25 / 04 / 2024

Lütfi Elvan: OSB'ler ucuzlayacak!

Lütfi Elvan: OSB'ler ucuzlayacak!

Başbakan Yardımcısı Elvan, yatırım yeri için 3-5 bakanlıktan izin almak zorunda olan iş adamlarının son bakanlıktan izin alamayabildiğine işaret ederek, ‘Eziyet ediyoruz’ dedi...




Yerli ve yabancı işadamlarının yatırımlarında özellikle yer temini ve izin konusunda yaşadığı bürokratik sıkıntılara Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan da tepki gösterdi, bu duruma son verileceği mesajını verdi. Yatırımcıların en önemli sıkıntılarından birinin yatırım yeri tahsisi olduğunu vurgulayan Elvan, bunun dışında çok fazla kurumdan izin alma zorunluluğunun da sıkıntılar arasında yer aldığını kaydetti.

 

Örnekle anlattı

 

Elvan, örnekle şöyle anlattı: “Örneğin turizmle ilgili bir yatırım yapacaksınız. Belki 10-15 kurumdan, 3-5 bakanlıktan izin almanız gerekiyor. Bir bakanlıktan izin alıyorsunuz, o izni aldıktan sonra diğer bakanlığa gidiyorsunuz ve izin alıyorsunuz, sonra üçüncü bakanlığa gidiyorsunuz. Bir bakmışsınız ki bir yıl çalışmışsınız. Bir yılın sonunda üçüncü bakanlık size demiş ki ‘Hayır, uygun değil.’ Bu anlayışı ortadan  kaldıracağız.”

 

Bu sorunu, karar alma süreçlerini hızlandırıcı ve dinamik mekanizmalarla aşacaklarını belirten Elvan, “Eğer 3 bakanlığı ilgilendiriyorsa 3 bakanlığın ilgili yöneticileri bir araya gelecekler, o meseleyi konuşacaklar, tartışacaklar ve neticelendirecekler” dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yaptığı dönemde de bu tür durumlarla karşılaştığını anlatan Elvan, “Düşünün, 4 yıl uğraşıyor, tüm izinleri alıyor, en son bakanlıktan iznini alamıyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Biz bu iş adamını 4 yıl niye uğraştırdık? Yazık değil mi? Biz o insana eziyet ediyoruz. Bunun anlamı yok” ifadesini kullandı.

 

Başbakan Davutoğlu yabancı iş adamlarını dinleyecek

 

Başbakan Yardımcısı Elvan, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yabancı yatırımların Türkiye’ye ilgisini artırmak konularında çalışmak üzere ilgili bakanlardan oluşan bir kurul oluşturulacağını söyledi. Elvan, “Yeni dönemde özellikle yabancı sermayeyi çekecek tedbirleri süratle hayata geçirecek çalışmalara başlayacağız” dedi. Reformları yabancı yatırımcılara anlatacaklarını bildiren Elvan, “Ocak ayının ikinci haftasında Sayın Başbakanımızla beraber Türkiye’de yatırım yapmış yabancı iş adamlarımızla buluşacağız. Başbakanımız onların sorunlarını dinleyecek” dedi.

 

OSB’ler ucuzlayacak

 

ELVAN, yatırım yeri teminindeki sıkıntılara paralel olarak OSB’lerdeki arazilerin fiyatlarının da yüksek olduğunun görüldüğüne işaret ederek, “Fiyatları daha da aşağıya çekici bir mekanizma oluşturulacak. Elektronik ortamda tüm yatırım yerlerinin iş dünyasına sunumu sağlanacak” dedi. 



Vatan


Geri Dön