25 / 04 / 2024

Lüks konutlara talep arttı! 

Lüks konutlara talep arttı! 

Milliyet Gazetesi yazarı Nilüfer Kas, bugünkü köşe yazısında lüks konut alıcılarının profilini kaleme aldı. 



Milliyet Gazetesi yazarı Nilüfer Kas, bugünkü köşe yazısında lüks konut alıcılarının profilini kaleme aldı. İşte Kas'ın o yazısı...

Son zamanlarda Türkiye'de yükselen lüks konut talebi bu konuda hizmet veren danışman sayısının artmasına neden olurken lüks konut alıcısının ihtiyaçlarını giderme konusunda müteahhitler, iç mimarlar, dekoratörler, lüks mobilya üreticileri yaptıkları işe her gün yeni bir özellik ekleyerek müşteriyi daha özel hissettirmeyi hedefliyor. Lüks konutlarda ilgilenen tüketicinin bazıları villa, bazıları çiftlik, bazıları malikane, bazıları ise yalıda oturmak istiyor. Lüks konut alıcılarının tercihlerini izleyen uluslararası araştırma şirketlerinin gerçekleştirdiği araştırmalarda lüks alıcılar için en önemli üç öncelik arasında müstakil ev yüzde 97,5 oranıyla ilk sırada yer alıyor. Lüks alıcıların yüzde 38’i evin taşınmaya hazır olmasını istiyor. Birçoğu da kendi zevki ve ihtiyaçları doğrultusunda mimarlarla çalışmak istiyor. İki seneden daha uzun tadilatı olan inşaat malzemelerinin önemli bölümü ithal olan, mobilyaları kişiye özel üretilen lüks konutlar bulunuyor. Araştırmada mevcut evlerinden daha büyük ev isteyenleri oranı ise yüzde 28 civarında. Bu oran yaşlandıkça tam tersine dönüyor. Daha sadeleşmeye ve küçülmeye giden ama manzara ve lokasyondan vazgeçmeyen müşteri kitlesi de bu grubun içinde bulunuyor. 

Varlık sahibi alıcılar kendilerine güvenlikli ve sağlıklı ortam ile beraber mahremiyet veren gayrimenkullere daha fazla para vermeyi tercih ediyor. Yeni dönemde lüks evlere olan talebin artmasında pandemi sırasından tatile ya da alışverişe harcama yapmayan hanehalkı tasarruflarının önceki senelere göre artması ve bu tasarrufların lüks mülklere yönelmesinin de büyük katkısı var.Pandemide evden çalışma ve uzaktan eğitim, insanlara yalnızca tatil için değil, tatil köyü yaşam tarzının avantajlarından yararlanma esnekliğini de sağladı. 

Son senelerde satılan konutlardaki lüks-normal mülk oranı lüks konutların lehine artışıyla ön planda. Bu nedenle lüks pazarın takip etmekte büyük fayda var. Lüks konut alıcıları arasında çarpıcı farklılıklar bulunuyor. Alıcının yaşı, zevkleri ve lüks kriterlerini saptayan en önemli unsurların başında geliyor. Örneğin orta yaş üstü lüks konut alıcıları evde konfor ve güvene önem verirken, gençlerin tercihi akıllı konutlar yönünde olabiliyor. Bu genç grup evlerini cep telefonlarından kontrol etmek istiyor. Eğer lüks konut alıcısı aile ise bölgedeki özel okulların, spor salonlarının lokasyonu oldukBirçok lüks konut alıcısı golf sahaları, tenis kulüplerine ya da doğanın içinde at binebilecekleri parkurlara yakın olmak istiyor. Alıcı müşterinin teknesi varsa marinaya yakın bir yerde oturmayı tercih ediyor.  Denizaşırı mülklere artan ilgiyle birlikte, lüks alıcılar daha çok açık hava yaşam tarzına, yüzme havuzları ve plajlara erişimi olan evlere de büyük ilgi gösteriyor.

Lüks konutlara talep arttı! 

Lüks konutlarda fiyatlar arttıkça seçicilik ve kriterler daha niş alanlara yöneliyor. Kimi için mutfakta kullanılan tezgâhın rengi önemliyken bu gruptaki müşteri mutfak tezgahının markasına, antibakteriyel olup olmadığına, klozetlerin ısıtmalı olmasına, tüm elektrik ve ısıtma-soğutma sisteminin oda bazında açılıp kapatılma seçeneğinin varlığını inceliyor. 

Lüks konut satışında görsellik de oldukça hayati önem taşıyor. Zaman herkes için çok değerli ama parası çok olan için daha kıymetli. Bu sebepkle yüksek rakamlara satılan mülkleri önce fotoğraf ve videolar sattırıyor. Konutta bulunan havuz, kış bahçesi, şömine, ışıklandırma, manzara gibi ayrıntılar mülkü değerlendiriyor.

Konut yatırımı yaparken nelere dikkat etmek gerekir?


Geri Dön