11 / 05 / 2024

Mahalle arkadaşlığı yerini site arkadaşlığına bıraktı!

Mahalle arkadaşlığı yerini site arkadaşlığına bıraktı!

İstanbul´un çarpık kentleşmesinin komşuluk ilişkisini bitirirken yeni yapılan projelerde site arkadaşlığı kavramı oluştu



Aynı ortamda oynayıp büyüyen ve okula giden çocuklar arasında yıllar içinde sağlam arkadaşlıklar kurulduğunu dile getiren Canan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Necati Akyazıcı, bu arkadaşlığım mahalle arkadaşlığından daha sağlam olduğunu iddia etti.

`Mahalle arkadaşlığı kültürü´nün son derece güvensiz ve sağlıksız ortamları anımsattığını belirten Akyazıcı, "Kent kültürü, ekonomik seviye, ulaşım imkanları ve güvenlik konuları artık çok farklı. Geleneksel konutlardaki mahalle arkadaşlığı yerini site arkadaşlığına bıraktı. Her ne kadar duvarlarla çevreli izole bir topluluk gibi görünse de durum öyle değil. Çocuklar sokağa çıkıp top oynayabiliyor" diye konuştu.

Çarpık kentin getirdiği hiç bir sosyal donatısı olmayan sokaklardan çocukların tecrit edildiğini belirten Akyazıcı, çocukların üniversiteye kadar toplu ulaşım araçlarına binmeden büyüdüğünü söyledi. Yeni yapılan sitelerdeki sosyal donatı ve sportif alanların daha sağlıklı bir hayat vaat ettiğinin altını çizen Akyazıcı, "Buraları kullanan çocuklar sosyalleşiyor. Evlerde bilgisayar karşısında büyümüyor" diye konuştu.

`İyi bir planlamaya ihtiyaç var´

Mahalle kültüründen daha önemli olan kavramın vasıflı bir kentsel dönüşüm projesi olduğunu belirten Akyazıcı, yapılacak iyi bir yasanın İstanbul´u kurtaracağını belirtti. Mahalle kültürünün filizlendiği 1950´li yıllardan itibaren inşa edilen yapı stokunun çok azının bir depremde kendini koruyabileceğinin altını çizen Akyazıcı, "Bu binalar ve mahalleler güven başta olmak üzere birçok konudan yoksunlar. Artık makyajlama yerine yıkılmalılar. Şehrin alt yapısına yeni bir soluk getirecek bahçe alanları, yürünecek kaldırımlar ve sosyal alanların olduğu bir kent kurulmalı. O zaman tabanda yer kalmayacağı için şehrin yükselmesi gerekiyor. Bu kolay değil, ciddi bir maliyet. Doğru yapılmazsa bu kamburu yıllarca taşırız" dedi.


Geri Dön