26 / 04 / 2024

Maltepe Şehir Parkı imar planı askıda!

Maltepe Şehir Parkı imar planı askıda!

Maltepe Şehir Parkı nerede kurulacak? Maltepe Şehir Parkı'nda neler olacak? Maltepe-Ataşehir-Sancaktepe Bölge Parkı'nda bungalovlar, Arboretum, hobi bahçeleri, raylı sistemler, piknik ve oyun alanları nasıl değerlendirilecek? İşte cevaplar...



Maltepe Şehir Parkı imar planı askıda!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 21 Ağustos 2013 tarihinde bir radyo programında açıkladığı, Zeytinburnu'ndan sonra Maltepe'de yapılacak ikinci şehir parkının imar planları askıya çıktı. Maltepe-Ataşehir-Sancaktepe Bölge Parkı'nın detayları 1/1000 ölçekli imar planında belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Maltepe-Ataşehir-Sancaktepe Bölge Parkı imar planını bugün (8 Nisan 2014 Salı) ilan etmek için askıya çıkarttı.

Büyükşehir Belediyesi, 27877 dosya numaralı imar planını 17 Ocak 2014'te onayladı.

Maltepe Şehir Parkı imar planı, 8 Mayıs 2014 Perşembe günü askıdan indirilecek. 

Peki, Maltepe Şehir Parkı'nda neler olacak? İşte plan notlarını içeren hükümler...


Maltepe Şehir Parkı imar planı askıda!


Plan Uygulama Hükümleri

A- Genel Hükümler

A.1 1/1000 ölçekli Maltepe - Ataşehir - Sancaktepe Bölge Parkı Uygulama İmar Planı, plan paftaları, plan notları ve plan raporu ile bir bütündür. 

A.2. 1/1000 ölçekli uygulama imar planında belirlenen donatı alanları kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz. 

A.3. Planlama Alanında; Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca 19.01.2010 tarihinde onanan Anadolu Yakası'na ait "Mikro Bölgeleme Projesi" kapsamında belirlenen esaslara uyulacak olup, planlama alanında yapılacak yapılar için alınacak önlemlerin türü, şekli ve taşıma değerleri uygulama aşamasında zemin etüdü raporlarına göre belirlenecektir.

A.4. Avan proje aşamasında ilgili kurumlardan (İSKİ, Ulaşım Daire Başkanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, TEİAŞ) görüş alınacaktır.

A.5. Açıklanmayan hususlarda meri İmar Yönetmeliği, İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği ve ilgili diğer yönetmelik hükümlerine uyulacaktır.



Maltepe Şehir Parkı imar planı askıda!



B- Özel Hükümler

B.2. Açık ve Yeşil Alanlar

B.2.1. Bölge Parkı Alanları

2.1.1. Bölge Parkı kapsamında doğal bitki örtüsüyle uyumlu, kentin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere; yeşil alan düzenlemeleri, çocuk oyun alanları, bisiklet, yürüyüş-koşu yolları, seyir terasları, gölet ve su parkları, eğlence ve dinlenmeye yönelik yeme-içme ve satış birimleri, sera yapıları, hobi bahçeleri, tematik bahçeler, endemik bitki üretim ve satış üniteleri, Arboretum, Herbaryum vb. günübirlik eğlence ve dinlenmeye yönelik doğayla uyumlu konaklama birimleri (bungalovlar, gömük konaklama birimleri vb.) kamp alanları, yöresel ve bölgesel tanıtım merkezleri, açık ve kapalı spor tesisleri (At biniciliği, okçuluk, yüzme, tenis, golf, yarış parkurları vb.) hobi faaliyetlerine yönelik sanat atölyeleri, müze ve sergi salonları, etkinlik alanları, evcil hayvan çiftlikleri, bölge parkının yönetim ve güvenliğine yönelik idari yapılar yer alabilir.

2.1.2. Uygulama Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nca onaylanacak avan projeye göre yapılacaktır. Maksimum Emsal:0.05'i aşamaz. Yapı nizamı, kot-tesviye, çekme mesafesi taban alanı ile yapı şekli ve ebatları, çatı şekli avan proje ile belirlenecektir.

2.1.3. Bölge Parkı Projesi içinde yapılacak taşıt yolları, bisiklet yolları, yaya yolları, kavşak noktaları ve giriş-çıkış düzenlemeleri, otopark düzenlemeleri, meydan düzenlemeleri, raylı sistem güzergahları, Ulaşım Daire Başkanlığı'nın görüşü doğrultusunda avan proje aşamasında belirlenecektir.


Maltepe Şehir Parkı imar planı askıda!



2.2. Yapı Yasağı ya da Sınırlama Getirilen Alanlar

2.2.1. Dere Yapı Yaklaşma Sınırı ve Alanı: Planda dere yapı yaklaşma sınırı ve alanı olarak gösterilen alanlarda İSKİ Genel Müdürlüğü'nün uygun görüşü doğrultusunda Bölge Parkı projesiyle uyumlu uygulamalar yapılabilir.

2.5.3. Orman Alanları: Orman alanları, 6831 sayılı Orman Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümlerine tabi alanlardır. Orman alanlarının Bölge Parkı fonksiyonuyla entegrasyonu esas olup, bu alanlarda Orman Genel Müdürlüğü'nden gerekli izinler alınmadan uygulama yapılamaz. Orman sınırları ile ilgili uyuşmazlıklarda Orman Kadastrosu esas alınacaktır.


Maltepe Şehir Parkı imar planı askıda!



2.3. Özel Koşullu Alanlar

2.3.1. UOA: Yerleşime uygun olmayan alanlar.
2.3.1. ÖA(a): Önlem alınmadan yerleşilemeyecek alanlar.
2.3.1. ÖA(b): Önlem alınmadan yerleşilemeyecek alanlar.
2.3.1. UA: Yerleşime uygun alanlar.


3. Kentsel Teknik Altyapı

3.1. Ulaşım

Planlama Alanı içinde Başıbüyük - Samandıra ve Büyükbakkalköy Bağlantı Yolları gösterilmiş olup, Bölge Parkı içindeki diğer ulaşım düzenlemeleri avan proje aşamasında belirlenecektir.

3.2. Teknik Altyapı Alanları: İlgili kurumlardan alınacak uygun görüşler doğrultusunda, elektrik, su deposu, trafo, doğalgaz vb. altyapı tesisleri ayrılacaktır.

Maltepe Şehir Parkı imar planı için tıklayın!


Geri Dön