18 / 04 / 2024

M1 Meydan Merter AVM 6 Ağustos'ta açılacak

M1 Meydan Merter AVM 6 Ağustos'ta açılacak

Metro Group Asset Management Genel Müdürü Gündüz Bayer, "Artık hiçbir alışveriş merkezi, 'ben tekim' diyemeyecek. Bütün alışveriş merkezlerinin birbirlerini tamamlamaya çalışmaları gerekiyor" dedi



Bayer, Metro Group'un ağustos ayında açılışını yapacağı "M1 Meydan Merter Alışveriş Merkezi"nin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında Meydan Merter'in, 10. AVM'leri olduğunu bildirdi. Meydan Ümraniye ve Meydan Merter'in çalışmalarına başlamadan önce bir araştırma yaptıklarını anlatan Bayer, yaptıkları araştırmaya göre müşterilerinin sadece bir AVM istemediklerini, daha çok sosyalleşebilecekleri alanlar istediğini ifade etti. Meydan Merter'de mimari açıdan 'kapalı bir kutu' yapmak istemediklerini dile getiren Bayer, "Bu yüzden burada açılır kapanır tavan yaptık. 8-9 dakikada açılıp kapanabilen cam bir tavanı olacak. Kendi aramızda 'cabrio tavan' diyoruz biz. Yağmur yağdığında, yağmur sensörleri çatıyı otomatik olarak kapatıyor. Güneş açtığında da otomatik olarak açılıyor" diye konuştu. Bayer, Meydan Merter'in mimari projesinin, Tabanlıoğlu Mimarlık'a ait olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Projedeki en büyük isteğimiz, altımızdan geçen tramvay yolu ile yukarımızda kalan konutların birleşmesi ve buralarda yaşayan insanların Meydan
Merter'i bir geçiş olarak kullanması. Bu yüzden kapılarımız hiç kapanmayacak ve insanlar günün her saatinde, burayı bir geçiş güzergahı olarak kullanabilecek. Bunun haricinde, önümüzdeki alana bir de park yapıyoruz şu anda. İnsanlar, burada da vakitlerini geçirebilecek. AVM anlayışı, önümüzdeki yıllarda kendisini yaşam merkezi anlayışına bırakacak. Meydan Ümraniye'de jeotermal enerjiden faydalanıyoruz. Burada da güneş enerjisini kullanacağız. Bu da, kiracılarımızın yan giderlerini düşürmüş olacak. İşin maddi boyutunun yanında bir de çevre boyutu var. Burada kullandığımız sistem, 770 megavat güneş enerjisi üretiyor ve yaklaşık 475 bin kilovat (kWh/a) birincil enerji tasarrufu sağlıyor. Bu sayede karbondioksit salınımını da yılda 308 ton azaltıyoruz." Mağaza karmalarında, hem ulusal, hem uluslararası, hem de yerel mağazaların olacağını anlatan Bayer, "Meydan Merter'de satış fiyatları çok yüksek olan mağazalar olmayacak. Fiyatları daha hesaplı olan mağazalara yer vereceğiz" dedi. Bayer, ayrıca Meydan Merter'de 50 adet mağaza ve restoranın, 14 bin metrekarelik Real ve 7 bin metrekarelik Media Markt mağazasının bulunacağını ifade etti. Meydan Merter'in, toplamda 45 bin metrekare arsa alanı üzerine kurulu olduğunu ve 30 bin metrekare kiralanabilir alanı bulunduğunu belirten Bayer, alışveriş merkezinde 570'i açık, 750'si kapalı olmak üzere bin 320 araç kapasiteli otoparkın yer alacağını söyledi. Bayer, Meydan Merter'in 6 Ağustos'ta açılacağını bildirdi.

"YATIRIM MALİYETİMİZ, 50 MİLYON AVRO"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bayer, bir gazetecinin, "Hemen yakınınızda bulunan Kale Outlet Center AVM ile nasıl bir rekabete gireceksiniz" sorusunu şöyle yanıtladı: "Kale, burada çok önceden açılmış bir alışveriş merkezi. Kale ile aramızdakini bir rekabet olarak görmüyoruz. Hatta bir sinerji yaratacağını düşünüyoruz. Mağaza karmamızı da belirlerken ona göre belirledik. Müşterilerimiz bazı ihtiyaçlarını buradan, bazı ihtiyaçlarını da Kale'den karşılayacaklar. Bu konuda Türkiye'de bir değişiklik oldu. Galleria açıldığında herkes oraya giderdi ama şimdi öyle olmuyor. Bir çok AVM var. Artık hiçbir AVM, "Ben tekim" diyemeyecek. Bütün alışveriş merkezlerinin, birbirleriyle sinerji yaratıp, birbirlerini tamamlamaya çalışmaları gerekiyor." Bayer bir soruya da, bütün AVM'lerinde kira politikalarının ciroya oranlı olduğu karşılığını verdi. Krizden dolayı kiralarda indirime gitmediklerini dile getiren Bayer, "Hiçbir AVM'mizde krizden dolayı bir sorun yaşamadık. Kiralarımız, daima kiracılarımızın ödeyebileceği kiralardı" diye konuştu. Meydan Merter'in üç katlı olacağını ve iki katına direkt dışarıdan girişin bulunacağını da anlatan Bayer, bu sayede marketlere gelen müşterilerinin başka yerlere uğramak zorunda kalmadan buralara ulaşabileceğini söyledi. Bayer, bir gazetecinin, "Yatırım maliyetiniz ne kadar ve başka yatırımlar düşünüyor musunuz?" sorusunu da şöyle yanıtladı: "Yatırım maliyetimiz, arsa ve inşaat maliyeti dahil 50 milyon Euro. Grup olarak araştırmalarımıza da devam ediyoruz, ancak doğru yeri bulmak her zaman o kadar kolay olmuyor. 2-3 yıl içinde 'şurayı açacağız' diyebileceğim bir yer yok. Ayrıca, bu güne kadar açtığımız AVM'lerin isimleri hep farklı farklı oldu ama bundan sonra açacaklarımız için 'Meydan' ismini kullanacağız." Bayer, genellikle tüm sektörlerin AVM'lerde yan yana olmayı istediklerini, ancak sadece kuyumcuların bunu istemediğini söyledi.

"SANIRIM TÜRKİYE'DE GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANAN TEK AVM YATIRIMCISI BİZİZ"
Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu da Meydan Merter'in, Metro Group Asset Management'in yatırımı olduğunu belirterek, Metro Group'un Türkiye'de 13 adet Metro toptancı mağazasıyla, 24 Haziran Çarşamba günü Fulya'da açacakları "Real" ile 12 adet Real Hipermarket ve 9 Media Markt
mağazasıyla hizmet veren bir grup olduğunu belirtti. Türkiye'de 6 bin kişiye iş imkanı sağladıklarını anlatan Tekeoğlu, 1990 yılından bu yana Türkiye'ye 700 milyon Euro değerinde yatırım yaptıklarını bildirdi. Metro Group'un geçen yıl toplam cirosunun, 1,3 milyar Euro olduğuna dikkati çeken Tekeoğlu, grubun hizmet verdiği 32 ülkede, 2 bin 100 mağaza ile 300 bin kişiye istihdam sağladığını ifade etti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tekeoğlu, bir soru üzerine Güney Kore'nin, yatırımlarının yarısını "yeşil yatırım"a yönlendirdiğine dikkati çekerek, "Sanırım Türkiye'de güneş enerjisi kullanan tek AVM yatırımcısı biziz. Bütün dünya buna yönelirken Türkiye'de sadece bizim yapmamız biraz üzücü. Marketlerimizdeki poşetlerimiz bile doğaya saygılı poşetler. Biz bu konuya çok önem veriyoruz" şeklinde konuştu. (AA)

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Merter'e cabrio tavanlı M1 Meydan

Metro Group'un 50 milyon euro yatırımla yaptığı ve ağustosta kapılarını açacak olan M1 Meydan Merter AVM'nin cam tavanı hava durumuna göre açılıp kapanacak

Metro Group tarafından yapılan M1 Meydan Merter Alışveriş Merkezi'nin 6 Ağustos'ta kapılarını açacak. Metro Group Asset Management Genel Müdürü Gündüz Bayer, M1 Meydan Merter'i “kapalı kutu” olarak inşa etmediklerini söyleyerek şöyle konuştu:
“AVM'nin cam tavanı sensörleri sayesinde havanın durumuna bağlı olarak 8 dakika gibi kısa bir sürede açılıp kapanıyor. Bu yüzden biz bu sisteme tıpkı arabalarda olduğu gibi ‘cabrio tavan' adını verdik. Tavan cam olduğu için kapandığında da ferah bir his veriyor.”
Tüketicilerin M1 Meydan Merter'i bir geçiş noktası olarak kullanmalarını amaçladıklarını belirten Bayer şunları kaydetti:
“En büyük isteğimiz burasının pasaj gibi kullanılması, altımızdan geçen tramvay yoluyla yukarıda kalan konutların birleşmesi, insanların Meydan Merter'i bir geçit olarak kullanması... Kapılarımız hiç kapanmayacak. Günün her saatinde, burası bir geçiş güzergâhı olacak.”

Mağazalar hesaplı olacak
Mağaza karmalarında, hem ulusal, hem uluslararası, hem de yerel mağazaların bulunduğunu belirten Bayer, “M1 Meydan Merter'de satış fiyatları çok yüksek olan mağazalar olmayacak. Daha hesaplı olanlara yer vereceğiz” dedi.
M1 Meydan Merter'de 50 adet mağaza ve yeme içme alanlarının yanı sıra, 14 bin metrekarelik Real ve 7 bin metrekarelik Media Markt mağazasının bulunacağını ifade eden Bayer şöyle devam etti:
“Burası 45 bin metrekare arsa alanı üzerine kurulu. 30 bin metrekare kiralanabilir alana sahip. 1320 araç kapasiteli bir otoparkı var.”
M1 Meydan Ümraniye'de jeotermal enerjiden faydalandıklarını anlatan Bayer, “Burada da güneş enerjisi kullanacağız. Bu da kiracılarımızın yan giderlerini düşürüyor. Burada kullandığımız sistemle karbondioksit salınımını da yılda 308 ton azaltıyoruz” dedi.

700 milyon euro yatırım
Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu da grubun 1990 yılından bu yana Türkiye'de 700 milyon euro yatırım yaptığını hatırlatarak şöyle konuştu:
“13 adet Metro toptancı mağaza, 12 adet Real Hipermarket ve 9 adet Media Markt mağazasıyla hizmet veriyoruz. Güney Kore yatırımlarının yarısını ‘yeşil yatırım'a yönlendiriyor. Sanırım Türkiye'de güneş enerjisi kullanan tek AVM yatırımcısı biziz. Bütün dünya buna yönelirken Türkiye'de sadece bizim yapmamız biraz üzücü. Marketlerimizdeki poşetlerimiz bile doğaya saygılı poşetler. Biz bu konuya çok önem veriyoruz.”

Milliyet 

Tavanı açılır AVM hizmete giriyor

M1 Ümraniye'nin yatırımcısı Metro Group, 6 Ağustos'ta açılması planlanan Merter'deki yatırımları 'M1 Meydan Merter' ile ilgili basın toplantısı düzenledi. M1 Meydan Merter Alışveriş Merkezi'nin Metro Group'un 10'uncu AVM'si olduğunu söyleyen Metro Group Asset Management Genel Müdürü Gündüz Bayer, "Meydan Merter'in yapımına başlamadan müşteri araştırması yaptık, 'kapalı kutu' biçiminde bir alışveriş merkezi yapmadık. Bölgenin ihtiyacına göre bir yapı tasarlamayı amaçladık" diye konuştu. Müşterinin kapalı alanlardan sıkıldığını ifade eden Gündüz Bayer, "Bu yüzden burada açılır kapanır tavan yaptık. 8-9 dakikada açılıp kapanabilen cam bir tavanı olacak" dedi.

Gazete Habertürk

Metro Group, güneş enerjisiyle serinleten AVM inşa ediyor

Küresel ısınmaya karşı şirketler inşaat projelerinde çevreye önem vermeye başladı. Metro Group,  İstanbul Merter'de inşa edeceği alışveriş merkezinin soğutmasını güneş enerjisi ile gerçekleştirecek. 

M1 Meydan Merter Alışveriş Merkezi ağustosta açılıyor. Metro Group Asset Management Genel Müdürü Gündüz Bayer, yeni alışveriş merkeziyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Bayer'in verdiği bilgilere göre, sistem, 770 megavat güneş enerjisi üretiyor. Karbondioksit salınımının yılda 313 ton azaltılması hesaplanıyor. 45 bin metrekarelik AVM, 50 milyon Euro'ya mal olacak.
Zaman

Metro, 50 milyon avro yatırımla 'cabrio' alışveriş merkezi yaptı

Metro'nun 50 milyon avro yatırımla Merter'de açacağı Meydan Alışveriş Merkezi'nin tavanı yağmuru görünce 8 dakikada açılıp kapanabiliyor. Enerjisini güneşten alacak merkezde kiracıların maliyeti de yüzde 30 düşecek

Metro Group'un gayrimenkul yönetim şirketi Metro Group Asset Management, M1 Meydan Ümraniye'den sonra, ikinci meydanı olan M1 Meydan Merter'i 6 Ağustos'da açıyor. Arsa dahil 50 milyon avroluk yatırımla açılacak merkezde Avrupa'nın ilkleri gerçekleştiriliyor.
M1 Meydan Merter'in tavanı cabrio bir otomobil gibi açılıp kapanabiliyor. Bazı futbol stadyumlarında kullanılan bu sistem alışveriş merkezleri arasında Avrupa'da ilk kez Türkiye'de uygulanıyor. Alışveriş merkezinin ortasındaki açık alanda kurulan sistemle cam tavan, yazın ya da kışın 8 dakika içinde açılıp kapanabiliyor. Tavandaki sensörler yağmurun yağdığını hissedip tavanı otomatik olarak kapatıyor.

308 ton CO2 tasarrufu
M1 Meydan Merter, karbondioksit salınımını azaltmak ve enerji tüketimini düşürmek için yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıyor. Bu doğrultuda, M1 Meydan Merter, tüm iklimlendirme için ‘güneş enerjisi' sistemini kullanıyor. Merkezin çatısında bulunan kollektörler sayesinde güneşten gelen enerji, sistem içine depolanıyor. Bu sistem, 770 MWh güneş enerjisi üretiyor ve yaklaşık 475 bin kWh/a birincil enerji tasarrufu sağlıyor. Bu sayede karbondioksit (CO2) salınımını yılda 308 ton azaltacağı hesaplanıyor.

Kışın da ısıtıyor
Üretilen enerji bir taşıyıcı olarak su aracılığıyla sıcaklık transfer eden ısı depolama tankına taşınıyor ve burada elde edilen sıcak su, kış mevsiminde binanın ısıtılmasını sağlıyor. Yaz mevsiminde ise sıcak su, soğutucuyu harekete geçirmek için kullanılıyor ve burada elde edilen soğuk su binanın soğutulması için kullanılıyor.
Alışveriş merkezinin basın toplantısıyla tanıtan Metro Group Asset Management Genel Müdürü Gündüz Bayer, güneş enerjisi sistemiyle kiracıların maliyetinin de düştüğünü söyledi. M1 Meydan Merter'in 10'uncu alışveriş merkezleri olduğunu açıklayan Gündüz Bayer, “Güneş enerjisi kullandığımız için kiracıların da maliyeti düşüyor. Soğutma, ısıtma bedeli neredeyse yok gibi. Bu sayede hem çevreye katkı sağlanıyor hem kiracılara” dedi.
Bayer'in verdiği bilgiye göre merkezde 50 mağaza ve restoran bulunacak. M1 Meydan Merter'de 7 bin metrekarelik Media Markt ve 14 bin metrekarelik Real mağazaları yer alacak. Merkezde 30 bin metrekarelik kiralanabilir alan ve 1320 araçlık otopark bulunacak. Merkez açıldığında toplam 1000 kişiye de istihdam sağlanacak.

Metroya direkt bağlantı
M1 Meydan Merter Alışveriş Merkezi'nin mimari projesi, 2008 yılında ‘mimarlık oscar'ı olarak bilinen Cityscape 2008 Mimarlık Ödülleri Yarışması'nda üç ayrı proje ile büyük ödülü alan tek mimarlık ofisi olan Tabanlıoğlu Mimarlık'a ait. M1 Meydan Merter Alışveriş Merkezi, iki büyük girişe sahip ve her iki girişin de otopark katına bağlantıları bulunuyor. Meydan Merter'in en önemli özelliklerinden biri de, ziyaretçilerin alısveriş merkezinin içinden geçerek hafif raylı metro istasyonuna kısa yoldan ulaşabilme imkânı sunması. Alışveriş merkezi bunun için 24 saat boyunca kapıları kapatmayacak.

Önüne havuzlu park yapılıyor

Metro Group Asset Management, alışveriş merkezinin ön kısmına belediye ile birlikte bir park inşa ediyor. Genel Müdür Gündüz Bayer, park alanının büyük olacağını, içinde küçük bir havuz ve spor yapılabilen alanlar da olacağını söylüyor.
Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu ise Güney Kore'de verilen teşviklerin yarısının yeşil yatırımlar için olduğunu hatırlatarak, Türkiye'de Metro dışında doğaya saygılı bu tür bir yatırım yapılmadığını belirtiyor.
Radikal


Geri Dön