26 / 04 / 2024

Limak Alkumru Barajı için 350 milyon dolar kredi aldı

Limak Alkumru Barajı için 350 milyon dolar kredi aldı

2008 yılında kendi öz kaynaklarıyla 466 milyon dolarlık Alkumru barajı inşaatına başlayan Limak krizde aldığı 350 milyon dolarlık krediyi utancından açıklayamadı



Siirt'te Botan Çayı üzerinde kurulmakta olan 267 megawattlık Alkumru Barajı için geçtiğimiz yıl Kasım ayında İş Bankası ve Yapı Kredi'den 350 milyon dolar kredi alan Limak, kredi anlaşmasını basının önünde temsili olarak dün imzaladı. Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, Alkumru Barajı yatırımı için kredi kararının, krizin en yoğun dönemde çıktığını belirterek, "Kredinin çıktığını değil kimseye, en yakınlarımıza dahi utancımızdan söyleyemedik" dedi. Özdemir, projenin inşatına 2008 yılında başladıklarını ve 2010 yılında tamamlanacağını ve yılda yaklaşık 1 milyar Kwh elektrik üreteceğini söyledi.

ŞARTLAR DAHA UYGUN
Tribünler ve jenaratörler için dünyanın bütün ülkelerinden teklif aldıklarını açıklayan Özdemir, "Teklif alırken fiyat değil, kalitesi önemliydi. O nedenle Avusturyalı Andritz (Vatech) Hydro ile bağlantımızı kurduk" dedi. Yapı Kredi ve İş Bankası'ndan Alkumru Barajı için alınan 350 milyon dolarlık kredinin bugüne kadar 205 milyon dolarlık kısmı kullanıldı. Özdemir, kriz koşullarında alınan bu kredinin bugünkü koşullardan bile daha iyi şartlarda alındığını söyledi. İnşaat döneminde 2 bin kişiye doğrudan, 10 bin kişiye dolaylı istiHdam sağlandığını söyleyen Özdemir, işletme döneminde de bölge halkına istihdam sağlamaya devam edeceğini söyledi. 400 kişinin, barajın etrafındaki 23 köyden alındığını söyleyen Özdemir,"Siirt ve bölgesinden temin ettiğimiz mal ve hizmetler yaklaşık 50 milyon dolarlık bir değer sağlayacaktır" dedi.

'1 DAĞITIM BÖLGESİ'
Limak'ın işletmede olan üç santralın yanı sıra, 9 projede yatırımları sürdüğünü belirten Özdemir, "Portföyümüzdeki 12 toplam santral projesinin tamamlanması ile 1200 megavatlık kurulu güç ve yaklaşık 4.3 milyar kilovat saatlik yıllık elektrik üretimimizle, hidroelektirkte Türkiye'nin en büyük üç grubundan biri olmayı hedefliyoruz" dedi. Özdemir, "Kömür, doğalgaz, rüzgar ve güneş gibi diğer enerji yatırımlarıyla portföyümüzü çeşitlendirmek hedefindeyiz. En az 1 dağıtım bölgesini de bünyemize katarsak, önemli bir sinerji yaratacağımıza inanıyoruz" dedi. Özdemir, grup olarak toplamda 3 bin megawattlık bir kurulu güç ile Türkiye'de elektrik üreticisi en büyük 3 özel şirketten birisi olmayı hedeflediklerini belirtti. Özdemir Alkumru barajınını Türkiye'deki en fizible ve en hızlı biten HES projesi olacağını söyledi.

ULUSLARARASI SERMAYE TURİSTİK OLARAK GELMEDİ
İŞ Bankası Genel Müdür Ersin Özince, BDDK'nın kredi kartı açıklamasıyla ilgili olarak da Özince: "Kendi bankamızda problem olduğunu düşünmüyoruz. Sorunlu krediyi azaltamın yolu, sorunsuz krediyi çok verirseniz oran azalır" dedi. Özince, "Uluslar arası banka sermayesi ülkemize geldi. Bankalar bu kadar sermayeyi koyduysa, onunla iş yapmak ister. Bu kadar banka sermayesi, turistik amaçla gelmedi. İş yapmaya geldi. Bankaları kredi vermeye özendirmek lazım" dedi.
Evrim Engin/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Kıyamet kopuyordu, kredi aldığımızı bile sakladık

Limak'a İş Bankası ve Yapı Kredi tarafından verilen 350 milyon dolarlık kredide imzalar atıldı. Kredi Siirt Botan Çayı üzerinde yapımı devam eden Alkumru Barajı ve hidroelektrik santralinin (HES) yapımında kullanılacak

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, projeyi 3 yıl gibi "çok kısa bir sürede" tamamlayarak, Türkiye tarihinde en hızlı yapım hızı rekoru kıracaklarını belirtti. Özdemir, törende yaptığı konuşmada, "Global krize rağmen bu proje için İş Bankası ve Yapı Kredi'den 350 milyon dolarlık krediyi uygun koşullarda sağladık. Projeye tamamen öz sermaye ile başladık. Kredi başvurusu yaptığımızda dünyada kıyametler kopuyordu. Bu nedenle de krediyi aldığımızı en yakınlarımıza bile utancımızdan söylemedik. Bugüne kadar sakladık" diye konuştu.
Nihat Özdemir, portföylerindeki 12 adet santral projesinin tamamlanmasıyla bin 200 megavatlık kurulu güce ulaşacaklarını, yaklaşık 4.3 milyar kilovat saatlik yıllık elektrik üretim ile hidroelektrikte `Türkiye'nin en büyük 3 grubundan biri' olmayı hedeflediklerini söyledi. Özdemir, bu kapsamda mutlaka bir elektrik dağıtım bölgesine sahip olmak istediklerini de kaydetti.
Milliyet

Limak'a 350 milyon dolarlık kredi

Limak'a İş Bankası ve Yapı Kredi tarafından 350 milyon dolarlık kredi sağlandı.

Kredinin imzalandığı basın toplantısında verilen bilgiye göre kredi, Siirt Botan Çayı üzerinde yapımı devam eden Alkumru Barajı ve hidroelektrik santralinin (HES) yapımında kullanılacak.

466 milyon dolarlık bir yatırım olan baraj ve santral için sağlanan kredi 4 yılı geri ödemesiz olmak üzere 12 yıl vadeyle ödenecek.

Aralık 2010'da enerji üretmesi hedeflenen Alkumru HES'in yılda yaklaşık 1 milyar kilovat saat enerji üretmesi bekleniyor.
Hürriyet

Krizde 350 milyon dolar kredi aldık o gün utandık, bugün açıklıyoruz 

Limak İnşaat, Botan Çayı üzerinde yaptığı Alkumru Barajı için Kasım 2008'de İş Bankası ve Yapı Kredi'den 350 milyon do-lar finansman sağladı. Krediyi banka genel müdürleriyle dün açıklayan Limak'ın sahibi Özdemir, "O gün krizde bunu en yakınlarımızdan bile gizledik. Bugün açıklıyoruz." dedi. 
 
Siirt Botan Çayı üzerinde inşa ettiği Alkumru Hidroelektrik Santrali için Limak şirketi küresel ekonomik krizin zirve yaptığı 2008 yılı Kasım ayında İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası'ndan 350 milyon dolar kredi aldı. Limak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'yi de etkisi altına alan finansal krizin dünyayı kasıp kavurduğu o günlerde bu krediyi aldıklarını açıklamaya utandıklarını, bu yüzden 11 aydır en yakınlarından bile gizlediklerini söyledi. Özdemir, "2008'in ikinci yarısında kredi için bankalara müracaat ettiğimizde dünyada kıyametler kopmuştu. 'Bu projeye kredi aldık' diye en yakınlarımıza dahi utancımızdan söyleyemedik bunu, bugüne kadar sakladık, gizledik." dedi.

350 milyon dolarlık kredinin 204 milyon dolarlık kısmını kullanan Özdemir, kredi anlaşmasını İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın ile birlikte dün İstanbul'da açıkladı. Geç gelen açıklama için Ersin Özince, "2008 yılının ikinci yarısında krize denk geldi ve tarafların üçünün bir araya gelme fırsatı olmadı." dedi. Faik Açıkalın ise açıklama yapılmasının bankanın değil, müşterinin inisiyatifinde olduğunu ve Limak'ın talebi doğrultusunda kredinin müşteri sırrı olarak bugüne kadar saklandığını söyledi.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, iki bankanın yüzde 50'şer payla ortak olarak kullandırdığı 350 milyon dolarlık kredi anlaşmasının 11 Kasım 2009 tarihinde imzalandığını ve 19 Aralık 2008'den bu yana da 204 milyon dolarlık kısmının Limak tarafından çekildiğini ifade etti. "O gün açıklansa krizde moral olmaz mıydı?" sorusuna Özince, "Her kredilendirmede böyle bir tören yapmıyoruz. Moral isteniyorsa son 6 ayda bin kişiyi işe aldık. Biz moralimizi zaten hiç bozmadık, bardağın dolu tarafını gördük." cevabını verdi.

Taraflar Limak'a kullandırılan kredinin faiz oranını açıklamazken Nihat Özdemir, şartlar için şöyle dedi: "İlk dört yılı ödemesiz 8 yılı ödemeli olmak üzere 12 yıl vadeli aldık. Bugün alsaydık daha iyi şartlarda alamazdık. Pişman değil, çok mutluyuz. Biz bankaların huzuruna çıktığımızda 50 milyon dolarlık yatırımı özkaynağımızdan yapmıştık. Türkiye krizi teğet geçirmişse bankalarımızın ciddi olması, varlıklarını özel sektöre kaydırmasından dolayıdır." İnşaatında 2 bin kişinin çalıştığı Alkumru Barajı 466 milyon dolara mal olacak. Enerji yatırımlarını finanse etmenin banka olarak birinci öncelikleri olduğunu belirten Ersin Özince, şu anda 17 enerji projesi için toplam 1 milyar 250 milyon dolar kredi açtıklarını söyledi. Enerji projelerinin kredilendirilmesinde hiçbir kısıtları olmadığını belirten Özince, 6 ay içinde bu rakamın 1 milyar 650 milyon dolara çıkacağını dile getirdi. "Bankaların kredi vermediği söyleminin çok sığ ve bayat olduğunu" söyleyen Özince, "Uluslararası banka sermayesi ülkemize geldi. Bankacılık, kredi verip büyümeyecekse bu kadar sermaye Türkiye'ye fuzulidir, geldiği gibi de gider." diye konuştu.

Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın, 3 bin 500 megavat gücündeki enerji projelerinin finansmanı için kullandırdıkları kredilerin 2,5 milyar dolara yaklaştığını açıkladı. Açıkalın, finansmanın yüzde 85'ini hidroelektrik santraller ve yüzde 15'ini de termik santraller için verdiklerini söyledi. Türkiye'deki bankaların elinde 12 milyar dolar likidite olduğunu ve faizlerle bankacıların elini yaktığını belirten Açıkalın, bankaların kredi vermeme gibi bir problemi olmadığını söyledi.

267 megavat kurulu gücüyle yılda 1 milyar kilovatsaat elektrik üretecek olan Alkumru, öngörülenden bir yıl önce 2010 yılı Aralık ayında devreye girecek. 2011 yılı Mayıs ayında tam kapasiteye erişecek.
İbrahim Balta/Zaman

Musluklar açıldı kredi yağmuru başladı

Krizin etkilerinin azalmasıyla kredi muslukları açıldı. İş Bankası ve Yapı Kredi enerjiye kredileri artırırken, Halkbank kredi faizini düşürdü. Ziraat tarıma desteği artırdı. Vakıfbank İZTO ile protokolünü yeniledi

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, enerji üretimine yönelik kullandırdıkları fonlar açısından, taahhüdüne girilmiş projeler dahil altı ay içinde 1.65 milyar dolar seviyelerine çıkacaklarını söyledi. Limak Holding ile İş Bankası ve Yapı Kredi arasında yapılan kredi anlaşmasıyla ilgili toplantıda konuşan Özince "Taahhüdüne girilmiş projeler de dikkate alındığında 6 ay içinde 1.65 milyar dolar seviyelerine çıkacağız. Yaklaşık 300 milyon dolar taahhüt edilmiş enerji finansmanı işimiz var" dedi. Özince enerji projelerinin şu anda İş Bankası'nın önceliği olduğunu söyledi.

KÂRA DEĞİL, SERMAYEYE BAKARIZ

`Bankalar krizde kredi konusunda daha hassas olacak' denildiğinde bunun, `kredi vermeyecekler' şeklinde algılanmaması gerektiğini belirten Özince "Bu, bankalar daha iyi seçecekler demek. Bankalar olarak kredi verirken kâr değil, özvarlığa, sermayeye bakarız" dedi. Özince, Limak ile imzalanan kredi anlaşma çerçevesinde, aralık ayından bugüne projenin finansmanı için 102 milyon doların üzerinde kredi sağladıklarını, toplamda sağlayacakları finansmanın ise 175 milyon dolar olacağını söyledi. Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın da "İnşallah yağan yağmurlar o barajlara dolacak, memleketin refahına birikecek, dolarlar olarak geri dönecek" dedi.

GECİKMİŞ BİR TÖREN OLDU

Özince projenin şu anda bir bölümünün yapılmış olduğunu, bu sebeple imza töreninin gecikmiş bir tören olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Bu nedenle İş Bankası adına bir eksiğimiz olduysa kredilendirilen firmadan özür diliyorum. Enerji Bakanlığı ve Limak zaten bu projeye çok önceden başlamışlar ancak bankalar en sert söylemlerin yapıldığı, kredileri geri çağrılıyor dendiği zaman Kasım 2008'de bu krediye dahil oldu." o EKONOMİ SERVİSİ

Üretim 2010'da

Limak'a İş Bankası ve Yapı Kredi tarafından verilen 350 milyon dolarlık kredi, Siirt Botan Çayı üzerinde yapımı devam eden Alkumru Barajı ve hidroelektrik santralinin (HES) yapımında kullanılacak. 466 milyon dolarlık bir yatırım olan baraj ve santral için sağlanan kredi 4 yılı geri ödemesiz olmak üzere 12 yıl vadeyle ödenecek. Aralık 2010'da enerji üretmesi hedeflenen Alkumru HES'in yılda yaklaşık 1 milyar kilovat saat enerji üretmesi bekleniyor.

`Kredi aldık diye utandık'

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Alkumru Barajı ve Hiroelektrik Santrali'nin Siirt ve bölge ekonomisine 3 yıllık inşaat süresince 50 milyon dolarlık bir değer sağlayacağını söyledi. Tesisin inşaat döneminde 2 bin kişiye doğrudan 10 bin kişiye dolaylı istihdam sağladığını belirten Özdemir, krize rağmen bu proje için İş Bankası ve Yapı Kredi'den 350 milyon dolarlık krediyi `uygun koşullarda' sağladıklarını belirterek, "Projeye öz sermaye ile başladık. Kredi başvurusu yaptığımızda dünyada kıyametler kopuyordu. Bu nedenle de krediyi aldığımızı en yakınlarımıza bile utancımızdan söylemedik" dedi.

Ziraat tarımsal kredileri artırdı

Ziraat Bankası Tarımsal Bankacılık Bölge Müdürü Feyzullah Balcı, 4 yıl önce tüm yıl boyunca kullanılan tarımsal kredinin 5.89 milyon TL iken 2009 yılı ilk 3 ayında 8.219 milyon TL'lik kredi kullanıldığını belirtti. Ziraat Bankası'nın her zaman çiftçinin yanında olduğunu ifade eden Balcı "Biz tarımın her alanında varız. Tüm bankaların  kredileri durdurduğu bir dönemde biz artışa gittik. Çiftçi olduğunu gösterir belge ve bazı dokümanlar istemek suretiyle hasat ve pazarlama gibi zor dönemlerde nakit ihtiyaçlarının karşılanması için mesai harcadık. 6 aya kadar hasat ve pazarlama kredisi sağladık" dedi.

İzmirliler 10 yıllık kredi kullanabilecek

İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile Vakıfbank arasındaki kredi protokolü yenilendi. Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı İhsan Çakır, sektörlerin en kötü günleri atlattığını, kredilerde bundan sonra artık ciddi bir sorun beklemediklerini söyledi. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da piyasalarda kara bulutların dağılmaya başladığını, ancak canlılık temposuna henüz ulaşılamadığını ifade etti. Kriz döneminde Oda üyelerinin acil kredi ihtiyaçlarının karşılanması için Vakıfbank işbirliğiyle, Oda bütçesi destekli olarak Acil Destek Kredi Programı başlattıklarını hatırlatan Demirtaş, programda hedeflenen rakamın henüz yakalanamadığını dile getirdi. İmzalanan protokolle İZTO üyeleri 10 yıla kadar vadeli iş yeri edindirme ve 5 yıla kadar vadeli ihtiyaç kredisi kullanabilecek. İşletme ihtiyaç kredileri yüzde 1.39'dan başlayan oranlarda sağlanacak.

Halkbank esnaf faizini % 8'e indirdi

Halkbank, esnaf ve sanatkarlara kullandırdığı kredinin faizini yüzde 8'e indirdi. Halkbank Esnaf ve KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şahap Kavcıoğlu, bankanın mayısta esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredinin faizini yüzde 9'a indirdiğini ve böylece ilk defa esnafa kullandırılan kredinin faizinin tek haneye düştüğünü belirterek, "Şimdi de ekonomik konjonktürde yaşanan olumlu sinyalleri dikkate alarak, faizlerde yeni bir indirime gidiyoruz. Bu indirimle esnaf ve sanatkarlara olan desteğimizi daha da genişleteceğiz. Esnafımız için gerekli finansal kaynağı çok düşük faiz oranıyla sağlamaya devam edeceğiz" dedi.
Star

Krizin en ateşli gününde alınan krediye `rötarlı' açıklama

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santral yatırımı için Kasım 2008'de İş Bankası ve YKB'den sağlanan 350 milyon dolar kredi kararının, krizin en yoğun döneminde çıktığını belirterek, "Kredinin çıktığını en yakınlarımıza dahi utancımızdan söyleyemedik" diye konuştu.

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali için İş Bankası ve YKB'den sağlanan 350 milyon dolar kredinin, krizin en yoğun olduğu dönemde çıktığını belirterek, "Kredi kararının çıktığı 2008'in ikinci yarısında, biz bu projeye kredi aldık diye, diğel kimseye, en yakınlarımıza dahi utancımızdan söyleyemedik" diye konuştu.

İstanbullu da kullanacak

Siirt'de Dicle'nin kolu olan Botan Çayı üzerinde yer alan Hidroelektrik Santrali (HES) projesine İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası'ndan sağlanan 350 milyon dolarlık kredi anlaşmasının imza töreninde konuşan Özdemir, projenin inşatına 2008 yılında başladıklarını söyledi. Özdemir, bölgede inşaatı sürdürülen ve 267 MW'lık kurulu güçteki tesisin tamamlanması ile yılda yaklaşık 1 milyar Kwh'lik elektrik üretimine geçileceğini kaydetti. Siirt ilinin, tüm kazaları ile birlikte yılda tükettiği enerji miktarının 300 milyon kilowatsaat olduğunu söyleyen Özdemir, "100 milyon kilowatsaatini de oradaki çimento fabrikamız tüketmektedir. Siirt ancak yılda 200 milyon kwh elektrik tüketiyor. 2010 Aralık ayında bu tesis, Siirt'in tükettiğinden beş misli elektrik üretecek. Belki İstanbul'daki ev dahi, Siirt'in Botan Çayı'ndan elde edilen enerjiyle, başka fabrikalar çalışacak; aydınlanacak" dedi.

Ilısu'nun üçte biri

2009 Kasım ayından itibaren, teçhizatların Türkiye'ye geleceğini ve santrale montajının başlayacağını bildiren Özdemir, "İlk enerji üretimini 2010 Aralık ayında yapacağız. Tüm yatırımı da 2011 Mayıs ayında tamamlayacağız. Bu proje, Türkiye'nin 15 yıldır yapmaya çalıştığı Ilısu Barajı'nın üçte biri büyüklüğünde olacak" dedi.

Alkumru Barajı'na sağlanan 350 milyon dolarlık kredi anlaşmasının, daha önce neden açıklanmadığı konusuna da değinen Özdemir, şunları söyledi:

"Global krize rağmen, İş Bankası ve YKB, 350 milyon dolar büyüklüğünde krediyi, uygun koşullarda sağlamışlardır. Bu proje yatırımına, 2008 başında tamamen özsermaye ile başladık. 2008 ikinci yarısında bankalara müracaat ettik. Dünyada kıyametler kopmuştu. Bu kredi kararının çıktığı 2008'in ikinci yarısında, biz bu projeye kredi aldık diye, değil kimseye, en yakınlarımıza dahi utancımızdan söyleyemedik. Bunu bugüne kadar sakladık; gizledik. Bunu sizlerin huzurunda açıklamayı, bir kamuoyu borcu olarak gördük ve açıklıyoruz" dedi.

`Krizi teğet geçtiysek bu bankalarımız sayesindedir'

Kredi şartlarıyla ilgili bir soruya Nihat Özdemir, "Krediyi uygun koşullarda aldık. 12 yıllık kredinin 4 yılı ödemesiz, 8 yılı ödemeli olacak. Ancak biz bu projeyi, 3 yılda tamamlayacağız" dedi. Faiz oranını açıklamayan Özdemir, "Ama bugün dahi o kredi şartlarını bulmamız söz konusu değil. Pişman değil çok mutluyuz. Bugün alsaydık, daha iyi şartlarda alamazdık" dedi. Bankalardan kredi isteğinde bulunduklarında, proje için 50 milyon dolarlık yatırımı zaten yapmış olduklarını söyleyen Özdemir, "Türkiye krizi teğet geçirmişse, bankalarımızın ciddiyeti, varlıklarını özel sektöre kaydırmalarından dolayıdır" dedi.

10 bin kişiye dolaylı istihdam sağlayacak

İnşaat döneminde 2 bin kişiye doğrudan, 10 bin kişiye dolaylı istihdam sağlayacağını söyleyen Özdemir, işletme döneminde de bölge halkına istihdam sağlamaya devam edeceğini söyledi. 2 bin kişiye sağlanan istihdamdan 400'ünün, barajın etrafında bulunan 23 köyden alındığını söyleyen Özdemir, "Siirt ve bölgesinden temin ettiğimiz mal ve hizmetler yaklaşık 50 milyon dolarlık bir değer sağlayacak" açıklamasında bulundu.

Toplantıya Alkumru Barajı'ndan canlı yayınla katılan Siirt Valisi Necati Şentürk bölgenin şu andaki en büyük yatırımı ve istihdam kaynağı olan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin Siirt'te olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Özince: Bu projelerde hiçbir kısıtımız yok

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, enerji projeleri nin İş Bankası'nın birinci önceliği olduğunu söyleyerek, "Bu tür projelerde hiçbir kısıtlamamız yok. İş Bankası'nın, bu tür toplam 17 projede finansmanı olduğunu ve yaklaşık 1 milyar 250 milyon dolarlık bir fon kullandırılmış olduğunu görüyoruz. Taahhüde girilmiş projeler dikkate alındığında, muhtemelen 6 ay içerisinde 1.650 milyar dolar seviyelerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Yani yaklaşık 300 milyon dolara yakın taahhüt edilmiş enerji finansmanı işimiz var" diye konuştu.

Yapı Kredi'den enerjiye 2.5 milyar $ finansman

Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, Yapı Kredi Bankası'nın, şimdiye kadar yüzde 85'i yenilenebilir enerji kaynakları, yüzde 15'i termik santraller olmak üzere 3 bin 500 MW kurulu güce ulaşan enerji projelerinin finansmanında yer aldığını açıkladı. Açıkalın, "İçinde bulunduğumuz projeler de düşünüldüğünde enerji sektörüne sağladığımız finansman toplamı 2.5 milyar dolara yaklaşıyor" dedi. 
Vatan

'350 milyon dolar krediyi utancımızdan söyleyemedik'

Limak Başkanı Özdemir, Alkumru Barajı ve HES için 350 milyon dolar krediyi, krizin en yoğun yaşandığı dönemde aldıklarını belirtip, 'Millet kavrulurken, krediyi, en yakınımıza dahi utancımızdan söyleyemedik' dedi

Küresel krizin zirve yaptığı günlerde İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası'ndan Siirt'te yapımını sürdürdüğü Alkumru Barajı ve hidroelektrik santralı için 350 milyon dolar kredi aldığını açıklayan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Projeye tamamen öz sermaye ile başladık. Kredi başvurusu yaptığımızda dünyada kıyametler kopuyordu. O günlerde millet kavruluyorken, biz (böyle bir kredi aldık) diye ortaya çıkıp konuşmak istemedik. Bu nedenle de 2008 Kasım ayında krediyi aldığımızı en yakınlarımıza bile utancımızdan söylemedik. Bugüne kadar sakladık, gizledik" diye konuştu.

Kredi uygun koşullu
Nihat Özdemir ekonomik kaosun ortasında elde ettikleri bu krediyi `uygun koşullarda' aldıklarını belirtip, "Bugün bile bu şartlarda kredi verilse alabilirim" açıklamasında bulundu.  Özdemir kredinin maliyetini ise açıklamaktan kaçındı.
Limak'la İş Bankası ve Yapı Kredi'nin Kasım 2008'de anlaşmasını imzaladığı 350 milyon dolarlık kredinin `gecikmiş' basın toplantısına Limak Başkanı Nihat Özdemir, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın katıldı.
Kredinin imzalandığı basın toplantısında verilen bilgiye göre kredi, Siirt Botan Çayı üzerinde yapımı devam eden Alkumru Barajı ve hidroelektrik santralının (HES) yapımında kullanılacak. 466 milyon dolarlık bir yatırım olan baraj ve santral için sağlanan kredi dört yılı geri ödemesiz olmak üzere 12 yıl vadeyle ödenecek.

Beş kat elektrik üretimi
Aralık 2010'da enerji üretmesi hedeflenen Alkumru HES'in yılda yaklaşık 1 milyar kilovat saat enerji üretmesi bekleniyor. Özdemir'in verdiği bilgiye göre bu miktar Siirt'in tüm ilçe ve köyleriyle tükettiği enerjinin 5 misli olacak.
Limak Başkanı Nihat Özdemir, Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın Siirt ve bölge ekonomisine üç yıllık inşaat süresince bölgeden temin edilen mal ve hizmetlerle yaklaşık 50 milyon dolarlık bir artı değer de sağlayacağı bilgisini verdi.
Dicle'nin kolu olan Botan Çayı üzerindeki projenin inşaatına 2008 başında başladıklarını belirten Özdemir, projeyi üç yıl gibi `çok kısa bir sürede' tamamlayarak, ilk enerji üretimini 2010 Aralık ayında gerçekleştireceklerini, tüm yatırımın ise 2011 yılının mayıs ayında tamamlanacağını ifade etti. Özdemir, Alkumru Barajı'nın Ilısu Barajı'nın üçte biri büyüklüğünde olduğunu, bu yapım hızının da "Türkiye'nin tarihinde en hızlı yapım hızı rekoru" olacağını vurguladı.

10 bin kişiye iş buldu
Nihat Özdemir'in verdiği bilgiye göre inşaat döneminde 2 bin kişiye doğrudan, 10 bin kişiye ise dolaylı yoldan  istihdam sağlayan tesisin işletme döneminde de bölge halkına istihdam sağlamaya devam edeceği belirtildi.

Hedef ilk üçe girmek
Limak Grubu'nun işletmede olan üç santralı'nın yanı sıra dokuz projede de yatırım faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan Özdemir, portföylerindeki toplam 12 adet santral projesinin tamamlanmasıyla 1200 megavatlık kurulu güçle yaklaşık 4.3 milyar kilovat saatlik yıllık elektrik üretimi sağlayacaklarını hidroelektrikte `Türkiye'nin en büyük üç grubundan biri' olmayı hedeflediklerini söyledi.
Enerji sektöründe büyüme hedeflerinin sadece hidroelektrik santralları ile sınırlı olmadığının altını da çizen Limak Başkanı Nihat Özdemir, kömür, doğalgaz, rüzgâr ve güneş gibi diğer enerji yatırımlarıyla da portföylerini çeşitlendirmeyi planladıklarını belirtti.
Nihat Özdemir, "Üretim alanında sahip olacağımız büyük pazar payı düşünüldüğünde en az bir dağıtım bölgesini de bünyemize katarsak önemli bir sinerji yaratacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Hiç kısıtlama yok
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de imza töreninin gecikmiş bir tören olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Biz bankalar bu işe tam kriz döneminde dahil olduk. Şu ana kadar İş Bankası da Yapı Kredi Bankası da 100 milyon doların üzerinde fon kullandırdı. Şu ana kadar toplam kullandırılan fon tutarı 205 milyon dolara ulaştı. "
Yenilenebilir kaynaklı enerji projeleri başta olmak üzere enerji projelerinin İş Bankası'nın birinci önceliği olduğunu da vurgulayan Ersin Özince, bu tür projelerde hiçbir kısıt ve limitlerinin olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:
"Şu anda İş Bankası'nın toplam 17 adet proje finansmanı var ve yaklaşık 1 milyar 250 milyon dolarlık bir fon kullandırılmış olduğunu görüyoruz. Ancak taahhüde girilmiş projeler dikkate alındığında bu tutarın muhtemelen altı ay içinde 1 milyar 650 milyon dolara çıkacağını tahmin ediyoruz. 300 milyon dolara yakın taahhüt edilmiş enerji finansmanı işimiz var. Birçoğunun da görüşmeleri devam ediyor" dedi.

2.5 milyar dolar kredi
Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın ise bugüne kadar Yapı Kredi olarak yüzde 85'i yenilenebilir, yüzde 15'i termik santralı olmak üzere 3 bin 500 megavat kurulu gücün enerji finansmanında yer aldıklarını ifade ederek, "Şu anda enerji sektörüne sağladığımız finansman hali hazırdaki projeler de dahil 2.5 milyar dolara yaklaştı. Sadece üretim değil, dağıtım alanında da projelere katkımızı sürdürüyoruz. Şu ana kadar elektrik dağıtım projelerine ayırdığımız toplam finansman 340 milyon dolar civarında" dedi.

Vali Siirt'ten katıldı
Toplantıya Alkumru Barajı'ndan canlı yayınla katılan Siirt Valisi Necati Şentürk de bölgenin şu andaki en büyük yatırımı ve istihdam kaynağı olan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın Siirt'te olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

`Kredi yoksa bu sermaye fuzulidir'
Ersin Özince, `Bankaların reel sektöre kredi vermediği' söyleminin `çok sığ ve bayat' bir söylem olduğu görüşünü dile getirerek, "Türkiye'de bankacılıktaki sermaye ile bankacılık çok daha büyür. Bankalar bu kadar sermayeyi koymuşlarsa, iş yapmak ister, kredi vermek ister. Niçin bu kadar yabancı banka sermayesi geldi Türkiye'ye? Turistik amaçla gelmedi herhalde. İş yapmak için geldi. Bankalar büyüyemezse, bankacılık kredi verip büyüyemeyecekse bu kadar sermaye Türkiye'ye fuzulidir. Geldiği gibi de gider" şeklinde konuştu.

`Sıfır faizle konut kredisi verebilirim'
Yapı Kredi Genel Müdürü Açıkalın, konut kredilerinde tüketicilerin faiz oranlarına değil asıl giydirilmiş maliyetlere toplam maliyetine bakması gerektiğine dikkat çekti. `Ben şu anda yüzde 0 faizle konut kredisi verebilirim' diyen Faik Açıkalın, "Önemli olan yatırımcıya bunun toplam maliyetinin ne kadar olduğu. Dosya masrafı komisyonlarla Türk bankacılık sektöründe total kredi maliyetleri aşağı yukarı aynı seviyeler olan yıllık yüzde 16-18 bandında" uyarısında bulundu.
Türk bankacılık sektörünün çok likit olduğu ve doğru projelere kredi verme konusuna sıcak baktığını da söyleyen Faik Açıkalın, şöyle devam etti:

Bankaların 12 milyar doları var 
"Şu anda Türk bankalarında 12 milyar dolar likidite var. Bankaların kredi vermeme gibi bir problemi yok. Ancak kriz olsun ya da olmasın sağlıklı bilançonun her zaman fonlanacağı, sağlıksız bilançoların fonlanması konusunda ise temkinli davranılacağı unutulmamalı." 

Krizi teğet atlatmışsak bunun nedeni Türk bankalarıdır
Limak Başkanı Nihat Özdemir, toplantıda `Türkiye, krizi teğet olarak atlatmışsa bunun en büyük nedeni Türk bankalarıdır' dedi. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

`Krediyi kullandığımız için pişman değiliz'
"Bugün dahi o kredi şartlarını bulmamız söz konusu değil. Bugün almadığımız için pişman değiliz, çok mutluyuz. Bugün alsaydık krediyi daha iyi şartlarda alamazdık. Biz bankaların huzuruna çıktığımızda cebimizden 50 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. Eğer biz bugün Türk sanayicisi, işadamı olarak, Türkiye olarak krizi teğet geçirmişsek bunun bir numaralı nedeni bankalarımızın  ciddi olması, varlıklarını önemli derecede Türk özel sektörüne kaydırmasıdır... Türkiye, krizi teğet olarak atlatmışsa bunun en büyük nedeni bankalar..."
Esin Çetinel/Radikal

Limak'ı 'utandıran' kredi 10 bin kişiye istihdam sağlayacak

Limak Holding, Alkumru Barajı ve hidroelektrik santralinin yapımı için Kasım 2008'de sağladığı 350 milyon dolarlık krediyi, kriz nedeniyle utandığı için yeni açıkladı. Yapı Kredi ve İş Bankası'nın finanse ettiği proje, 10 bin kişiye dolaylı istihdam sağlayacak.
 
Limak Holding, Siirt Botan Çayı üzerinde yapımı devam eden Alkumru Barajı ve hidroelektrik santralinin (HES) yapımında kullanılmak üzere Kasım 2008'de Yapı Kredi Bankası ve İş Bankası'ndan 350 milyon dolar kredi sağladı. 4 yılı geri ödemesiz olmak üzere 12 yıl vadeyle ödenecek kredi, Kasım 2008'de sağlandı ve anlaşma kapsamında bugüne kadar her iki banka tarafından eşit olarak toplam 205 milyon lira kullandırıldı. Ancak Limak Holding krediyi, dün İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın'ın da katıldığı bir toplantıyla açıkladı. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, toplantıda yaptığı konuşmada, projenin inşaat döneminde doğrudan 2 bin, dolaylı olarak ise 10 bin kişiye istihdam sağlanacağını belirterek, kredinin bugüne kadar neden açıklanmadığı konusunda şu bilgileri verdi: "Projeye tamamen özsermaye ile başladık. Kredi başvurusu yaptığımızda dünyada kıyametler kopuyordu. Bu nedenle de krediyi aldığımızı en yakınlarımıza bile utancımızdan söylemedik. Bugüne kadar sakladık. O dönemde kredi lafı bile dile getirilmiyordu."
 
Uygun koşullarda alındı
Kredinin global krize rağmen "uygun koşullarda" sağlandığını belirten Özdemir, "Bugün dahi o kredi şartlarını bulmamız söz konusu değil. Bugün alsaydık krediyi daha iyi şartlarda alamazdık. Biz bankaların huzuruna çıktığımızda cebimizden 50 milyon dolarlık yatırım yapmıştık. Kriz Türkiye'yi teğet geçmişse bunun bir numaralı nedeni bankalarımızın varlıklarını özel sektörüne kaydırmasıdır" dedi. Özdemir, kredide 4 yıl ödemesiz dönemin baraj ve santralin inşaat dönemi olarak düşünülmesine rağmen, inşaatı 3 yıl gibi bir sürede bitirmeyi planladıkları için 9 yıllık bir ödeme süresinin söz konusu olacağını söyledi. Proje finansmanında yerlilerin yanında yabancıların da teklif verdiğini belirten Özdemir, "Bizim için bunun daha uygun koşullarda ve daha hızlı olması önemli. Daha hızlı krediye ulaşmak açısından bulabildiğimiz ölçüde yerli piyasalardan kullanmayı tercih ediyoruz" diye konuştu.
 
50 milyon $'lık değer
Toplamda 466 milyon dolarlık bir yatırımla kurulacak Alkumru Barajı ve HES'in Aralık 2010'da enerji üretimine başlaması bekleniyor. Özdemir, yılda yaklaşık 1 milyar kilovat saat enerji üretmesi beklenen projenin Siirt ve bölge ekonomisine 3 yıllık inşaat süresince 50 milyon dolarlık bir değer sağlayacağını bildirdi. Dicle'nin kolu olan Botan Çayı üzerindeki projenin inşaatına 2008 yılı başında başladıklarını belirten Özdemir, elektromekanik teçhizat işini Avusturyalı Andritz Hydro'dan temin ettiklerini, kasım ayında da teçhizatın montaj çalışmalarına başlayacaklarını kaydetti. Tüm yatırımın ise Mayıs 2011'de tamamlanacağını ifade eden Özdemir, Limak Grubu'nun işletmede olan 3 santralinin yanı sıra 9 projede de yatırım faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti. Özdemir, portföylerindeki 12 adet santral projesinin tamamlanmasıyla 1.200 megavatlık kurulu güçle yaklaşık 4.3 milyar kilovat saatlik yıllık elektrik üretimi ile hidroelektrikte "Türkiye'nin en büyük 3 grubundan biri" olmayı hedeflediklerini söyledi.
Enerji sektöründe büyüme hedeflerinin sadece hidroelektrik santralleri ile sınırlı olmadığının altını çizen Özdemir, kömür, doğalgaz, rüzgar ve güneş gibi diğer enerji yatırımlarıyla da portföylerini çeşitlendirmeyi planladıklarını belirtti. Özdemir, "Üretim alanında sahip olacağımız büyük pazar payı düşünüldüğünde en az bir dağıtım bölgesini de bünyemize katarsak önemli bir sinerji yaratacağımıza inanıyoruz" dedi.
 
İş Bankası'dan enerjiye 6 ayda 400 milyon dolar
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özinc, Limak'a sağlanan 350 milyon dolarlık kredinin Kasım 2008'de onaylanıp yürürlüğe girdiğini ve 19 Aralık 2008 tarihinden itibaren de kredi kullandırmaya başladıklarını, şimdiye kadar Yapı Kredi Bankası ile birlikte eşit miktarda toplamda 205 milyon dolara yakın katkıda bulunduklarını bildirdi. Yenilenebilir kaynaklı enerji projeleri başta olmak üzere enerji projelerinin İş Bankası'nın birinci önceliği olduğunu söyleyen Özince, bu tür projelerde hiçbir kısıt, limitlerinin olmadığını ifade etti. Özince, "Şu anda İş Bankası toplam 17 adet proje çerçevesinde yaklaşık 1 milyar 250 milyon dolarlık fon kullandırdı. Bugün itibariyle taahhüde girilmiş projeler de dikkate alındığında bu tutar 6 ay içinde 1 milyar 650 milyon dolara çıkacak. 300 milyon dolara yakın taahhüt edilmiş enerji finansmanı işimiz var. Birçoğunun da görüşmeleri devam ediyor" dedi. "Bankaların reel sektöre kredi vermediği" söyleminin "çok sığ ve bayat" bir söylem olduğunu belirten Özince, "Bankalar bu kadar sermayeyi koymuşlarsa, iş yapmak, kredi vermek ister" dedi.
 
Yapı Kredi'nin enerjiye desteği 2.5 milyar dolar
Yapı Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın, bugüne kadar yüzde 85'i yenilenebilir, yüzde 15'i termik santral olmak üzere 3 bin 500 megavat kurulu gücün enerji finansmanında yer aldıklarını ifade etti. Açıkalın, "Şu anda enerji sektörüne sağladığımız finansman hali hazırdaki projeler de dahil 2.5 milyar dolara yaklaştı. Sadece üretim değil, dağıtım alanında da projelere katkımızı sürdürüyoruz" diye konuştu. Alkumru Projesi faaliyete geçtiğinde 1 milyar kilovat civarında bir elektrik üretimi yapılacağına dikkat çeken Açıkalın, "Ürettiği dolardan, elektrikten daha önemlisi 2 bin kişiye istihdam, 10 kişiye de dolaylı istihdam sağlayacak olmasıdır" dedi.
Türk bankalarının şu anda 12 milyar dolar likitte olduğuna işaret eden Açıkalın, bankaların kredi vermeme gibi bir probleminin olmadığını, ancak kriz olsun ya da olmasın sağlıklı bilançonun her zaman fonlanacağını, sağlıksız bilançoların fonlanması konusunda ise temkinli davranılacağını söyledi.
Referans

Krediyi kasım ayında aldık, utancımızdan açıklayamadık
  
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir: Alkumru Barajı ve hidroelektrik santralının yapımında kullanılacak 350 milyon dolarlık krediyi İş Bankası ve Yapı Kredi'den, krizin en yoğun döneminde, Kasım 2008'de aldık. Ancak herkes krizden kırıldığı için biz bunu utanıp yakınlarımıza bile söyleyemedik


Siirt Botan Çayı üzerinde yapımı devam eden Alkumru Barajı ve hidroelektrik santralının (HES) yapımında kullanmak üzere Yapı Kredi ve İş Bankası'ndan 4 yılı ödemesiz olmak üzere 12 yıl vadeli, 350 milyon dolarlık kredi sağlayan Limak'ın patronu Nihat Özdemir, 'Biz aslında bu kredi için anlaşmayı Kasım 2008'de sağladık. Fakat o dönem Türkiye ve dünya küresel kriz nedeniyle kavruluyordu, kredinin lafı bile edilmiyordu. O gün millet kavruluyorken, biz, 'uygun koşullarda' böyle bir kredi aldık diye ortaya çıkıp konuşmak istemedik. Utancımızdan en yakınlarımıza bile kredi aldığımızı söyleyemedik. Sonuçta komşun açken sen tok gezemezsin' dedi. Aralık ayı itibarıyla kredi ödemelerinin başladığını, şimdiye kadar 102 milyon doları İş Bankası'ndan, 102 milyon doları Yapı Kredi Bankası'ndan olmak üzere 205 milyon dolar aldıklarını vurgulayan Özdemir, toplam 466 milyon dolara mal olacak yatırımın % 25'inin ise özkaynaklarla finanse edileceğini vurguladı. Özdemir, 'Biz zaten bankaları yatırımımızı göstermek için davet ettiğimizde 50 milyon dolar harcamış ve yatırıma başlamıştık' dedi.

Yılda 1 milyar kilovatsaat
Kredinin imzalandığı basın toplantısında verilen bilgiye göre, 466 milyon dolarlık bir yatırım olan baraj ve santral için sağlanan kredi 4 yılı geri ödemesiz olmak üzere 12 yıl vadeyle ödenecek. Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nın Siirt ve bölge ekonomisine 3 yıllık inşaat süresince 50 milyon dolarlık bir değer sağlayacağını bildiren Özdemir, 267 megavatlık kurulu güce sahip projenin tamamlanmasıyla üretilecek yaklaşık 1 milyar kilovatsaatlik elektrik üretiminin Siirt'in tüm ilçe ve köyleriyle tükettiği enerjinin 5 misli olduğunu söyledi.
Projeyi 3 yıl gibi 'çok kısa bir sürede' tamamlayarak, ilk enerji üretimini 2010 Aralık ayında gerçekleştireceklerini, tüm yatırımın ise 2011'in mayıs ayında tamamlanacağını ifade eden Özdemir, Alkumru Barajı'nın Ilısu Barajı'nın üçte biri büyüklüğünde olduğunu, bu yapım hızının da 'Türkiye'nin tarihinde en hızlı yapım hızı rekoru' olacağını vurguladı.
İnşaat döneminde 2 bin kişiye doğrudan 10 bin kişiye de dolaylı istihdam sağlayan tesisin işletme döneminde de bölge halkına istihdam sağlamaya devam edeceğini belirten Özdemir, 'Bu yatırım Siirt ve bölge ekonomisine 3 yıllık inşaat süresince bölgeden temin edilen mal ve hizmetlerle yaklaşık 50 milyon dolarlık bir değer sağlayacak. Projenin tamamlanmasıyla  üretilecek enerji ülkemizin enerji açığının kapatılmasına katkı sağlayacaktır' ifadesini kullandı.

Hidroelektrikte ilk 3 gruptan biri olacağız
LİMAK Grubu'nun işletmede olan 3 santralının yanı sıra 9 projede de yatırım faaliyetlerini sürdürdüklerini anlatan Özdemir,  portföylerindeki 12 adet santral projesinin tamamlanmasıyla bin 200 megavatlık kurulu güçle 4,3 milyar kilovat saatlik yıllık elektrik üretim ile hidroelektrikte 'Türkiye'nin en büyük 3 grubundan biri' olmayı hedeflediklerini söyledi. Enerji sektöründe büyüme hedeflerinin sadece hidroelektrik santralları ile sınırlı olmadığının altını çizen Özdemir şöyle devam etti: Kömür, doğalgaz, rüzgar ve güneş gibi diğer enerji yatırımlarıyla da portföyümüzü  çeşitlendirmeyi planlıyoruz. Üretim alanında sahip olacağımız büyük pazar payı düşünüldüğünde en az bir dağıtım bölgesini de bünyemize katarsak önemli bir sinerji yaratacağımıza inanıyoruz.

Bugüne kadar 2.5 milyar $ sağladık
YAPI Kredi Bankası Genel Müdürü Faik Açıkalın projenin sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin enerji arzına değil sosyal ve ekonomik gelişmesine de ciddi katkıda bulunacağını belirtti. Özellikle elektrik alanında önümüzdeki günlerde yaşanabilecek sıkıntıların sadece ekonomik değil sosyal alanda da ciddi endişelere yol açacağını bildiren Açıkalın, YKB olarak yüzde 85'i yenilenebilir, yüzde 15'i termik santrali olmak üzere 3 bin 500 megavat kurulu gücün de enerji finansmanında yer aldıklarını ifade ederek, 'Şu anda enerji sektörüne sağladığımız finansman hali hazırdaki projeler de dahil 2,5 milyar dolara yaklaştı'  dedi.

Enerjide limitimiz yok
İŞ Bankası Genel Müdürü Ersin Özince de Türkiye'nin enerji ithal eden, 2014'te enerji açığı oluşacak bir ülkeden enerji açısından rahat bir ülke konumuna gelmesi gerektiğini belirterek, yenilenebilir kaynaklı enerji projeleri başta olmak üzere enerji projelerinin İş Bankası'nın birinci önceliği olduğunu söyledi. Özince, bu tür projelerde hiç bir kısıt, limitlerinin olmadığını ifade ederek, 'Şu anda İş Bankası'nın toplam 17 adet proje finansmanı var ve yaklaşık 1 milyar 250 milyon dolarlık bir fon kullandırılmış olduğunu görüyoruz. Ancak şu anda bugün itibarıyla taahhüde girilmiş projeler de dikkate alındığında bu tutarın çok yakın bir gelecekte muhtemelen 6 ay içerisinde 1 milyar 650 milyon dolar seviyelerine çıkacağını tahmin ediyoruz' dedi.

Şenay KÖŞDERE/Akşam

 


Geri Dön