26 / 04 / 2024

Mahkeme Ümraniye'deki Limonlu Bahçe projesinin imar planlarını iptal etti

Mahkeme Ümraniye'deki Limonlu Bahçe projesinin imar planlarını iptal etti

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı'nın şirketi Ak Yapı'nın İstanbul Ümraniye'de yapımı süren Limonlu Bahçe Konaklarıyla ilgili açılan imar planlarıyla ilgili davada mahkeme imar planlarını iptal etti.



İstanbul Ümraniye Yamanevler'deki toplam 189 bin 243 metrekareyi kapsayan Doğa Madencilik A.Ş'ye ve TÜRKSAT'a ait parsellerin “PTT alanı”, “park” ve “yol” olan imarı, 2021 yılında “ticaret-konut”, “millet bahçesi”, “park” ve “yol” olarak değiştirilmişti. Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre 9 kata kadar yüksekliğe izin verilen arazide, 82 bin 766 metrekare olan inşaat hakkı, 193 bin 624 metrekareye çıkarılmıştı. Yapılan değişiklikler neticesinde söz konusu imar planları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanmıştı.

CHP'Lİ MECLİS ÜYESİ MAHKEMEYE TAŞIDI

Yapılan plan değişikliğine karşı Ümraniye Belediyesi CHP Meclis Üyesi Mehmet Özgür Üreten konuyu yargıya taşıdı. İstanbul 8.İdare Mahkemesi’nden 7 Temmuz 2022'de yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. Mahkeme son olarak 31 Ekim 2022 tarihli kararıyla da imar planlarının iptalini karara bağladı. Oybirliği ile alınan kararda, imar planlarının yapı ve nüfus yoğunluğunu artırıcı nitelikte olduğu belirtildi. Bütüncül bir yaklaşımla planlama yapılmadan, parsel bazında yapılan plan değişikliklerinin, plan ana kararlarının bozulmasına, sosyal donatı standartlarının düşmesine ve ulaşım konusunda sorunlar yaşanmasına neden olduğu vurgulandı.

İNŞAATIN DURDURULMASI İÇİN BAŞVURU

Mahkeme kararlarına rağmen arazide başlayan ve aynı zamanda MÜSİAD Başkanı olan Mahmut Asmalı’nın şirketi Akyapı tarafından hayata geçirilen Limonlu Bahçe Konakları projesinin inşaat çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Davayı açan meclis üyesi Üreten, yürütmeyi durdurma kararı sonrası inşaatın durdurulması için Ümraniye Kaymakamlığı'na yazı yazmış, kaymakamlık ise konuyu Ümraniye Belediyesi'ne iletmişti. Belediye ise imar planlarına dair yürütmeyi durdurma kararı verilen yerin yapı ruhsatlarının geçerliliğini koruduğunu, bu nedenle inşaatın devam ettiğini bildirmişti. İptal kararı için mahkemeye başvuran CHP'li Meclis Üyesi Üreten, son iptal kararının ardından da belediyeye tekrar başvuruda bulunarak yapı ruhsatlarına dayanak olan imar planlarının iptal edilmiş olması nedeniyle inşaatın ivedi olarak durdurulmasını aksi halde suç duyurusunda bulunulacağını ifade etti.

82 BİN M2'DEN 193 BİN M2'YE ÇIKARILDI

Karara esas alınan Bilirkişi Raporu'nda 82 bin 766 metrekare olan inşaat alanının yapılan değişiklik ile 193 bin 624 metrekareye çıkarıldığı belirtilerek bölgenin yapı ve nüfus yoğunluğunun fazla olması nedeniyle mevcut donatı alanlarının bile yaşayan nüfus için yetersiz olduğunun altı çizildi.

'Türkiye'de konut hala ucuz. Faizde yüzde 1'in altı psikolojik sınır'

Limonlu Bahçe Konakları fiyat listesi Ekim 2022!

Akyapı yatırımlarına tam gaz devam ediyor!

Limonlu Bahçe Konakları projesinin inşa edileceği arazinin imar planları durduruldu!


Geri Dön