29 / 03 / 2024

Maliye, ev sahiplerine uyarı mektubu gönderdi

Maliye, ev sahiplerine uyarı mektubu gönderdi

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kirada birden fazla konutu bulunan ev sahiplerine uyarı mektubu gönderdi



Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kirada birden fazla konutu bulunan ev sahipleri ile geçen yıl 3 veya daha fazla gayrimenkul satarak, değer artış kazancı elde eden toplam 20 bin kişiye birer uyarı mektubu gönderdi.

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Başkanlık vergi kanunlarına gönüllü uyumu temin etmek amacıyla toplam 10 bin mektubu ev sahibi olup bundan kira geliri elde eden mükellefe, 10 bin mektubu da gayrimenkulden kazanç artışı sağlayanlara yolladı.

Mektupta mükellefleri vergi mevzuatından doğan ödevleri konusunda bilgilendiren Başkanlık, gelir vergisinde genel beyan döneminin 25 Martta sona ereceğine dikkat çekerek, gayrimenkul sahiplerinden yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi.

Başkanlık, aksi halde mükelleflerin cezai işlemle karşı karşıya kalacağını hatırlattı.

-EV SAHİPLERİNE GÖNDERİLEN MEKTUP-
Gayri Menkul Sermaye İradı ile ilgili olarak ev sahiplerine gönderilen mektupta, mükelleflere çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgiler ışığında belirli sayının üzerinde gayrimenkulü bulunduğu belirtildi.

İlgili kanunlar gereği, söz konusu mal ve hakların kiraya verilmesinin vergi yükümlülüğü doğurduğu ifade edildiği mektupta, konutların kiraya verilmesi suretiyle sağlanan hasılatın 2 bin 600 lirasının vergiden istisna olduğu vurgulandı.

Bu çerçevede mükelleflerin 25 Mart tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları gerektiği kaydedilen mektupta, "Yapılacak denetim çalışmalarında kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan ettiği tespit edilenler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 341 ve 344'üncü maddeleri gereğince vergi ziyaı cezası kesilecek. Bu mükellefler 2 bin 600 TL'lik istisna hakkından da yararlandırılmayacaklardır" denildi.

-GAYRİMENKUL SATANLAR-
Değer Artış Kazançları konusunda gönderilen mektuplar ise Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezinde yer alan tapu bilgileri üzerindeki kontroller sonucunda, son 5 yılda edinilen 3 ve daha fazla gayrimenkulu 2009 takvim yılında satanlara yönelik hazırlandı.

Mektupta, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu gereceğince gayrimenkul alım satım ve inşa işleriyle uğraşarak bu işlerden elde edilen kazançların ticari kazanç sayıldığı hatırlatıldı.

Aynı Kanunun 80/6;ncı maddesinde de gayrimenkullerin alındıktan sonra 5 yıl içinde "elden çıkarılması" durumunda ortaya çıkan kazancın "Değer Artış Kazancı" olduğu belirtilen mektupta, 2009 takvim yılı içinde söz konusu kapsama giren gelirler için 7 bin 600 liralık istisna olduğuna dikkat çekildi.

Gayrimenkul satanlara gönderilen mektupta da bu durumdaki mükelleflerin 25 Mart 2010 tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairesine veya ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesine, gelir vergisi beyannamesi vermesi gerektiğine işaret edildi.

Mükellefin bu beyanı yapmaması veya eksik yapması durumunda yine 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili maddeleri gereğince vergi ziyaı cezası kesileceği ifade edildi.

-BEYANNAMELER 25 MART'A, İLK TAKSİT 31 MART'A KADAR-
Bu arada Gelir Vergisi Kanunu uyarınca 2009 yılında elde edilen gayrimenkul sermaye iratları, ticari, zirai ve serbest meslek kazançları ile menkul sermaye iradı gelirleri için 25 Mart Perşembe akşamı mesai saati bitimine kadar gelir vergisi beyannamesi verilecek.

Verginin ilk taksiti de 31 Mart akşamına kadar ödenecek. İkinci taksit de, Temmuz ayı içinde yatırılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığının 2009 Aralık verilerine göre, Türkiye'de 840 bin 77'si kira geliri, 1 milyon 683 bin 308'i de ticari, zirai ve serbest meslek kazancı ve menkul kıymet sermaye iradı geliri sahibi olmak üzere 2 milyon 523 bin 385 aktif gelir vergisi mükellefi bulunuyor.

Kira geliri mükelleflerinin 285 bin 867'si İstanbul'da, 113 bin 141'i Ankara'da, 72 bin 31'i İzmir'de, 31 bin 641'i Bursa'da, 29 bin 471'i de Antalya'da bulunuyor.

Gelir vergisi mükelleflerinin ise 435 bin 599'u İstanbul'da, 115 bin 535'i Ankara'da, 117 bin 43'ü İzmir'de, 70 bin 250'si Bursa'da, 67 bin 1'i Antalya'da, 46 bin 758'i Konya'da, 40 bin 657'si Adana'da, 40 bin 274'ü ise Kocaeli'de faaliyet gösteriyor.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Maliye'den ev sahiplerine uyarı mektubu

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kirada birden fazla konutu bulunan ev sahipleri ile geçen yıl 3 veya daha fazla gayrimenkul satarak, değer artış kazancı elde eden toplam 20 bin kişiye birer uyarı mektubu gönderdi. Başkanlık vergi kanunlarına gönüllü uyumu temin etmek amacıyla toplam 10 bin mektubu ev sahibi olup bundan kira geliri elde eden mükellefe, 10 bin mektubu da gayrimenkulden kazanç artışı sağlayanlara yolladı. Mektupta gelir vergisinde genel beyan döneminin 25 Martta sona ereceğine dikkat çekilerek, yükümlülüklerinin yerine getirilmesi istendi.
Sabah

10 bin ev sahibine `Aldın-sattın vergisini az ödedin' mektubu

Gelir İdaresi Başkanlığı, birden fazla konutu bulunan 10 bin ev sahibi ile geçen yıl gayrimenkul satarak değer artış kazancı elde eden 10 bin kişiye uyarı mektubu gönderdi. Son 5 yılda edinilen gayrimenkullerden en az 3'ünü 2009 içinde satanlara gönderilen mektupta 25 Mart'a kadar değer artış kazancı beyannamesi verilmesi gerektiği hatırlatıldı.


Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kirada birden fazla konutu bulunan ev sahipleri ile geçen yıl 3 veya daha fazla gayrimenkul satarak, değer artış kazancı elde eden toplam 20 bin  kişiye birer uyarı mektubu gönderdi. Başkanlık vergi kanunlarına gönüllü uyumu temin etmek amacıyla toplam 10 bin mektubu ev sahibi olup bundan kira geliri elde eden mükellefe, 10 bin mektubu da gayrimenkulden kazanç artışı sağlayanlara yolladı. Mektupta mükellefleri vergi mevzuatından doğan ödevleri konusunda bilgilendiren Başkanlık, gelir vergisinde genel beyan döneminin 25 Martta sona ereceğine dikkat çekerek, gayrimenkul sahiplerinden yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi. Başkanlık, aksi halde mükelleflerin cezai işlemle karşı karşıya  kalacağını hatırlattı.
Ev sahibine kira mektubu       
Gayri Menkul Sermaye İradı ile ilgili ev sahiplerine gönderilen mektupta, mükelleflere belirli sayının üzerinde gayrimenkulü bulunduğu hatırlatıldı. İlgili kanunlar gereği, söz konusu mal ve hakların kiraya verilmesinin vergi yükümlülüğü doğurduğu ifade edilen mektupta, konutların kiraya verilmesiyle sağlanan hasılatın 2 bin 600 lirasının vergiden istisna olduğu vurgulandı. Bu çerçevede mükelleflerin 25 Mart tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları gerektiği kaydedilen mektupta, "Yapılacak denetim çalışmalarında kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan ettiği tespit edilenler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 341 ve 344'üncü maddeleri gereğince vergi ziyaı cezası kesilecek. Bu mükellefler 2 bin 600 TL'lik istisna  hakkından da yararlandırılmayacaklardır" denildi.
Gayrimenkulünü satanlar
Değer Artış Kazançları konusunda gönderilen mektuplar ise Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezinde yer alan tapu bilgileri üzerindeki kontroller sonucunda, son 5 yılda edinilen 3 ve daha fazla gayrimenkulu 2009 yılında satanlara yönelik hazırlandı. Mektupta, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu gereceğince gayrimenkul alım satım ve inşa işleriyle uğraşarak bu işlerden elde edilen kazançların ticari kazanç sayıldığı hatırlatıldı. Aynı Kanunun 80/6;ncı maddesinde de gayrimenkullerin alındıktan sonra 5 yıl içinde "elden çıkarılması" durumunda ortaya çıkan kazancın "Değer Artış Kazancı" olduğu belirtilen mektupta, 2009 takvim yılı içinde söz konusu kapsama giren gelirler için 7 bin 600 liralık istisna olduğuna dikkat çekildi.

25 Mart'a kadar beyanınızı yapın

GELİR Vergisi Kanunu uyarınca 2009 yılında elde edilen gayrimenkul sermaye iratları, ticari, zirai ve serbest meslek kazançları ile menkul sermaye iradı gelirleri için 25 Mart Perşembe akşamı mesai saati bitimine kadar gelir vergisi beyannamesi verilecek. Verginin ilk taksiti de 31 Mart akşamına kadar ödenecek. İkinci taksit de, Temmuz ayı içinde yatırılacak. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2009 Aralık verilerine göre, Türkiye'de 840 bin 77'si kira geliri, 1 milyon 683 bin 308'i de ticari, zirai ve serbest meslek kazancı ve menkul kıymet sermaye iradı geliri sahibi olmak üzere 2 milyon 523 bin 385 aktif gelir vergisi mükellefi bulunuyor. Kira geliri mükelleflerinin 285 bin 867'si İstanbul'da, 113 bin 141'i Ankara'da, 72 bin 31'i İzmir'de, 31 bin 641'i Bursa'da, 29 bin 471'i de Antalya'da bulunuyor. Gelir vergisi mükelleflerinin ise 435 bin 599'u İstanbul'da, 115 bin 535'i Ankara'da, 117 bin 43'ü İzmir'de, 70 bin 250'si Bursa'da, 67 bin 1'i  Antalya'da, 46 bin 758'i Konya'da, 40 bin 657'si Adana'da, 40 bin 274'ü ise  Kocaeli'de faaliyet gösteriyor.
Hürriyet

Maliye'den ev sahibine mektuplu uyarı 
 
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kirada birden fazla konutu bulunan ev sahipleri ile geçen yıl 3 veya daha fazla gayrimenkul satarak, değer artış kazancı elde eden toplam 20 bin kişiye uyarı mektubu gönderdi. 
  
Bunlardan 10 binini kirada birden fazla evi olanlar, 10 binini de gayrimenkulden kazanç artışı sağlayanlar oluşturuyor. Mektupta mükellefleri vergi mevzuatından doğan ödevleri konusunda bilgilendiren Başkanlık, Gelir Vergisi'nde genel beyan döneminin 25 Mart'ta sona ereceğine dikkat çekerek, gayrimenkul sahiplerinden yükümlülüklerini yerine getirmelerini istedi. Başkanlık, aksi halde mükelleflerin cezai işlemle karşı karşıya kalacağını hatırlattı. Gelir Vergisi Kanunu uyarınca 2009 yılında elde edilen gayrimenkul sermaye iratları, ticari, zirai ve serbest meslek kazançları ile menkul sermaye iradı gelirleri için 25 Mart Perşembe akşamı mesai saati bitimine kadar Gelir Vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. Verginin ilk taksiti 31 Mart akşamına kadar ödenecek. İkinci taksit de, temmuz ayı içinde yatırılacak.
Zaman

Maliye'den ev sahiplerine uyarı
  
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kirada birden fazla konutu bulunan ev sahipleri ile geçen yıl 3 veya daha fazla gayrimenkul satarak, değer artış kazancı elde eden toplam 20 bin kişiye birer uyarı mektubu gönderdi.

Başkanlık vergi kanunlarına gönüllü uyumu temin etmek amacıyla toplam 10 bin mektubu ev sahibi olup bundan kira geliri elde eden mükellefe, 10 bin mektubu da gayrimenkulden kazanç artışı sağlayanlara yolladı.

Mektupta mükellefleri vergi mevzuatından doğan ödevleri konusunda bilgilendiren Başkanlık, gelir vergisinde genel beyan döneminin 25 Martta sona ereceğine dikkat çekerek, gayrimenkul sahiplerinden yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi.

Başkanlık, aksi halde mükelleflerin cezai işlemle karşı karşıya kalacağını hatırlattı.

EV SAHİPLERİNE GÖNDERİLEN MEKTUP

Gayri Menkul Sermaye İradı ile ilgili olarak ev sahiplerine gönderilen mektupta, mükelleflere çeşitli kaynaklardan elde edilen bilgiler ışığında belirli sayının üzerinde gayrimenkulü bulunduğu belirtildi.

İlgili kanunlar gereği, söz konusu mal ve hakların kiraya verilmesinin vergi yükümlülüğü doğurduğu ifade edildiği mektupta, konutların kiraya verilmesi suretiyle sağlanan hasılatın 2 bin 600 lirasının vergiden istisna olduğu vurgulandı. Bu çerçevede mükelleflerin 25 Mart tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları gerektiği kaydedilen mektupta, "Yapılacak denetim çalışmalarında kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan ettiği tespit edilenler hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 341 ve 344'üncü maddeleri
gereğince vergi ziyaı cezası kesilecek. Bu mükellefler 2 bin 600 TL'lik istisna hakkından da yararlandırılmayacaklardır" denildi.

GAYRİMENKUL SATANLAR

Değer Artış Kazançları konusunda gönderilen mektuplar ise Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezinde yer alan tapu bilgileri üzerindeki kontroller sonucunda, son 5 yılda edinilen 3 ve daha fazla gayrimenkulu 2009 takvim yılında satanlara yönelik hazırlandı.
Mektupta, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu gereceğince gayrimenkul alım satım ve inşa işleriyle uğraşarak bu işlerden elde edilen kazançların ticari kazanç sayıldığı hatırlatıldı.

Aynı Kanunun 80/6;ncı maddesinde de gayrimenkullerin alındıktan sonra 5 yıl içinde "elden çıkarılması" durumunda ortaya çıkan kazancın "Değer Artış Kazancı" olduğu belirtilen mektupta, 2009 takvim yılı içinde söz konusu kapsama giren gelirler için 7 bin 600 liralık istisna olduğuna dikkat çekildi.

Gayrimenkul satanlara gönderilen mektupta da bu durumdaki mükelleflerin 25 Mart 2010 tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairesine veya ikametgahlarının bulunduğu yer vergi dairesine, gelir vergisi beyannamesi vermesi gerektiğine işaret edildi.

Mükellefin bu beyanı yapmaması veya eksik yapması durumunda yine 213 sayılı Vergi Usul Kanununun ilgili maddeleri gereğince vergi ziyaı cezası kesileceği ifade edildi.

BEYANNAMELER 25 MART'A, İLK TAKSİT 31 MART'A KADAR

Bu arada Gelir Vergisi Kanunu uyarınca 2009 yılında elde edilen gayrimenkul sermaye iratları, ticari, zirai ve serbest meslek kazançları ile menkul sermaye iradı gelirleri için 25 Mart Perşembe akşamı mesai saati bitimine kadar gelir vergisi beyannamesi verilecek.
Verginin ilk taksiti de 31 Mart akşamına kadar ödenecek. İkinci taksit de, Temmuz ayı içinde yatırılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığının 2009 Aralık verilerine göre, Türkiye'de 840 bin 77'si kira geliri, 1 milyon 683 bin 308'i de ticari, zirai ve serbest meslek kazancı ve menkul kıymet sermaye iradı geliri sahibi olmak üzere 2 milyon 523 bin 385 aktif gelir vergisi mükellefi bulunuyor.
Kira geliri mükelleflerinin 285 bin 867'si İstanbul'da, 113 bin 141'i Ankara'da, 72 bin 31'i İzmir'de, 31 bin 641'i Bursa'da, 29 bin 471'i de Antalya'da bulunuyor.

Gelir vergisi mükelleflerinin ise 435 bin 599'u İstanbul'da, 115 bin 535'i Ankara'da, 117 bin 43'ü İzmir'de, 70 bin 250'si Bursa'da, 67 bin 1'i Antalya'da, 46 bin 758'i Konya'da, 40 bin 657'si Adana'da, 40 bin 274'ü ise Kocaeli'de faaliyet gösteriyor.
Akşam

Maliye'den 20 bin ev sahibine `Verginizi ödeyin' mektubu gitti

Gelir İdaresi, birden fazla konutu bulunan 10 bin ev sahibi ile gayrimenkullerini satarak kazanç elde eden 10 bin kişiye uyarı mektubu gönderdi. Mektupta, kira geliri elde edip beyanda bulunmayanların 25 Mart'a kadar vergi dairelerine başvurmaları istendi

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kirada birden fazla konutu bulunan ev sahipleri ile geçen yıl 3 veya daha fazla gayrimenkul satarak, değer artış kazancı elde eden toplam 20 bin kişiye birer uyarı mektubu gönderdi. Başkanlık, vergi kanunlarına gönüllü uyumu temin etmek amacıyla toplam 10 bin mektubu ev sahibi olup bundan kira geliri elde eden mükellefe, 10 bin mektubu da gayrimenkulden kazanç artışı sağlayanlara yolladı.

Mektupta mükellefleri vergi mevzuatından doğan ödevleri konusunda bilgilendiren başkanlık, gelir vergisinde genel beyan döneminin 25 Mart'ta sona ereceğine dikkat çekerek, gayrimenkul sahiplerinden yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi. Başkanlık, aksi halde mükelleflerin cezai işlemle karşı karşıya kalacağını hatırlattı. İlgili kanunlar gereği, söz konusu mal ve hakların kiraya verilmesinin vergi yükümlülüğü doğurduğu ifade edildiği mektupta, konutların kiraya verilmesi suretiyle sağlanan hasılatın 2 bin 600 lirasının vergiden istisna olduğu vurgulandı.

Değer Artış Kazançları konusunda gönderilen mektuplar ise son 5 yılda edinilen 3 ve daha fazla gayrimenkulu 2009 takvim yılında satanlara yönelik hazırlandı. Mektupta bu durumdaki mükelleflerin 25 Mart'a kadar bağlı bulundukları vergi dairesine veya ikametgahlarının bulunduğu yerdeki vergi dairesine beyanname vermesi gerektiğine işaret edildi.

2.5 milyon vergi mükellefi var

Gelir Vergisi Kanunu uyarınca 2009 yılında elde edilen gayrimenkul sermaye iratları, ticari, zirai ve serbest meslek kazançları ile menkul sermaye iradı gelirleri için 25 Mart Perşembe akşamı mesai saati bitimine kadar gelir vergisi beyannamesi verilecek. Verginin ilk taksidi de 31 Mart akşamına kadar ödenecek. İkinci taksit de, Temmuz ayı içinde yatırılacak. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2009 Aralık verilerine göre, Türkiye'de 840 bin 77'si kira geliri, 1 milyon 683 bin 308'i de ticari, zirai ve serbest meslek kazancı ve menkul kıymet sermaye iradı geliri sahibi olmak üzere 2 milyon 523 bin 385 aktif gelir vergisi mükellefi bulunuyor. 
Vatan

 


Geri Dön