24 / 04 / 2024

Libya'da iş yapan Türk müteahhitlerin alacakları ödenecek

Libya'da iş yapan Türk müteahhitlerin alacakları ödenecek

Zafer Çağlayan, Libya'da iş yapan Türk müteahhitlerin 250 milyon dolara yakın alacağının ödenmesi konusunda anlaşıldığını bildirdi



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'da iş yapan Türk müteahhitlerin hak edişlerden kaynaklanan ve bir süredir bekleyen 250 milyon dolara yakın alacağının ödenmesi konusunda anlaşıldığını bildirdi.

Bakan Çağlayan ile Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir heyet, Libya Sanayi, Yatırım ve Ticaret Bakanı Muhammed Ali El Huveyc'in davetlisi olarak  17 Haziran'da Libya'ya bir günlük ziyaret gerçekleştirdi.
Türk müteahhitlik firmalarının 2005-2009 arasında Libya'da 192 proje üstlendiğine işaret eden Çağlayan, bu projelerin toplam tutarının 12.5 milyar dolar olduğunu bildirdi. Sadece 2008 ve 2009'da üstlenilen proje değerinin ise 8.3 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Çağlayan, son iki yılda süren toplam proje sayısı 116'ya ulaştığını ifade etti.
Bu çerçevede, öncelikli sorunun Libya'da iş yapan Türk müteahhitlerin hak edişlerden kaynaklanan ve bir süredir bekleyen 250 milyon dolara yakın alacağının ödenmesine yönelik çözüme ulaşabilmek olduğunu belirten Çağlayan, hem Libyalı yatırımcı kuruluş yöneticilerinin ve hem de El Huveyc'le yaptıkları uzun görüşmeler sonucunda bu alacakların ödenmesi konusunda anlaştıklarını kaydetti.


Yeni projeler için 50 milyar dolarlık çağrı

Toplantının en önemli gündem maddelerinden birinin de önümüzdeki dönemde yürürlüğe sokulacak Libya'daki yeni projeler olduğuna dikkati çeken Bakan Çağlayan, Libya'da planlanan yaklaşık 50 milyar dolarlık yatırım projesi değerlendirildiğini ve Bakan El Huveyc'in projelerin Türk firmaları tarafından üstlenilmesi için çağrıda bulunduğunu bildirdi.
Söz konusu projelerin Türk firmalarınca alınması için gerekli ortamı oluşturmak ve Türk inşaat malzemelerinin Libya'daki projelerde daha fazla kullanılmasına zemin hazırlamak amacıyla her iki tarafça çalışma yapılması ve ortak bir strateji izlenmesi kararlaştırıldığını anlatan Çağlayan, çalışma gruplarının da bu konuda önemli rolü üstleneceğine işaret etti.
El Huveyc'in Libya'da Türk mühendisleri, müteahhitleri ve yatırımcılarının katkı ve katılımıyla "Organize Sanayi Bölgesi" kurulması için yaklaşık 200 bin hektarlık bir bölgenin tahsis edilmesinin planlandığını vurguladığını ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:
"Bu proje çerçevesinde başta liman olmak üzere yapılacak çeşitli yatırımlarda da Türk firmalarının önemli rol alması ve Türk know how'ının kullanılmasında mutabık kalındı. Libyalı Bakan'ın toplantıda gündeme getirdiği bir başka konusu ise inşaat sektöründe çalışan işgücünün eğitilmesi konusunda destek isteği oldu. Bu konuda İNTES'in organizasyonunda bir yol haritası hazırlanması ve uygulanması konusunda çalışmalara başlandı."
Milliyet


Geri Dön