20 / 04 / 2024

MAPIC 2008'de Türk izleri!

MAPIC 2008'de Türk izleri!

19-21 Kasım tarihleri arasında Fransa'nın Cannes kentinde gerçekleştirilen Avrupa'nın en önemli ve prestijli fuarlarından olan MAPIC 2008'in bu yılki onur konuğu Türkiye'ydi.



Uluslararası gayrimenkul ve perakende pazarının en önemli etkinliklerinden biri olması nedeniyle firmaların kendilerini tanıtmaları, geliştiricilerin, yatırımcıların ve mimarların bir arada hangi kentte ne tür yatırım faaliyetlerinin yoğunlaştığından hareketle olası yatırım haritalarına ilişkin ipuçları edinmeleri açısından önemli olan etkinlikte, farklı firmaların dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdikleri projeler görücüye çıktı. Türkiye'den 200'ü aşkın katılımcının olduğu etkinlikte yer alan Türk şirketleri arasında, açılış gecesinin sponsorluğunu üstlenmiş olan Rönesans İnşaat'ın yanı sıra Multi Turkmall, Kiler GYO, Torunlar İnşaat, Cefic Türkiye ve Türkiye'den Öncüoğlu Mimarlık, A Tasarım, Hakan Kıran Mimarlık Ofisleri bulunuyordu.
Türkiye temsilciliğini Alkaş Danışmanlık'ın üstlendiği MAPIC 2008'in fuar alanındaki geniş standlar, Türkiye'den katılım gösteren inşaat, yatırım şirketlerinin ve mimarlık ofislerinin tamamlanmış, yapımı devam etmekte olan ya da en geç 2009 yılı içerisinde inşaatına başlanacak projelerine sergilenme imkanı sunarken, yabancı şirketlerin de Türkiye'de yer alan projelerini tanıttıkları bir platformun oluşmasına olanak sağladı.

Mevcut 2008 ekonomik krizi küresel ekonominin inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde yakalamış olduğu büyüme eğilimini olumsuz yönde etkilemiş olsa da MAPIC 2008, Türkiye gibi yükselen ülkelerden çıkan şirketlerin özellikle perakende sektöründe en çok kazananlar arasında yer aldığı bir dünya konjonktüründe ülkemiz yatırım, proje geliştirme gücünün ve kapasitesinin tanıtımı açısından son derece önemliydi.

Türk firmalarının gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında yaptıkları prestijli projeler ile dünya ölçeğinde söz sahibi birer bölgesel güç konumuna geldiklerinin gözler önüne serildiği etkinlikte, çoğunlukla öne çıkan, ülkemizdeki gayrimenkul ve perakende sektörlerinin ne kadar hızlı büyüdüğünün en somut göstergesi olarak sayıları her sene katlanarak artan alışveriş merkezi projeleri oldu. Zaten Cushman & Wakefield tarafından etkinlik için özel hazırlanan raporda da Türkiye'de yapımına devam edilen 80 alışveriş merkezi bulunduğu ve 2010 yılına kadar 1.000 kişiye düşen alışveriş merkezi alanının 53'ten 115 metrekareye çıkacağı belirtiliyordu.

MAPIC 2008 Projeler Sözlüğü'nde Türkiye için ayrıca bir bölüm ayrılmış ve bu bölümde 15 projeye yer verilmiş olsa da etkinlikte öne çıktığını düşündüğümüz ve değişen dünya dengeleri dikkate alındığında ülkemiz ekonomisinin bu yavaşlama eğilimlerine rağmen halihazırda çalışmalarına devam edilerek yurtdışı fuarlarında dikkat toplayan projeleri inceleme fırsatı bulduk.


Afyon Termal Otel Tedavi ve Alışveriş Merkezi (üstte), Kütahya AVM

Etkinliğe Türkiye'den katılan ve dünya gayrimenkul piyasasındaki önemli trendlerden biri olan "çevreci yeşil binalar"ın İstanbul'daki öncü örneği Sapphire İstanbul'u kendilerine bağlı Biskon Yapı tarafından gerçekleştiren Kiler Grup, çok ses getiren bu projelerinin yanı sıra Sapphire İstanbul'un 200 milyon Dolar'lık yatırım maliyeti ile karşılaştırıldığında 140 milyon Dolar'lık maliyeti ile dikkat çeken Afyon Termal Otel Tedavi ve Alışveriş Merkezi, Ambarlı limanı yakınında konumlanan ve Eylül 2008'de tamamlanan Esenyurt Lojistik Merkezi ve Zonguldak ile Kütahya'da gerçekleştirecekleri alışveriş merkezi projelerini tanıtma imkanı buldu. İnşaatlarına Kasım 2008'de başlanan Zonguldak ve Kütahya AVM'lerinin yatırım maliyetlerinin 40-80 milyon Dolar arasında olduğu ve her ikisinin de Mart 2010'da tamamlanmalarının planlandığı açıklandı. Kiler Group - Torunlar Grup ortak teşebbüsü ile gerçekleştirilen Kütahya AVM ise kentteki ilk alışveriş merkezi olacak olması ile öne çıktı.


Şirehan AVM , Sankopark AVM

MAPIC 2008'de, Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından 15 - 17 Ekim 2008 tarihleri arasında düzenlenen ArkiPARC 2008'in de davetli konuşmacılarından biri olarak yaptığı sunumda Türkiye'nin krize rağmen her alanda proje geliştirebilecek ve bunları ihraç edebilecek güçte bir ülke olduğunu vurgulayan Erman Ilıcak'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı ve Rusya'daki en başarılı Türk inşaat gruplarından Rönesans'ın emlak yatırım şirketi olan Renaissance Development'ın da projeleri tanıtıldı. Geçtiğimiz günlerde Ankara'dan sonra İstanbul'da da açtıkları Optimum Outlet Center ile ses getiren Rönesans fuara bunlar dışında Gaziemir,  Adana  ve Silivride'de 2010'un ilk çeyreğinde tamamlanacak olan outlet center projeleri, her ikisi de Gaziantep'te yer alan Şirehan AVM ve Şubat 2009'da tamamlandığında 160 milyon Euro'luk değeri ile kente bugüne kadar yapılmış en büyük yatırımlardan biri olacak olan Sankopark AVM projeleri, Malatya AVM, İstanbul'da Cozzy AVM, 2010 yılında tamamlandığında ağırlıklı ofislerden oluşacak olan Renaissance Tower, konsept tasarımı Öncüoğlu Mimarlık ile gerçekleştirilen ve Mayıs 2010'da açılacak olan Modezz Moda Merkezi, 12 bloktan oluşan  Ankara  Neva Residences ve İzmir'de Tekfen-OZ ortaklığı ile yatırım ve geliştiriciliğini yaptıkları karma kullanım projeleri ile katıldı.


Türkiye'yi de yatırım ağına dahil eden ve dünya çapında 7 milyar Euro değerinde emlak portfoyüne sahip olan ve 20 ülkede faaliyet gösteren Hollanda merkezli gayrimenkul şirketi Redevco da, MAPIC 2008'de Türkiye'de 1 milyar Euro'yu aşan yatırım planlarına ilişkin projeleri tanıtan bir diğer firmaydı. İstanbul, Ankara, Edirne, Manisa ve Erzurum'da alışveriş ve iş merkezleri inşa eden şirketin sergilediği projeler arasında Ege Bölgesi'nin endüstri alanında en gelişmiş şehri olan Manisa'da geliştirilen ve 2010'da tamamlanacak olan Magnesia AVM, Ankara Gordion AVM, Edirne AVM, Erzurum AVM yer aldı.

Forum Çanakkale, Forum Çorum

Proje geliştirme ve yatırım firması olan ve merkezi yine Hollanda'da bulunan Multi Development ile Türk şirketi Turkmall'un ortaklığı ile kurulan MultiTurkmall ise yer aldığı MAPIC 2008'de bilinen Tepe Nautilus, M1 Adana, M1 Konya, M1 Kartal projelerinin yanı sıra Anadolu'nun birçok kentinde birbiri ardına açılan, Forum İzmir, Forum Denizli ve Akdeniz Bölgesi'nin en büyük projelerinden Forum Mersin ile ses getiren Forum zincirinin mevcut ve yeni eklemlenecek halkalarını tanıtma fırsatı buldu. Forum serisinin dikkat çeken ve 2010'da hizmete açılacağı belirtilen en yeni üyeleri ise Forum Çanakkale, Forum Çorum ve Forum Elazığ olarak sunuldu.

MAPIC 2008'in ağırladığı bir diğer konuk ise gayrimenkul yönetim şirketi olan Cefic Turkey'di. Fransa, Polonya, Türkiye ve Rusya'da faaliyet gösteren ve 1986 yılında Fransa'da kurulmasının ardından Türkiye'deki faaliyetlerine 1994 yılında başlayan Cefic Turkey'in %50 hissesine CENOR Group'un gayrimenkul yönetim şirketi olan Retfund Management'ın 2006 yılı itibariyle ortak olması oldukça ses getirmişti. Cefic Turkey'in etkinlikte en dikkat çeken projesi, yatırımcılığını Ceylan Grup'un, mimari projesini A Tasarım Mimarlık'ın üstlendiği Diyarbakır şehir merkezi ile Şanlıurfa Bulvarı arasında bulunan ve 2010'un üçüncü çeyreğinde tamamlanacağı açıklanan 150 mağaza kapasiteli Diyarbakır Ceylan AVM'ydi.


b199 İstanbul Residences

Yöneticiliğini Enis Öncüoğlu'nun yaptığı ve Moskova'da bir şubesi, Almanya'da da bir ortaklığı bulunan, yurtdışında imza attığı projeler arasında, Hyatt Oteli (Kabil), Sheraton Oteli (Kiev), Ritz Carlton Oteli (Moskova) ve daha nicelerinin bulunduğu Öncüoğlu Mimarlık, MAPIC 2008'e Türkiye'den konuk olan mimarlık ofisleri arasındaydı. Bugüne kadar Ankara (CEPA, 365, Malltepe), Denizli (Teras Park), Adapazarı (Ada), Antalya (Terracity) gibi Türkiye'nin önde gelen kentlerindeki AVM projelerinin mimari tasarımını üstlenen Öncüoğlu Mimarlık, etkinlikte bu projelerin yanı sıra İstanbul Metropolis AVM (2007), İzmit Festival AVM (2007), Büyükdere aksı üzerinde konumlanan 32 katlı b199 İstanbul Residences, Konya'da bir karma kullanım örneği olarak gelişecek olan Kent Plaza, Eskişehir-Kütahya yolu üzerindeki eski sanayi alanının ticaret alanına dönüştürülmesi ile oluşan Kütahya AVM, Karadeniz'in önemli kentlerinden Zonguldak'ta yer alan 194 oda kapasiteli bir otel ve alışveriş merkezini bünyesinde barındıran inşaat halindeki Demirpark, Ankara'da 2009 yılında tamamlanacak olan Kent Park AVM, ve İstanbul Star City Outlet Center projelerini tanıtma imkanı buldu.


Şahinler Alışveriş Merkezi , Tepe Prime

MAPIC 2008'de yer alan Türkiye'den bir diğer mimarlık ofisi ise 1997 yılında Yüksek Mimar Ali Osman Öztürk tarafından kurulan A Tasarım Mimarlık'tı. Gerçekleştirdikleri projeler arasında Armada Alışveriş ve İş Merkezi (Ankara / 1998-2003), Arma Otel (Antalya / 2002-2004), Panora Alışveriş ve Yaşam Merkezi (Ankara / 2004-2007), Antares Alışveriş ve Yaşam Merkezi ve Konut (Ankara / 2005-2007) ile Via/Port projeleri bulunan A Tasarım Mimarlık'ın MAPIC 2008'de tanıtma fırsatı bulduğu diğer projeleri ise İstanbul Beylikdüzü'nde yer alan Şahinler Alışveriş Merkezi ve Rezidans, Tepe Prime, Büyükdere Silver Tower, İskitler Ticaret Merkezi, Diyarbakır AVM, Kayseri Park AVM, Söğütözü Vialife ve Ginza Lavinya oldu.



Ayrıca İstanbul'un güneybatı sahili Florya'da Atatürk Havalimanı'na 5km uzaklıkta bulunan Aralık 2003'te yapımına başlanan ve büyük bir kısmının tamamlandığı 2007 yılında forumuyla ile su kültürü ile özdeşleşmesinin ne düzeyde sağlandığı Arkitera Forum'da da tartışma konusu olan İstanbul Akvaryum Alışveriş-Otel-Kongre-Eğlence Merkezi de MAPIC 2008'deydi. Hakan Kıran Mimarlık tarafından hazırlanan proje, işvereni İBB'de Ali Müfit Gürtuna döneminden sonra Kadir Topbaş'ın yeterince karlı bulmayarak durdurma kararı alması sürecinde halihazırda kamusal alandan 200.000m²'lik bir kıyı alanın tahsis ve görece talanına sebep olduğu gerekçesi ile tepki toplamıştı.

Ayrıca alışveriş merkezi proje geliştiricisi olan ve Nisan 2008'de Samsun'da bir otel projesinin temelini atan Alman Acteeum Group'un sergilediği projeler arasında yer alan Ancora İstanbul da MAPIC 2008'de dikkatimizi çeken projeler arasındaydı. 2011'in ikinci çeyreğinde açılması beklenen Ancora İstanbul'un 120 bin metrekarelik kiralanabilir alanı, ofis ve rezidans alanlarıyla İstanbul Anadolu yakasının alışveriş merkezleri arasında lider konumda olmasının beklendiği ifade ediliyor. Acteeum Group'un Adana, Şanlıurfa, Tokat, Kahramanmaraş'a da ilgi duyduğunu belirtmesi, bu illerde yeni otel ya da AVM yatırımları ile karşılaşacağımızın haberini veriyor.


Cavcav Center

MAPIC 2008'de diğer dikkat çeken projeler ise Cavcav Center, Fenerbahçe Ülker City projeleriydi. Kasım 2008'in sonunda kamuoyunun gündemine düşen Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav'ın Balgat'ta Ankara Un Sanayi'nin bulunduğu yaklaşık 232 bin m²'lik alana kuracağı alışveriş merkezi ünitesi, ofis ve otel bloklarından oluşacak olan Cavcav Center'ın mimari konsept projesini İngiliz Design İnternational, mimari tasarımını Boyut Mimarlık, inşaat projesini ise Konkan Mühendislik üstleniyor.

Türkiye'nin ve Türk firmalarının uluslararası gayrimenkul ve perakende pazarında tanınmasına imkan veren yukarıda sıralanan projeler dışında, "Geliştiriciler: Türkiye Hala Yükselişte mi? (Developers: Is Turkey still on upward trend?)" konulu bir oturumun düzenlendiği MAPIC 2008'de Reed MIDEM, MAPIC ve Estates Gazette tarafından ilk kez verilen MAPIC EG Gayrimenkul Ödülleri'nden, Perakende Başarı Öyküsü Ödülü'nü Koton ve Geliştirici Ödülü'nü ORTA Gayrimenkul Yatırım Hizmetleri ve Turizm AŞ alarak Türkiye'yi bu platformda birer adım daha öne taşıdı.

Geri Dön