18 / 04 / 2024

Malatya Battalgazi Kent Müzesi'nde sona gelindi!

Malatya Battalgazi Kent Müzesi'nde sona gelindi!

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde inşa edilecek Kent Müzesi'nde sona gelindi. Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, inşaat alanında incelemelerde bulundu.



Malatya'nın Battalgazi ilçesinde Eski Askerlik Şubesi’nin bulunduğu alan üzerinde inşa edilen Kent Müzesi'nde sona yaklaşıldı. Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, çalışmaların gerçekleştiği alanda incelemelerde bulundu.

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Gürkan, “Bizim arzuladığımız kent, marka kent değil, kimlikli kent olmasıdır” açıklamalarında bulundu. Tarihi binada çalışmalarda sona geliniyor.

Çalışmaları yerinde inceleyen Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Askerlik Şubesi bildiğiniz gibi 0smanlı döneminin son mimari örneklerinden birisi. Sadece yapısal anlamda taş mimarinin yanında ahşap mimari ve diğer işlev anlamında da önemli bir binamız. Bu binanın Kent Müzesi olması noktasında Milli Savunma Bakanlığı ile yapmış olduğumuz protokol çerçevesi içinde bize devri gerçekleştirildi. Devri gerçekleştirildikten hemen sonra Koruma Kurulu’ndan gerekli resüsitasyon, restorasyon ve rölöveler çıkartılarak ilgili kurulda onaylatılarak ihale süreci başladı. İhale süreci sonrası yapım ve restorasyon işlemleri başladı. Restorasyon çalışmalarında son aşamaya geldik. Çevre düzenlemeleri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Öyle tahmin ediyorum ki bu ay sonunda bu çalışmalar bitirilerek iç dizayn ile ilgili, müze olgusu ile ilgili gerekli çalışmalar yapılacak” dedi.

Tarihi binanın aslına kavuşturulduğunu belirten Gürkan, “Burası kafeteryası, oturma alanları, kütüphanesi ile halkımızın hizmetine açılacaktır. Bu tarihi binaların korunması noktasında Battalgazi Belediyesi olarak gerekli hassasiyeti gösteriyoruz” diye konuştu.

Malatya'da restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Gürkan, “Son Osmanlı mimarilerinden biri Askerlik Şubesi diye tabir ettiğimiz Redif Asker Alma Merkezi ile yine Osmanlı mimari örneklerinden Tahtalı Minare Hamamı vardı, biz onlarla da ilgili çalışmaları başlattık. Biliyorsunuz Tahtalı Minare Hamamı’nın müze olarak açılması ve akabinde de bunun yapılması, tarihi ve kültürel mirasın korunması noktasında hanlar, hamamlar, kümbetler, ziyaretler, namazgahlar, konaklar ve surlar ile ilgili çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Bizim arzuladığımız kent, marka kent değil de, kimlikli kent hüviyetinin olması, hafızasını koruyan bir kent olması. O kimliğin üzerinde ayakta durarak, orada bir çekim merkezi ve bir cazibe merkezi olması noktasında ki çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.


Geri Dön