28 / 03 / 2024

Maketten ev satışına sınırlama geliyor!

Maketten ev satışına sınırlama geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, maketten ve alanların mağdur olmasını önlemek için bazı düzenlemeler getireceklarini açıkladı.



Maketten satışlarda yaşanan mağduriyetlerin yıllar önceden beri hep olageldiğini, geçtiğimiz günlerde de aynı olayın vuku bulduğunu belirten Bayraktar, ''Önümüzdeki süreçte de her zaman böyle bir sıkıntımız var'' dedi. Yakın zaman önce KC Yapı ve Fiyapı şirketleri iflas istemiyle gündeme gelmiş, bu şirketlerden maketten daire alanlar mağdur olduklarını ifade etmişti.

İkinci olarak projeden satış ancak kat irtifakı kurulduktan sonra yapılabilecek. Kat irtifakı da temel üstü inşaat ruhsatına bağlandığından, kimse boş arsayla maketten satış yapamayacak.

Üçüncü olarak müteahhidin projeyi bitirmesi için topladığı parayı teminat olarak bankada tutması veya doğrudan bankaya teminat yatırması istenecek.

Bakan Bayraktar kentsel dönüşüme ise gönüllü belediyeler ve bina sahiplerinden başlayacaklarını söyledi. Kentsel dönüşüm için kasasında döner sermayeden, biriktirilen 150 milyon lira olduğunu ve 2B arazilerinin satışından da 1 milyar liranın geleceğini anlatan Erdoğan, bu paranın yeterli olup olmayacağına ilişkin soruya, ''Biz tekeden sütü çıkartırız.'' cevabını verdi.  


Lüks konutta KDV yüzde 18'e çıkacak

Halihazırda 150 metrekareye kadar olan konutlardan yüzde 1, 150 metrekare ve üzeri dairelerden ise yüzde 18 KDV alınıyor. Maliye Bakanlığı önümüzdeki dönem için konutlardaki KDV kriterini değiştirecek.


Geri Dön