23 / 04 / 2024

Malatya Darende riskli alan kararındaki ilginç ayrıntı!

Malatya Darende riskli alan kararındaki ilginç ayrıntı!

Malatya Darende’deki bir mahalle için ilginç bir ‘riskli alan’ kararı alındı. Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilen bölge, bir süre önce afetzedelerin yerleştirildiği evleri kapsıyor.



Malatya Darende’deki bir mahalle için ilginç bir ‘riskli alan’ kararı alındı. Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilen bölge, bir süre önce afetzedelerin yerleştirildiği evleri kapsıyor. Üstelik, riskli alan ilan edilen alanın 10 metre uzağında okul, 20 metre uzağında hastane 100 metre uzağında ise toplu konut bulunuyor. Adetta cetvelle çizilen alana ilişkin Danıştay’a dava açıldı.


‘RİSKLİ ALAN’ İLAN EDİLDİ

Yer Darende’deki Zaviye Mahallesi. Bölge kaledibi mevkii olarak da anılıyor. 20 hektarlık alanda 100 kadar ev bulunuyor. Bu bölge, Malatya İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışma ile ilgili dosya son olarak Bakanlar Kurulu’na gitti. Bakanlar Kurulu anılan bölgeyi ‘riskli alan’ ilan etti. Karar 5 Kasım 2015’de Resmi Gazete’de yayınlandı.


10 METRE UZAĞINDA OKUL VAR

Riskli alan ilan edilen bölgedeki evlerin en yükseği 3 katlı. Üstelik bu evler, bir süre önce selden zarar gören ailelerin yerleştirildiği afet evleri. Riskli alan krokisi de dikkat çekici ayrıntılar taşıyor. Riskli olarak ilan edilen alanın 10 metre uzağında okul, 20 metre uzağında hastane, 100 metre uzağında ise toplu konut evleri bulunuyor. Bu yapıların hiçbiri riskli alan kapsamında değil.


BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA YAPILMADI

Bu bölgede yaşayan ailelerden Hikmet Uzun, konuyu bir yandan yargıya taşırken diğer yandan Meclis’e de dilekçe ile başvuruda bulundu. İlgili kurumlara sunulan belgelerde, riskli alan kararını bilimsel dayanağının olmadığı, jeolojik ve fiziki bir çalışmanın yapılamadığı vurgulandı. Başvurularda, anılan alanın ‘rant’ yaratma amaçlı olduğu iddia edildi. Başvuruda, “Ev ve arazilerimiz cebirle ele geçirilmek isteniyor. Bu bölge kentsel dönüşüm adı altında peşkeş çekilmek isteniyor” denildi.


'KONUYU VAKIF TAKİP EDİYOR' İDDİASI

Edinilen bilgilere göre, riskli olarak ilan edilen alanın hemen yakınında Somuncu Baba Türbesi bulunuyor. Yoğun bir ziyaretçi alan bu türbenin ‘turizm’ amaçlı değerlendirilmesi amaçlanıyor. Bu çalışmayı ise ilçede bulunan bir vakfın takip ettiği öne sürülüyor.


Hürriyet 


Geri Dön