28 / 03 / 2024

Malatya Yeşilyurt'ta tarihi evler restore ediliyor!

Malatya Yeşilyurt'ta tarihi evler restore ediliyor!

Yeşilyurt Belediyesi, ilçenin tarihi ve kültürel miraslarını korumak, yıpranmaya yüz tutmuş konakları sağlamlaştırmak adına başlattığı restorasyon çalışmalar kapsamında planlamaya aldığı beş evin kamulaştırma işlemlerine hız verdi.



Yeşilyurt Başkanı Hacı Uğur Polat’ın talimatıyla İmar İşleri Müdürlüğü Ekipleri, Hıroğlu Mahallesi Adıyaman Caddesi’nde bulunan 5 evin yapısal durumunu inceleyerek, teknik bir rapor hazırladı. Yeşilyurt Belediyesi Encümen’in de alınan karar ve hazırlanan rapor sonrasında Malatya Valiliği’ne yapılan başvuru ile “Koruma Amaçlı İmar Planı Kentsel Sit Alanı” bölgesinde bulunan tarihi tescilli evlerin kamulaştırılması talep edildi. Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, tarihi evlerin koruma altına alınmasının görevleri olduğunu belirterek, tarihi, kültürel bakımından zengin olan evlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Belediyenin Kasım Ayı Meclis Toplantısı’nda tarihi evlerin kamulaştırılmasına yönelik Plan ve Bütçe Komisyonu gönderilen dosya üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Polat, Yeşilyurt’un tarihi dokusunu koruyan bir belediyecilik anlayışına sahip olduklarını kaydetti.

Yeşilyurt’un tarihi özelliklerini yansıtan ev ve yaşam alanlarını koruma altına aldıklarını ifade eden Başkan Polat, “Gündüzbey kasabasına doğru giderken ağırlıkla tarihi binaların olduğu Hıroğlu Mahallesi’nin hem cadde hem de bu tarihi evlerin tamamına yönelik bir restorasyon çalışmasına başladık. Mahallemizde bulunan dört evin kamulaştırma kararını Encümen kararıyla çıkarttık. Planlamaya alınan diğer evler tescilli olmadığı için meclise getirmek durumunda kaldık. Plan ve Bütçe Komisyonumuz bunu değerlendirir analizini yapar, konuyla ilgili karar önümüzdeki mecliste çıkmış olur. Tarihi konak ve evlerin restorasyon çalışmalarına ödenek sağlayan kültür değerlerini koruma fonuna bizde katkıda bulunuyoruz, fon üzerinden talebimizi yaptık. Kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasından sonra tarihimizi yansıtan bu evlerimizin dış yüzeyleri güzel olmasına rağmen iç kısımlarında ciddi sıkıntılar var. Evlerin taşıyıcı sistemini güçlendirip, boya ve diğer eksiklerini gidereceğiz. Restorasyon çalışmalarından sonra bu evlerimiz daha güzel bir görüntüye kavuşacaktır” dedi.

Yeşilyurt’un tarihi dokusuna önemli kazanımlar sağlayacak restorasyon çalışmalarına devam edeceklerini ifade eden Başkan Polat, “Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği bu bölgenin tarihi yapısını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Burayı doğal cazibe merkezi haline getirmeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.


Hürriyet


Geri Dön