29 / 03 / 2024

'Likör'e durdurma, Ali Sami Yen'i tehlikeye attı

'Likör'e durdurma, Ali Sami Yen'i tehlikeye attı

Likör Fabrikası arazisinde yapılan plan tadilatına İstanbul 10. İdare Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurma kararı geldi. Ali Sami Yen için de benzer bir davanın olduğunu belirten uzmanlar stadın yıkımının tehlikeye girebileceğini belirtiyor



İstanbul 10. Ticaret Mahkemesi Ali Sami Yen Stadı bitişiğindeki eski Likör Fabrikası arazisinde yapılan imar planı değişikliği için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Karar, araziyi TOKİ'den hasılat paylaşımı modeliyle alan Aşçıoğlu İnşaat'ın patronu Yaşar Aşçıoğlu'nda şaşkınlık yarattı. Ancak daha da önemlisi Likör Fabrikası için açılan davanın benzeri, yanı başındaki Ali Sami Yen Stadı için de olması. Bunun stadın yıkımını da tehlikeye sokabileceği belirtiliyor. İstanbul 10. İdare Mahkemesi, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin  TOKİ  aleyhine yaptığı başvuruyu sonuçlandırdı. Nazım İmar Planı değişikliğinin, üst ölçekli imar planları gözetilmeksizin hazırlandığını savunan Oda, plan değişikliklerinin 1/5 bin ölçekli planla yapılmasının 3194 sayılı İmar Yasası ile 5162 sayılı Toplu Konut Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle dava açmıştı. Hazırlanan bilirkişi raporunu inceleyen İdare Mahkemesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca koruma altına alınan parselin üzerinde eski eser tescilli fabrika ve müştemilatı ile ağaçlar olduğu bu alan ve çevresinin bu varlıklar dikkate alınarak kültür endüstrisine dayalı olarak geliştirilmesinin uygun olacağına dikkat çekti. Bilirkişi raporunda da taşınmaza önce yeşil alan fonksiyonu atfedildiği, 2006'da plan değişikliğine gidilerek 'ticaret' işlevi verildiği, ardından birkaç aşamada değişiklik yapıldığına işaret edildi. Parselde artan yoğunluğu gözönüne alan Mahkeme "Dava konusu işlemde planlama ve kamu yararı ilkeleri ile hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı açıktır" değerlendirmesinde bulundu ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. TOKİ'nın bu karara 7 gün içinde itiraz hakkı var. Hatırlanacağı üzere TOKİ iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından gelir paylaşımı yöntemiyle satışa çıkarılan Mecidiyeköy'deki eski Likör Fabrikası arazisinin ihalesini, Aşçıoğlu İnşaat- Ofton-Meydanbey ve Omak İnşaat Ortak Girişimi kazanmıştı.

KARAR SEYRANTEPE'Yİ ETKİLEYEBİLİR
Likör kararının, Ali Sami Yen Stadı'nın yıkılıp ticaret alanına dönüştürülmesine yönelik projeyi de etkileyebileceği belirtiliyor. Uzmanlar, "Likör için açılan davanın aynısı Ali Sami Yen için de var. Bu karar, diğer davada da alınabilir" diyor. Hatta, Seyrantepe ihalesini de etkileyebileceği kaydediliyor. Çünkü Seyrantepe, Ali Sami Yen Stadı karşılığında yapılıyor.

Neden iptal edildi ?
1- İMAR Planı değişikliğinin kamu yararı ilkeleri ile hukuka ve mevzuata uygun olmadığına hükmeden mahkeme kararında arazinin planlarının aşama aşama değiştirildiğini belirtiyor. İşte 2006'ya kadar yeşil alan olarak tanımlanan arazide adım adım yapılan değişiklikler: Değişikliği yapılarak, ticaret işlevi veriliyor.
2- Ayrıca plan notları ile işlevi özel koşullu ticaret alanı olarak belirleniyor.
3- 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Notları geçerli kılınarak son değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler de;
*Araziye rezidans ve apart konut kullanımları ekleniyor
*Maksimum bina yüksekliği serbest bırakıldı.

'ADALETİN KESTİĞİ PARMAK ACIMAZ'
AŞÇIOĞLU İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu'nun karar hakkındaki ilk yorumu "Adaletin kestiği parmak acımaz" oldu. Yaşar Aşçıoğlu, karar üzerine yorum yapmaktan kaçınırken aynı davanın Likör Fabrikası arazisi bitişiğindeki Ali Sami Yen arazisi için de olduğunu hatırlattı. Karara şaşırdıklarını kaydeden Aşçıoğlu, konuyla ilgili bugün ya da en geç yarın yazılı açıklama yapacaklarını sözlerine ekledi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Likör arazisinde plana durdurma

İstanbul 10. İdare Mahkemesi, Şişli'deki eski Likör Fabrikası arazisiyle ilgili nazım imar planı değişikliğine ilişkin "yürütmeyi durdurma" kararı verdi

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) aleyhine yaptığı başvuruyu değerlendiren ve konuya ilişkin bilirkişi raporunu inceleyen mahkemesinin kararında şöyle denildi:
"Taşınmaza önce yeşil alan fonksiyonu atfedildiği, ancak sonradan 2006'da plan değişikliğine gidilerek 'ticaret' işlevi verildiği, bilahare dava konusu plan notlarıyla da yalnızca işlevinin 'özel koşullu ticaret alanı' olarak belirlendiği, ayrıca 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Notlarının geçerli kılındığı ve bu suretle 'rezidans' ve 'apart konut' kullanımlarının eklendiği, maksimum bina yüksekliğinin serbest olarak tanımlandığı ve bodrum katlarının emsal dışında bırakıldığı ve bu suretle bodrum katlarının belirlenen emsal koşullarına dahil edilmediği görülmektedir."
TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO tarafından gelir paylaşımı yöntemiyle satışa çıkarılan Mecidiyeköy'deki eski Likör Fabrikası arazisinin ihalesini, Aşçıoğlu İnşaat-Ofton İnşaat-Meydanbey İnşaat-Omak İnşaat Ortak Girişimi almıştı.
Milliyet

Eski Likör fabrikası arazisine inşaat izninin yürütmesi durduruldu

İstanbul 10'uncu İdare Mahkemesi, Mecidiyeköy'deki eski Likör Fabrikası arazisiyle ilgili nazım imar planı değişikliğine ilişkin "yürütmeyi durdurma" kararı verdi. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) aleyhine yaptığı başvuruda, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğinin üst ölçekli imar planları gözetilmeksizin hazırlandığını, bunun da yasaya aykırı olduğunu" ileri sürerek dava açmıştı. Bilirkişi raporunu inceleyen mahkeme, durdurma kararı vererek, özetle şöyle dedi: "Olayda, taşınmaza önce yeşil alan fonksiyonu atfedildiği, ancak sonradan 2006'da plan değişikliğine gidilerek ticaret işlevi verildiği, rezidans ve apart konut kullanımlarının eklendiği, maksimum bina yüksekliğinin serbest olarak tanımlandığı ve bodrum katlarının emsal dışında bırakıldığı görülmektedir. Dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabilir."
Hürriyet


Geri Dön