29 / 03 / 2024

'Manisa ancak imara açılacak yeni alanlarla değişir'

'Manisa ancak imara açılacak yeni alanlarla değişir'

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Bahattin Akyüz, çarpık kentleşme, imar ve revizyon planları, kentsel dönüşüm gibi bir çok konuyla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.



Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) Başkanı Bahattin Akyüz, şehirdeki çarpık kentleşme, imar ve revizyon planlan, kentsel dönüşüm gibi bir çok konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Çarpık ve düzensiz kentleşmenin yıllardır Manisa'nın kaderini etkilediğini kaydeden Bahattin Akyüz, imar planlannın ve kentsel dönüşüm projelerinin olduğu bir çalışmanın acilen hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. 


TOKİ'nin Akgedik'te yapacağı evlerin Manisa Merkez'e bir faydası olmayacağını belirten Akyüz, "Manisa'da gecekonduları kaldırmadığımız sürece, başımıza yıkılacak evleri kaldırmadığımız sürece, Akgedik'e yeni ev yapsanız da, Manisa'nın kaderini ve geleceğini değiştiremezsiniz. Oradaki insanlar, araçla yine buraya gelecek. İmara yeni açılacak alanlarla Manisa değişir. Manisa merkezi planlamadıkça, dışarıya istediğimiz kadar ev yapalım,  TOKİ  ev yapsın; kimliği, karakteri geri dönmez. TOKİ'deki evin, merkezdeki yaşantıya hiçbir faydası yok" dedi. 


MESO Başkanı Bahattin Akyüz, Manisa'nın en büyük sorunlarından bir tanesi olan çarpık kentleşme, imar ve revizyon planlan, kentsel dönüşüm konularında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Akyüz, TOKİ yapılmasına hiçbir zaman karşı olmadıklarım ancak, merkezde imar sorunu çözülmediği sürece, TOKİ konutlarının Manisa'd a ki yaşamı değiştirmeyeceğini ifade etti. TOKİ'nin konut yapmadığını, şehir inşa ettiğini söyleyen Akyüz, bu yüzden Manisa merkeze bir faydası olmayacağına dikkat çekti. 


-MANİSA'DA ÇOK HATALI İMARLAR YAPILMIŞ"


Manisa, büyükşehir olduktan sonra bazı değerlendirmelerin göz önünde bulundurulmadığını savunan Akyüz, "Manisa büyükşehir olunca göç olur mu, olmaz mı diye düşünmedik hiç. Dolayısıyla, Manisa büyükşehir olunca da göçün geleceği hesaplanamadı. Manisa'da çok hatalı imarlar yapılmış. Yollarımız, sokaklarımız, binalarımız, şekil itibarıyla bozuk yapılar. Oyun sahaları, sosyal donatılar, yeşil alanlar, cami yerleri gibi daha sayabileceğim birçok örnek de olduğu gibi bu yerler ile ilgili çok büyük sıkıntılar mevcut. Manisa'mızda nüfus ve göç çoğaldıkça, gecekondular, plansız gelişmeler Manisa'da kentsel çarpıklığı meydana getirdi" dedi. 


"1989 YILINDAN BU YANA DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK"


1989'da yapılan imar planından bu yana Manisa'da değişen bir şeyin olmadığına dikkat çeken Akyüz, "Manisa'nın 1989 yılından beri yapılmayan ve kentin gelişimine büyük ket vuran imar planıyla yıka yapa, yıka yapa bu günlere gelmişiz, şimdi geldiğimiz yerden yine yıkıp yaparak devam etmek istiyoruz. O zaman da kentimizi değil kendimizi düşünmüşüz, şimdi de aynı düşünce. 1989 yılında yapılan planda, Manisa Osmanlı döneminde Spil Dağı eteklerinde bulunan ülutepe yoluna kadar yerleşime açılmıştı. Daha sonra izmir Caddesi oluştu. Bunlar hep Spil Dağı'na paralel olarak gelişti. Nüfus artınca Doğu Caddesi'ne kadar dayanıldı. Bunlar sosyal alandan mahrum olarak yapıldı. Elimizdeki kıymetli yerleri bina yaparak heba ettik. Esas olan gecekondu yıkıp yerine betonarme yapılar dikmek değil, köhneleşmiş alanlann kente kazandırılmasıdır" diye konuştu. 


"SİYASETÇİLER MENFAATLERİNİ DÜŞÜNÜYOR"


Siyasetçilerin kendi menfaatlerini düşündüğü için, imar çalışmalarının politik nedenlerden dolayı hiçbir yere varamadığını iddia eden Akyüz, "Manisa Büyükşehir Belediye MecKsi'nde imar planlamasıyla ilgili ciddi kavgalar yaşandı. 

Mecliste yaşanan polemiklerle, o günden bu güne siyasetçiler kendi menfaatlerini düşündüğü için imar çalışmaları çeşitli politik nedenlerden dolayı hiçbir yere varılamadı. Burada politika söz konusu değil, Manisa'nın menfaatleri söz konusu. Muhakkak ortak bir yolun bulunması lazım. Okul yetmiyor, sosyal alan yetmiyor, sokaklar dar, otopark yetmiyor. Bunun sıkıntısını hepimiz çekiycmz. Şehir menfaatlerinde siyaset düşünülmemeli. Manisa her gün geri gidiyor. Kimsenin Manisa'yı geri götürmeye, önüne set kurmaya hakkı yok" dedi. 


"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HALK DOĞRU ALGILAYAMADI"


Kentsel dönüşümün toplumda doğru şekilde algılanmadığından yakınan Akyüz, "Kentsel dönüşüm, yıkılması gerekli, ekonomik yönünü tamamlamış ve başlangıçta imara aykm yapılan yapıların yıkılarak, yeni park, yeşil alan ve halkın nefes alacağı alanların yaratılmasıdır. Şehirdeki sorunlu alanların, sağlıklı ve yaşanılabilir hale getirilmesi, yeniden yapılmasıdır. Yani kentsel dönüşüm, kentin dokusunu bozan sorunların ivedilikle giderilmesidir. Bir nevi, kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak, doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesidir" dedi. 


"MANİSA, YAPISI VE KONUT DAĞLIMI İTİBARIYLA KOMPLE ÇARPIK YAPILAŞMADAN OLUŞAN BİR ŞEHİRDİR" 


Manisa'da nasıl bir imar planı uygulanması gerektiğiyle ilgili düşüncelerini paylaşan Akyüz, "Bütün dünya genelinde, şehirler batıya doğru gelişiyor, Manisa'da doğu yönüne doğru gelişmesi gerekli. 

Manisa, yapısı ve konut dağılımı itibarıyla, komple çarpık yapılaşmadan oluşan bir şehirdir. Manisa'yı konumu itibariyle hilal şeklinde düşünürseniz, güneyinde Spil Dağı, batısında ormanlık, dağlık alan ve sonrasında izmir şehri, kuzeyinde Gediz Nehri ve tarım arazileri, doğusunda ise çarpık yapılaşma ile oluşan mahalleler ardında boş araziler var. Bu mahallelerin dışında, şehrimizin güneyindeki ve kuzeyindeki mahallerde de çarpık yapılaşma var. Bu mahallelerde bir değerlendirme yapılması lazım. Bu mahalleler kentsel dönüşüm çerçevesinde ele alınmazsa, Manisa'da güzel bir görüntü oluşturamazsınız. İnsanlar Manisa'ya geldiği zaman ilk önce gözlerine çarpacak yerler, şehrimizin girişleridir. Doğu, batı ve kuzey girişlerimize baktığımızda hep çarpık yapılaşmalan görüyoruz. Bu girişler düzenlenmeli. Göze hoş görünen, Manisa'nın değerini gösterecek yapılar inşa edilmeli" diye konuştu. 


-ESKİ KENT ADA BAZINDA YENİLENMELİ


Eski kentin ada bazında yenilenmesi gerektiğini dile getiren Akyüz, "Kentsel dönüşüm yapılırken şehrimizi hakikaten yenileyelim. Şehircilik konusunda engin tecrübemiz var. Sıkıntıyı çekmiş, çarpıklığı görmüş, ihtiyaçlan bilen birer Manisalıyız. Yenilerken bunları göz önüne alarak yenileyelim. Otopark, yeşil alan, parklar, çocuk oyun alanları, spor tesisleri, sosyal tesisler, tüm bunları huzurlu bir yaşantı için değerlendirelim. 

İşte o zaman kentimizi de, kendimizi de yenilemiş olur, huzurlu bir kentte sağlıklı yaşarız. Manisa'da yapılacak imar planı belli. Çevre yolu yapıldı. Doğu Caddesi, Mimar Sinan Bulvan ve Çevre Yolu var. Çevre Yolu'nun içerisine kadar devam eden boş yerlerde sosyal alanlar oluşturulmalı. Eski kent ada bazında yenilenmeli. Gecekondular uzun bir zamana tekabül edecek şekilde yenilenmeli. Bunlar olunca, okulumuz, sosyal alanımız, yeşil alanımız ve camimiz olacak. 


İnsanlar sıkıntı içerisinde yaşamayacak, trafik sorunu olmayacak. 

Pırıl pınl, tertemiz bir kentte yaşamız olacağız. İnsanlar eğitim, ekonomik ve sosyal yönden kalkınacak. Bir Emlak danışmanı olarak yıllardır belediyeden çıkacak imar planı için bekliyoruz.

 

"TOKİ, MANİSA'YI ETKİLEMEZ"


Yunusemre Belediyesi'nin, TOKİ projesi ile Akgedik'te oluşturacağı yaşam merkezinin şehrin merkezine bir etkisinin olmayacağını söyleyen Akyüz, "TOKİ'nin konut üretmesine hiçbir zaman karşı değiliz. Tabii ki TOKİ 'nin inşaat sektörüne, emlak sektörüne zaran olduğunu söyleyebilirim ama, Manisa 'nın kanayan yarası emlak sektöründe fiyatların çok yüksek oluşundan dolayı, birinci, ikinci ve üçüncü TOKİ 1er yapıldı ve denendi. Ben şuna inanıyorum; TOKİ de olabilir ancak, imar sorununu çözüldükten sonra. Manisa'da gecekondulan kaldırmadığımız sürece, başımıza yıkılacak evleri kaldırmadığımız sürece, Akgedik'e yeni ev yapsanız da, Manisa'nın kaderini ve geleceğini değiştiremezsiniz. Oradaki insanlar, araçla yine buraya gelecek. 

İmara yeni açılacak alanlarla Manisa değişir. Manisa merkezi planlamadıkça, dışarıya istediğimiz kadar ev yapalım, TOKİ ev yapsın; kimliği, karakteri geri dönmez. TOKİ'deki evin, merkezdeki yaşantıya hiçbir faydası yok" diye konuştu 


"ÖNEMLİ KÜLTÜR VE TURİZM DEĞERLERİNE SAHİP"


Manisa'nın, kültür ve turizm değerlerine sahip önemli bir şehir olduğunu belirten Akyüz, "Manisa olarak bazı değerlerimizin önemini geç anlıyoruz. Ama hiçbir şey için zaman kaybetmiş sayılmayız. 

Çünkü bu değerleri elimizde bir marka olarak duruyor. Eğer biz bunlara sahip çıkarsak o zaman bunlar değerli olur. Güzel Manisa'mızın milli ve manevi değerlerini en iyi şekilde tanıtmalıyız. Manisa' ya turist gelmesi şehrimiz ve esnafımız için artı değer demektir. Spil Dağı Milli Parkımız, doğal dünya güzelliğine sahip. Teleferik projesini hayata geçirmek için çalışmalar sürüyor. Orman Köşkleri dinlenme evleri yapıldı. Teleferik, oteller, çok amaçlı spor alanları, parklar, piknik alanlan ve kafeteryalar yapıldığı zaman Spil, sadece Ege'nin değil, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden bir olacak. Gediz nehrinin çevresinin diğer şehirlerde örnekleri olduğu gibi (örn: Amasya, Eskişehir, Silifke vb benzer şehirlerde) halkımız için yaşam alanlan oluşturulmalı, üniversiteli öğrencilerimizin ve gençlerimizin izmir'e gitmeden güzel vakit geçirebilecekleri ve Manisa'da ikamet etmelerini sağlamak için gençler ve halkımız için eğlence merkezleri, piknik alanlar, sosyal tesisler ve spor alanları gibi(örn: tenis kortlan, buz paten pisti v.b.) yerlerin Manisa'ya kazandırılması şehrimize hayat katacaktır" şeklinde konuştu. 


"İMAR PLANININ HAYATA GEÇMESİ HALİNDE MANİSA HAYAT BULACAK"


İmar planının hayata geçmesi halinde Manisa'nın hayat bulacağını ifade eden Akyüz, "Manisa'da 3 tip plan gerekiyor. Biri gecekonduların ıslahı, biri boş alanlara plan yapılması, bir diğeri ise merkezin yenilenmesi. Eğer imar planı hayata geçirilirse süreç hemen başlar. Müteahhitler arsa payını yüzde 50 üzerine çıkardılar. 

Maliyetler attı, daire satış rakamları arttı, kiralar arttı. Manisa merkezde ada bazında yenileme yapıldığında, müteahhit çalışmalara hemen başlar. Gecekondu ıslah planlan yapıldığında da süreç hemen başlar, çalışmalar parça parça devam eder. Bunlar çok kısa zamanda oluşacak şeyler. Boş alan planlamaları da hızlı bir şekilde halledilebilir. İmar olunca daire fiyatlan düşecek. Bizler bu sıkıntı ve çarpıklığı yaşadık, bizim neslin ömrü de sona yaklaştı, ancak çocuklarımızın torunlanmızın bizim yaşadıklarımızın aynısını yaşamamalan gerekir, yaşamasınlar. Biz yaşadık diyoruz ama katlanmayı bilen, sabn bilen, mücadele ve sıkıntıyı bilen, bizim neslimiz. Yeni nesil dediklerimiz bunlan çekemez ancak çekip giderler. 

Manisa Organize sanayi bölgesi, üniversitesi, tarıma el verişli ovası, havası, suyu, iş imkanlan olan bir şehir. Güzel Manisa'mızın milli ve manevi değerlerini, tarihini, sosyo-ekonomik kültürünü en iyi şekilde, gelecek nesillere miras bırakmak istiyoruz" dedi. 


Adil Bağcı / Manisa Haber



Geri Dön