25 / 04 / 2024

Lüks konut projeleri yeni istihdam alanı oldu!

Lüks konut projeleri yeni istihdam alanı oldu!

İstanbul'da 2005'ten bu yana 400'ün üzerinde markalı konut projesi yapıldığı tahmin ediliyor. Her yıl yaklaşık 50 markalı konut projesi piyasaya çıkıyor. Ve bu projeler bir tatil köyü gibi yönetiliyor



Bu siteler aynı zamanda güvenlikçisinden temizlikçisine, çocuk bakıcından peyzaj mimarına kadar pek çok kişiye de istihdam sağlıyor.
 
Apartman yöneticiliği kavramı yerini site yöneticiliğine bıraktı. Yüzlerce, binlerce kişinin yaşadığı küçük bir şehri andıran sitelerin yönetimleri de ayrı bir uzmanlık alanı oldu. Tatil köyü konseptinde yapılan yüzme havuzlu, fitness center'lı, saunalı, spor tesisli, kreşli, bahçeli siteler pek çok kişiye de iş imkanı sağlıyor.

Sinpaş projelerine hizmet vermek için kurulan ve şu anda Sinpaş'ın 11 sitesini yöneten Kentsel Hizmetler Yapı ve İşletme San. Tic. AŞ'nin Genel Müdürü Cüneyd Dişkaya, "Artık köpek gezdirme talebinde bulunan bir müşterinin bile talebi karşılanır oldu" diyor.

En küçük sitelerinde 50'ye yakın kişinin çalıştığını söyleyen Dişkaya, 11 projede 600 kişiye istihdam sağladıklarını anlatıyor. Bunları içinde işletme müdürleri, muhasebeciler, halkla ilirkilerciler, mimar, elektrik mühendisi, teknik ekipler, temizlik, güvenlik, peyzaj mimarları var. Bir de bunların yanında kreş, okul gibi kurumlar için de bu konuda uzman kuruluşlarla işbirliği yapılıyor ki bu sayede de birçok kişiye iş imkanı doğuyor.

Dişkaya kendi içlerinde bir halkla ilişkiler birimi olduğunu ve bu birimin sürekli müşterilerle anketler yapıp gelen cevaplar doğrultusunda yemek kursları, güzellik seminerleri gibi etkinlikler organize ettiklerini söylüyor: "Bazen müşterinin aklına gelmeyen şeyleri de biz gözlemleyip yapıyoruz, mesela tiyatrolarla işbirliği yapıyoruz, site içinde seminerler düzenliyoruz, yaz okulları açıyoruz. En küçük sitemizde bile 1.500-2.000 kişi yaşıyor. Artık olay site yöneticiliği anlayışının çok üzerinde bir noktaya geldi. Beklenti de sürekli artıyor."

Lüks otelleri inceliyoruz
 Dolayısıyla site yönetimi alanında çalışacak kişilerden de organizasyon becerilerinin yüksek olması bekleniyor. Turizm-otelcilik, iletişim ve işletme mezunları daha çok tercih ediliyor. Kendilerinin sürekli lüks otelleri, müşterilerinin yurtdışında gittikleri yerleri incelediklerini söyleyen Dişkaya bu sektörün hangi profilde kişiler aradığını şöyle anlatıyor: "Biz tesis yöneticisi aramıyoruz, o işin en mekanik kısmı. Her zaman temizliği, güvenliği, peyzajı yönetecek birilerini buluyorsunuz. Bizim patronumuz oradaki 1.000 kişi ve onlar duygusal insanlar. Biz müşterimizle beraber tenis oynayacak, müşterimizle beraber yürüyüş yapacak, çeşitli turnuvalar yapacak, müşterilerle birlikte hareket edecek, onları anlayacak kişiler arıyoruz ki böyle kişiler bulmak zor. O nedenle otel yönetmiş kişiler ya da bu vizyona uygun işletme müdürleri arıyoruz. Bu anlamda sektörde ciddi bir boşluk var."

İstanbul'da 2005'ten bu yana 400'ün üzerinde markalı konut projesi çıktı. Her sene 50'ye yakın proje çıkıyor. Dişkaya, ileride konutları belirginleştiren şeyin satış sonrası hizmetler ve site yönetimi olacağını söylüyor.

Hürriyet


Geri Dön