18 / 04 / 2024

Libya'daki müteahhitlerin paralarını almaları için çalışıyoruz!

Libya'daki müteahhitlerin paralarını almaları için çalışıyoruz!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Libya’daki iç karışıklık ve ülke yönetiminin Türk müteahhitlerine yönelik aldığı kararlar nedeniyle yaşanan mağduriyetler için, “afet görüşmesi” yapacaklarını açıkladı..



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Libya’daki iç karışıklık ve ülke yönetiminin Türk müteahhitlerine yönelik aldığı kararlar nedeniyle yaşanan mağduriyetler için, “afet görüşmesi” yapacaklarını açıkladı.


Zeybekci TBMM’deki sohbetinde şu mesajları verdi:

-  “Libya’daki müteahhitlerin paralarını almaları için Dışişleri Bakanlığı’yla da yoğun şekilde çalışıyoruz. Maalesef orada bir bölünme var. Türkiye’nin menfaati Libya’nı birliğinden geçiyor. Sonuçta çaresizlik olmaz noktasına geldiğinde Türkiye olarak, devlet olarak bunlarla oturup bir afet görüşmesi yapmak gerekir diye düşünüyorum.


Şu anda orada TPAO’nu geniş bir alanı, havzası var. Yüzlerce milyon dolarlık yatırımları var. Şimdi oralar terk edilmiş durumda. Bir noktadan sonra bir şey de yapamıyorsunuz artık. Libya’da şu anda tamamen bir karmaşa var. Oradaki işadamlarımız, müteahhitlerimiz için de ‘ne yapalım kader böylemiş’ diyemeyiz.


-  Libya’da müteahhitlerin aldığı işlerin toplamı çok fazla. Yaparsa alacağı hak edişleri çok yani. Oradaki toplam yatırım, müteahitlerin iş makineleri, mal varlıkları, alacaklarıyla birlikte yaklaşık 2 milyar dolara yakın rakam ortaya çıkıyor. TPAO gibi yatırımlar buna dahil değil tabii ki. Müteahhitlerle, oradaki şirketlerle alakalı bir tablo bu.


Rus heyet geliyor

-  (Afet görüşmesi için ne zaman masaya oturacaksınız? sorusu üzerine) Bizim Türk şirketlerin vermiş oldukları teminat mektupları var. Gerek Türk bankaları, gerekse uluslararası bankalar vasıtasıyla verdikleri teminat mektupları var.

Bu mektupların nakte çevrilmesinde risk ortaya çıktığında, zararlar netleşmeye başladığında, son kerteye geldiğinde her şey bitti denildiğinde...

Nasıl ki dünyada ve Türkiye’de zarara uğrayan insanlarımızın arkasında duruyorsak buradaki insanlarımızın da arkasında duracağız.


-  Rusya’nın iç dinamiklerinden kaynaklanan bir düşme var. Rusya’dan heyet gelecek. Dağıtım, lojistik, diğer alanlarda. Antalya ya da İzmir’de toplantı olacak. Sektörler bir araya gelecek. İlgili bakanlıkların temsilcilikleri olacak.


-  (TÜSİAD DEİK konusunda dava açılmış, ne diyorsunuz? sorusu üzerine) Onda bir şey yok. DEİK Genel Kurulu’nda oy birliğiyle karar alındı. DEİK içinde TÜSİAD’ın yer alması gerekiyor. DEİK’i güçlendiren bir durum bu.”


Herkes faizlerin düşmesini istiyor

Nihat Zeybekci, faiz tartışmalarıyla ilgili de şunları söyledi:

“Ne olacak bu faizin hali... diye sorarsanız, bütün partilere soralım faizin bu şekilde kalmasını isteyenler var mı? Herkes faizin düşmesini istiyor. Faizin daha çok yatırım yapılabilir ve büyümeye destek verir hale gelmesini söylüyoruz. Biz de Cumhurbaşkanı da aynı şeyi söylüyoruz. Türkiye’nin taraf olması ve kur dalgalanmasını doların yükselişini engelleyeceğim denilmesi yanlış olmaz. TL olarak buna müdahale edeceğim demekle, faizlere müdahale edeceğim demek gerçekçi olmaz.”


Milliyet


Geri Dön