19 / 04 / 2024

Madımak Oteli'nin durumu için STK'larla görüşülecek!

Madımak Oteli'nin durumu için STK'larla görüşülecek!

Hükümetin Alevi açılımıyla ilgili çalışmaları devam ediyor



Geçtiğimiz günlerde Madımak Oteli'nde yakılanların aileleriyle görüşen Devlet Bakanı Faruk Çelik, bugün Sivas'ta sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geliyor. Görüşmede otelin durumu konuşulacak.

Hükümetin Alevi açılımı kapsamındaki çalışmaları devam ediyor. Çalıştayların ardından, tartışmaların sürekli merkezinde yar alan Madımak Oteli'nin durumu Sivas'taki sivil toplum kuruluşları ile konuşulacak. Devlet Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla bugün Sivas'ta çalıştay formatının dışında, Madımak'ın durumu masaya yatırılacak. Toplantıda konuya duyarlı olan tüm sivil toplum kuruluşlarının ve konu hakkında konuşması gerekenlerin kanaatleri alınacak. Geçtiğimiz günlerde Çelik, Madımak mağdurlarının yakınlarıyla yemekte bir araya gelmişti. Madımak'ın müze olmasını isteyen mağdurların isteklerini dikkate alan Çelik, Sivas halkının beklentilerini de hesaba katarak, toplumun ortak bir noktada ikna olması için gayret gösterecek. Madımak konusunda belirlenen temel ölçü ise kin, nefret ve ayrımcılığı çağrıştırmaması.

Madımak Oteli için düşünülen birçok alternatif öneri var. Sanatçı Arif Sağ, "Yıkılsın, yerine ölen insanları temsilen 37 gül heykeli dikilsin." demişti. Diğer öneriler ise şöyle, "Müze yapılsın", "yıkalım, anıtpark yapalım. Nefreti, Alevi geleneği içinde karşılığı olmayan bir yolla abideleştirmeyelim.", "Sosyal tesis biçimine dönüştürülsün." Necdet Subaşı'nın önerisi ise burada güzel ve barışçıl bir çevre düzenlemesi yapılıp adı "Ortak acı anıtı" olan Alevilerin katılımıyla yapılan bir yarışma sonucu bir anıt yapılması. Anıtın üzerine de "Sağduyu ve sevgi yoksunluğunun çok acı verici olaylarından birisi 2 Temmuz 1993'te burada yaşanmıştır. Olayın kurbanlarını diğer bütün sevgisizlik kurbanlarıyla birlikte ortak ve derin bir acıyla ve rahmetle anıyoruz." yazılması.
Zaman/Ayşe Tosun

Geri Dön