19 / 04 / 2024

Maliyetler tavan yaptı. Bu kış çetin geçecek

Maliyetler tavan yaptı. Bu kış çetin geçecek

Ağustos ve Aralık döneminde Hazine, bankacılık ve banka dışı sektörün 22-23 milyar dolar seviyesinde dış borcun, taksitlerle ödenerek belli bir zaman sonunda sıfırlanması bulunuyor. Bankacılık sektöründe yenileme oranları %90’larda seyrederken tüm borcun yeniden çevrilmesi 5-6 milyar dolarlık ek mal



MALİYETLER ÇOK FAZLA YÜKSELDİ

Bankacılık sektöründen edinilen bilgiye göre vadeye doğru kısa vadelerde dolar borçlanma maliyeti yüzde 9,5-10 civarında 7-8 senelik uzun vadelerde ise yüzde 10-13 civarında değişiyor. 

Son 12 aylık dönemde ise 50 milyar dolara dayanan bir dış finansman yükü var. Kaynakların verdiği bilgiye göre bankaların borç çevirme rasyosu yüzde 90’larda ve yatay seyrediyor.

Banka dışı sektörün yüzde 128’lerde ancak son dönemde yüzde 150’lerden aşağıya gelmeye başladı. Ağustos 2020 pandemi döneminde bu oran yüzde 70’lerin altına gelmişti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön