28 / 03 / 2024

Manastır Koyu'ndaki inşaata bölge halkından tepki!

Manastır Koyu'ndaki inşaata bölge halkından tepki!

Marmara Adası'nda bulunan Manastır Koyu'nda devam eden inşaat, bölge halkının tepkisine neden oldu. Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Eren Aka, söz konusu koydaki inşaatı kaleme aldı.




Marmara Adası'ndaki Manastır Koyu sakinleri, bölgede devam eden inşaata tepki gösteriyor. Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Eren Aka, söz konusu inşaatı kaleme aldı. İşte Aka'nın o yazısı...

Marmara Adası’ndaki Manastır Koyu’na yapılan inşaata ada halkı tepki gösterdi. Balıkesir’e bağlı Marmara Adası’nda yaşamakta olan okurlarımız, “Marmara Adası Manastır mevkiinde yapılan bir inşaatla ilgili olarak sesimizi duyurun. Manastır Koyu, adını orada bulunan eski Manastır harabesinden alır. Harabenin önündeki alan sit alanıdır, çivi çakılamaz.

‘Çınar ağaçları kesildi’ 

Taşlar kullanılarak duvar ve ev yapıldı, hazine arazisi işgal edildi. Şu anda da inşaat yapılıyor. Oradaki çınar ağaçlarını kestiler. Yapan kişi de Meclis üyesi. Ayrıca, toprak da denize karıştırılıyor. Manastır yazlıkçıların olduğu bir yerdir. Bu tür faaliyetler kış aylarında yapılıyor ki kimseler görmesin, tepki vermesin. İnşaat yapılan yer adanın en nadide plajı idi şimdiki halini görseniz inanamazsınız, içiniz acır, lütfen bu doğa katliamına sessiz kalmayın. Geçtiğimiz senelerde bizim burada olduğu gibi Bodrum’da da böyle bir durum olmuştu ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum duyarsız kalmayıp yıkım için talimat vermişti. Marmara Adası’ndaki Manastır Koyu’nun da yok olmaması için sesimizi yetkililere duyurun” dedi.

Manastır Koyu ndaki inşaata bölge halkından tepki!

Okurlarımızın şikâyetinden sonra Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy’dan konuyla ilgili bilgi aldık. İşte belediyeden gelen yanıt: “Manastır mevkiinde yıkılan taş duvar tamir edildi. Çınarlı Mahallesi, Manastır mevkiinde imar planı içerinde bulunan tapulu 2 adet taşınmaz önündeki mevcut taş duvar batı rüzgârlarının etkisiyle yıkılmış ve duvardaki taşlar kumsala saçılmıştır. Duvarı daha önce yaptıran doktor sahibi yeri satmış ve alan kişi, Ediz Öztürk, Belediye meclis üyemizdir. Duvar yıkılmış, taşlar denize plaja saçılı durumda olduğundan, sahildeki mevcut hizasından yine tapu sınırları dışarısına kesinlikle çıkmadan duvarı sağlam bir şekilde betonarme olarak arsa içerisindeki çınar ağacının önündeki toprağın denize erozyonunu ve mevcut yapının kaymasını da önleyecek şekilde önüne hatta daha da geriye çekerek eski taş duvar ölçülerinde mevcut yapının kaymasını da önleyecek şekilde yapılmıştır. Manastır mevkii 1. derece doğal sit alanı olmayıp, planlı, 3. derece doğal sit alanıdır. Taşınmaz sahibinin tapulu yerleri olması haricinde bir de içerisinde İmar Barışı öncesi yapılmış iki katlı mevcut yapı olup, taşınmaz Maliye Hazinesi’nden kiralanmıştır. Hazine yerinin gaspı ya da yeni yapılan bir kaçak yapı söz konusu değildir.”

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve Balıkesir İl Çevre Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri gerekli denetimlerini yaptıktan sonra, Marmara Adalar Belediyesiyle aynı fikirde olacak mı?
 

Koyun Adası'nın yarısı satılıyor!


Geri Dön