20 / 04 / 2024

Malatyalı işadamları, AVM ve anaokulu yatırımı yapıyor

Malatyalı işadamları, AVM ve anaokulu yatırımı yapıyor

Radikal Gazetesi yazarlarından Funda Özkan, bugünkü yazısında Malatya'ya yapılan yatırımlardan bahsetti



Malatyalı işadamları, diğer illere örnek olacak şekilde farklı farklı işbirlikleri gerçekleştiriyor. Biri de `Malatya'ya yeni bir vizyon kazandırmak, kolektif iş yapmaya örnek olacak çalışmalar başlatmak ve tarihi şehrin modern dokusuna katkı sağlamak' amacını güden Malatyalı 32 işadamının bir araya gelerek, 2004'te kurduğu Malatya Girişim Grubu.
Daha sonra gruba katılan, Optimum adında alışveriş merkezleri kuran Renaissance (Rönesans) Grubu'nun sahibi Erman Ilıcak`ın yönetim kurulu başkanlığında gün sayıyorlar.
Malatya Girişim Grubu, 7 ailenin öncülüğünde kurulmuş. En fazla katılım da Ilıcak`larda.
Erman Ilıcak ve Malatya Girişim Grubu şirketinin yönetim kurulu üyesi Adnan Başdemir ile sohbet ederken, şunu vurguluyorlar:
"Alışveriş merkezi bölgeye hitap edecek."
MalatyaPark adını verdikleri proje kapsamında 113 bin metrekarelik alanda alışveriş merkezi, beş yıldızlı bir otel, özel hastane ve 200 lüks konut yer alacak. 50 bin metrekarelik alandaki alışveriş merkezi ekim ayında açılacak.
Bugüne kadar 100 milyon TL harcayan,200 milyon TL'lik daha yatırım yapmayı planlayan grubun üyelerinin `bölge merkezi' iddiası dikkatimi çekiyor.
Malatyalı gazeteci, Hürriyet Ekonomi Müdürü ve yazarı Vahap Munyar da daha önce Elazığ`daki Misland`i yazarken, yöneticisinin şu sözlerini aktarmıştı:
"Hep biz İstanbul'a, İzmir'e, Ankara'ya gidiyoruz. Şimdi Misland ile sizi de buraya çekeriz. Hem Diyarbakır, Malatya ve Bingöl, Elazığ'a birer saat mesafede. Oralardan türkü söyleye söyleye gelirler, Misland'ı gezerler."
Kamyon şoförü Nihat Demirbağ'ın öncülüğünde Elazığlı girişimciler tarafından temeli 1989 yılında atılan ve 730 ortağı bulunan Mis Holding`in 100 milyon TL'lik yatırımı memleketindeki ekonomiyi canlandırmak adına takdire değer.
Adnan Başdemir de "Malatya merkezde, türkü çığıra çığıra asıl bizim alışveriş merkezine gelirler" diye espri yapıyor.
Nitekim hedefleri de yılda 13 milyon ziyaretçiye hizmet vermek.
Ziyaretçi hedeflerine ulaşmaları da zor değil. Malatya'daki İnönü Üniversitesi`nde okuyan 22 bin öğrencinin yaratacağı hareketlilik bir yana Turgut Özal Tıp Merkezi de farklı bir cabize alanı.
Nitekim yakın zamanda Azmi Ofluoğlu`nun sahibi olduğu Universal Hastaneleri Grubu, Malatya'da hastane hizmete açacak.

Erbil'deki Tatilya
Türkiye'nin dışa açılmasının eğlence merkezi olarak ilk örneği Galleria'daki Fame City`di. Ardından Tatilya.
Çocuklar ve çocuk ruhlular için lunapark geleneğinden sonra bir nevi kültür şokuydu.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel`in `manevi oğlu' Kamuran Çörtük`ün sahibi olduğu Tatilya uzun ömürlü olamadı.
Barzani ailesinin Darin Company adlı şirketi, ekipmanları alıp, Kuzey Irak'a taşıdı.
Barzaniler, 20 bin metrekarelik, içinde eğlence dünyasının olduğu alışveriş merkezine bir yenisi ekliyor.
Erbil`de inşa edeceği, 40 bin metrekarelik, 100 milyon dolara mal olması beklenen alışveriş merkezinin proje danışmanı Avi Alkaş, Barzani ailesinin Türkiye'deki alışveriş merkezi trendini takip ettiğini söylüyor.
Barzaniler İstanbul ve Ankara'daki neredeyse tüm alışveriş merkezlerini gezmiş. Ankara'daki Panora`nın kubbesinin aynısını istemişler, İstinyePark`ın da kurgusunu beğenmişler.

Alışverişe çıktığımızda maske mi taksak?
Adım başı alışveriş merkezlerinin bir bölümünün krizle birlikte `pes' edeceği söyleniyordu ama büyük gürültüyle kapanan neyse ki şimdilik olmadı.
Hatta yenileri faaliyete geçiyor.
Dünya çapında 80 ofisi, 36 bin çalışanı olan Jones Lang Lasalle'e şirketini satıp, bu devin Türkiye başkanlığını üstlenen Avi Alkaş`ın anlattıklarına göre daha çok alışveriş merkezi inşaatı göreceğiz.
Avi Alkaş uluslararası perakendecilik literatürüne göre alışveriş merkezlerini sınıflandırıyor. Misal, İstanbul Ataköy'deki veya Florya'daki Fly Inn mahalle merkezi, Galleria, İstinyePark süper bölgesel merkez, Capitol ise sadece bölgesel merkez. Yeşilköy, Bahçeşehir pazarı ise kolaylık merkezi.
Dev alışveriş merkezlerinin açılmasının nedeni de şu: Normal büyüklükteki markete gittiğinizde sadece ihtiyaçlarını alıp, çıkıyorsunuz.
Market büyüdükçe, süper, hiper ultra hiper hale geldikçe alışveriş sepetine o an için ihtiyacınız olmayan bir sürü şeyle dolduruyorsunuz.
Bir de şunu öğrendim.
Alışveriş merkezlerinde, mağazalarda zaman zaman elma/tarçın kokusu sıkılırmış. Bu koku, tüketme merakını kamçılarmış.
Şu kriz günlerinde, fazla harcamamak sadece ihtiyacımız olanı alıp çıkmak için maske mi taksak acaba?

Anaokulu yatırımı
Malatya'daki çocuklara işkence yapıldığı yurt skandalının hatırasını Malatyalı işadamları `Sevgi Ev'leri kurarak silmeye çalışıyor.
Sevgi Ev`lerinden birini de 150 bin TL'ye Malatya Girişim Grubu inşa etti. Girişim grubu çatısı altında toplanan Malatyalı iş adamları beş anaokulu yaptırıyor. Biri bu öğretim yılına yetişecek.
AÇEV `7 Çok Geç' kampanyasıyla artık akıllarda yer edinmeye başladı.

Funda ÖZKAN/Radikal


Geri Dön