dedi.
Çağlayan bu kapsamda tarım, tarımsal ürünler, enerji, demir çelik, çimento sektörü başta olmak üzere bir çok sektörde Türkiye'de yatırım yapılabileceğini, bir çok alanda da ortak yatırım ile Afrika'da faaliyet gösterebileceklerini söyledi.
Libya'dan, güneydeki Çad, Nijer, Mali olmak üzere gibi bazı ülkelerde ortak müteahhitlik işlerine dönük teklifler aldıklarına da dikkat çeken Çağlayan, bu konuda gerekirse Libya'nın finansman desteği vereceğini de kaydetti.
Türk müteahhitlik sektörünün Libya'daki geleceğinin çok aydınlık ve parlak göründüğünü ifade eden Zafer Çağlayan, Türk müşavirlik ve mühendislik sisteminin de Libya gibi ülkelerden pay almasını sağlamak gerektiğini ifade etti.
Milliyet


Geri Dön