27 / 04 / 2024

Malik değişikliği nedeniyle tahliye!

Malik değişikliği nedeniyle tahliye!

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracılar bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. Bu haklar, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Peki, malik değişikliği nedeniyle tahliye olur mu?



Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracılar bazı hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. Bu haklar, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.


Kanunen mal sahibi kiracısını haklı bir nedeni olmadan tahliye edemiyor. Kiracıların da belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmaları gerekiyor. Aksi durumda sözleşme senelik olarak yenilenmiş oluyor.


Taşınmazın kiraya verilmiş olması, satılmasına engel olmuyor. Malik isterse içerisinde kiracı varken taşınmazı satabiliyor. Peki, malik değişikliği nedeniyle tahliye olur mu? 


Malik değişikliği nedeniyle tahliye


Kanuenn kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.




Kira artışını kim belirler?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön