26 / 04 / 2024

Mal varlığının yüzde kaçı ikinci evlendiğin eşe kalır?

Mal varlığının yüzde kaçı ikinci evlendiğin eşe kalır?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısında ikinci evlilikte eşe kalan miras ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplandırıyor. İşte Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısı;



Ben evli bir kadınım. Benim ilk evliliğim ama eşimin ikinci evliliği. Eşimin evliliğinden bir çocuğu var, bizim müşterek çocuğumuz yok. Eşime ait iki daire var. Benim önce ölmem halinde bence bir problem yok, ancak eşimin önce ölmesi halinde malvarlığının dörtte birinin bana kalacağını öğrendim. Acaba hiç olmazsa yarısına sahip olmam mümkün mü? Yasal olarak buna imkan var mı?


Size söylenen doğru. Yasal miras payları olarak eşinizin önce ölümü halinde size mirastan dörtte bir pay kalacak. Bu yasal payınız. 

Bu durumda eşinizin çocuğunun miras payı dörtte üç. Ancak bu miras payları yasal paylar. 

Bu payların içinde bir de saklı paylar var. Sizin saklı payınız yine dörtte bir. Ancak eşinizin evladının mahfus hissesi (saklı payı) miras payının yarısı. 

Yani miras payı dörtte üçtü ya, işte bunun yarısı onun saklı payı. 

Demek ki sekizde üç paya dokunulamıyor, geri kalan sekizde üçten tasarruf edilebiliyor. 

Buna da tasarruf nisabı deniliyor. İşte o yarı için kocanız serbest. Dilediği gibi tasarruf edebilir. Yani size bağışlayabilir veya vasiyetname ile size bırakabilir. Yeter ki çocuğunuzun sekizde üç payına müdahale olmasın. Şayet eşinizin size miras payından fazla bir mal bırakma gibi bir iradesi var ise bu yolla size miras payınızın üstünde mal bırakma imkanına sahiptir. Yasal imkan budur. 


Posta


Geri Dön