28 / 03 / 2024

Mar Yapı ve Wanda Grup'tan Wanda Vista İstanbul Otel projesi!

Mar Yapı ve Wanda Grup'tan Wanda Vista İstanbul Otel projesi!

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Murat Muratoğlu, bugünkü yazısında Mar Yapı ile Çin'in gayrimenkul devi Wanda Grup'un işbirliğinden bahsetti. 2 firma tarafından Güneşli'ye Wanda Vista İstanbul Otel geliyor.



Yıllar sonra yolum bir kez daha Çin'e düştü. Hani bizde diyorlar ya “adamlar yol yaptı” diye, onlar bu işi çoktan aşmış. Şehir içinde saatte 430 km hız yapan manyetik raylı tren işliyor. Dile kolay, Çin yılda 500 milyar doları geçen dış ticaret fazlası veriyor. Bizim de katkımız yok değil… Geçen yıl Çin'in, Türkiye ile olan dış ticaretinde net fazlası 22 milyar dolar… Alıyoruz, satamıyoruz. Satamayız da… Ne satacağız ki? Türkiye'de üretilip de, Çin'de üretilemeyen ne var? Hem de daha ucuza! O zaman Çin ile bu açığı nasıl kapatabiliriz? Her geçen gün zenginleşiyorlar. Hesaplamalara göre 2024 yılında dünyanın en büyük ekonomisi olacaklar. Zengin sayısı hızla artıyor. Bizim de bu işten pay almamız gerekir. Nasıl? Tek çıkar yol turizm görünüyor.


Çin için küçük bizim için büyük adım 

Çin ile turizm deyince de aklıma 2001 yılında boğazlardan geçmesine izin verdiğimiz “Varyag” isimli uçak gemisi karşılığı aldığımız “yılda bir milyon Çinli turist” sözü geliyor. Bırakın yılda bir milyonu, aradan geçen 15 yılda gelen toplam Çinli turist sayısı bir milyonu bulmadı. Hâlbuki bu Çinliler patlamaymış, darbeymiş, terörmüş ilgilenmiyorlar. Öyle Avrupalı, Amerikalı gibi de tırsmıyorlar. Yine de geçen yıl 120 milyon Çinli dünyayı dolaştı ama Türkiye'ye uğramadılar! Gelelim Çin'e gitme meseleme… Mar Yapı ne yapmış etmiş, dünyanın en büyük gayrimenkul şirketi Wanda Grup ile bağlantı kurup işbirliğine ikna etmiş. Ben de şahit olmaya gittim. Anlaşma imzalandı. Çin için küçük bizim için büyük bir adım atıldı. Başlangıç olması açısından önemli…


Nohut oda bakla sofa 

Mar Yapı'nın Güneşli'deki binası Wanda Vista İstanbul adı altında 150 odalı lüks bir otel olarak hizmet verecek. Grup aynı zamanda Çin'in en büyük tur operatörüne sahip olduğundan, kendi müşterisini kendi getirip oteli dolduracak. Gayrimenkul yatırımları böyle yapılsın, canımıza minnet… Ama TOKİ'yi arkana alıp, bire üretip beşe iteleyince, hele bir de devlet destek verince, kim uğraşsın üretimle? Wanda Grup deyince, şirketin sahibi Çin'in en zengini Wang Jianlin… Forbes'e göre dünyanın en zengin 18'inci kişisi… Şahsın 31.3 milyar doları var. Gayrimenkul ve eğlence imparatoru olarak biliniyor. İşin ilginci gayrimenkul imparatoru 68 metrekare evde yaşıyor. Hani kimine saraylar yetmez, kimi buna ihtiyaç hissetmez ya o hesap…



 Mar Yapı ve Wanda Grup tan Wanda Vista İstanbul Otel projesi!




 Mar Yapı ve Wanda Grup tan Wanda Vista İstanbul Otel projesi!



Murat MURATOĞLU/Sözcü 



Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Lüks otel zincirini de bünyesinde barındıran Çin'in en büyük şirketlerinden Wanda Group ile Mar Yapı arasındaki stratejik iş birliğinin ilk adımı olan Wanda Vista İstanbul için imzalar atıldı.


Çin'in en büyük ticari kuruluşlarından Wanda Group ile Mar Yapı arasında stratejik iş birliği anlaşması imzalandı. Wanda Group'un teknolojiden turizme, finanstan gayrimenkule kadar geniş faaliyet alanlarındaki yatırımlarında Türkiye'de Mar Yapı'yı stratejik ortak olarak konumladığı iş birliği kapsamında Wanda'nın ilk yurt dışı oteli İstanbul'da açılacak.


Wanda Vista İstanbul projesinin Şanghay'daki imza töreni öncesinde Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, Çin'in en büyük girişimcisi olan Wanda Group Başkanı Wang Jianlin ile grubun Pekin'deki merkezinde bir araya geldi.


Görüşmede Wanda ile Mar Yapı arasında turizm sektörü dışındaki faaliyet alanlarında da ortak çalışmalar yapılması konusunda mutabık kalınırken, e-ticaret ve grubun sahip olduğu diğer markalarla ilgili adımlar atılması kararlaştırıldı.


İki grup arasındaki iş birliğinin ilk adımı olan Wanda Vista İstanbul, 2018 yılında faaliyete geçecek. Wanda Vista İstanbul, 150 odalı bir otel olarak hizmet vermenin yanı sıra yine otel binası içinde yer alan 300 rezidans dairesinin de işletmesini üstlenecek.




- "İlk yurt dışı otelimizi İstanbul'da açıyoruz"

Wanda Hotels&Resorts Başkanı Qian Jin, imza töreninde yaptığı konuşmada, Wanda Vista markasına ait ilk yurt dışı otelini İstanbul'da açacaklarını bildirdi.


Wanda Vista İstanbul'un, Wanda Hotels&Resorts'un global pazardaki ilk otel markası olacağını aktaran Jin, bu oteli daha sonra Chicago, Los Angeles, Londra, Sidney ve Gold Coast gibi dünyanın diğer birinci sınıf şehirlerinin takip edeceğini söyledi.


Jin, Mar Yapı ile ortaklıklarının Çin'den dünyaya açılan uluslararası bir otel yönetimi şirketi olma hedefleri doğrultusunda önemli bir kilometre taşı olduğuna inandığını belirterek, şunları kaydetti:


"Mar Yapı gibi prestijli bir şirketle çalışmaktan gurur duyuyoruz. İstanbul'da 150 lüks misafir odası ve suitlere sahip Wanda Vista İstanbul otelimize ek olarak 300 odalı Wanda Vista Residence da faaliyete geçecek. Otelimiz, lokasyon olarak en büyük alışveriş merkezlerinin yer aldığı, havaalanı yakınında yoğun bir iş merkezinde yer alıyor. Burada Çin'in yerel kültürel unsurlarıyla bezenmiş Wanda Vista servisini sunacağız. Mar Yapı ile el ele hayata geçireceğimiz Wanda Vista İstanbul, geleneksel Çin estetiğini ve misafirperverliğini yansıtan konseptiyle Türkiye'nin en lüks oteli olacak."


Qian Jin, Wanda Hotels&Resorts'un Wanda Reign, Wanda Vista, Wanda Realm ve Wanda Jin olmak üzere dört ayrı otel markasıyla toplam 104 oteli bulunduğu bilgisini verdi.




- "Bir projeyle bırakmayız, devamı gelecektir"

Qian Jin, imza töreninin ardından Türk basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda ise her yıl yaklaşık 120 milyon Çinlinin yurt dışına seyahat ettiğini, bunların 45 milyonunun Wanda acentelerini kullandığını belirterek, bu ortaklıkla Türkiye'nin gelişmiş ve gelişmeye devam eden bir ülke olduğunu bütün Çinlilere göstermek istediklerini ifade etti.


Çin'den Türkiye'ye gelebilecek turist sayısını artırmak için iki ülkenin ilgili kurumlarına büyük iş düştüğünü dile getiren Jin, "Türk Hava Yolları gibi şirketler bu konuda üzerine düşeni zaten yapıyor. Türk Hava Yolları dünyadaki en iyi havayolu şirketlerinden biri. Yeni havalimanının açılması da İstanbul için büyük avantaj. Türkiye'nin ve İstanbul'un büyük bir hub olacağını düşünüyoruz." dedi.


Jin, Wanda Vista İstanbul için özel promosyonlar geliştirileceğini aktararak, bu otel Wanda'nın bir markası olduğu için Çin kültürünü buraya taşıyacaklarını, bunun da Çinlilerin burayı tercih etmelerinde etkili olacağını kaydetti.


Wanda ve Mar Yapı'nın başka sektörlerde de birlikte çalışacağını belirten Jin, "Stratejik iş birliğimiz birden fazla alanı kapsıyor. Sadece Wanda'nın Türkiye'de yapabileceklerini değil aynı zamanda Mar Yapı'nın Çin'de yapabileceklerini de görüşüyoruz. Bu konuda her şeye açığız." diye konuştu.


Bir Türk olan Wanda Hotels&Resorts Genel Müdür Yardımcısı Eddy Tiftik'e güvendikleri için onun Mar Yapı ve projesinde gördüğü potansiyeli önemseyerek bu ortaklığa karar verildiğini anlatan Jin, "Bir projeyle bırakmayız, devamı gelecektir. Türkiye'deki potansiyeli görüyoruz. Bu bir başlangıç. Türkiye'yi tanıtıp bu yolla bir kapı açmak istiyoruz." ifadelerini kullandı


Jin, 15 Temmuz darbe girişiminin iş birliği düşüncelerine herhangi bir etkisi olmadığını söyledi.


Hedeflerinin Mar Yapı ile başarılı bir açılış yaparak Wanda Vista markasını ön plana çıkarmak olduğunu belirten Jin, "Otelde Çin restoranımız olacak. Çin kültür ve tarzına yer vereceğiz. Ayrıca ileride Türkiye'deki şeflerimizi buraya getirip Türk mutfağını ve Türkiye'ye özgü unsurları tanıtmak istiyoruz. Türk şeflerin Wanda'nın 100'ün üzerindeki otelinde tanıtım yapma imkanı olacak. Böylece 'Daha fazlasını tatmak istiyorsanız Türkiye gidin' mesajını vermek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


Jin, Wanda'nın Türk futbol takımlarına sponsor olup olmayacağına yönelik soru üzerine, "Patronumuz futbolu çok seviyor. FIFA'nın en büyük sponsoruyuz. Futbol da iş birliği olabilecek alanlardan biri." yanıtını verdi.




- "Türkiye daha fazla Çinli turist için bir destinasyon olacak"

Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök ise kendilerine gayrimenkul sektöründe ulusal ve uluslararası ölçekte en iyilerle çalışma ve Türkiye'deki en nitelikli projeleri geliştirme hedefini koyduklarını, bugün Wanda Hotels&Resorts'u yanlarında görmekten mutlu olduklarını ifade etti.


Bu stratejik ortaklığın Türkiye'nin gayrimenkul sektörüne ve markalarının uluslararası itibarına büyük katkı yapacağını dile getiren Özkök, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da güçlü iş ortaklarıyla marka değeri ve yatırımlarını artırma hedefinde olduklarını söyledi.


Gayrimenkul ve turizm sektörlerinde bugüne dek Basın Ekspres Yolu merkezli olmak üzere farklı bölgelerde yatırımlar yaptıklarını anlatan Özkök, "Yapım ve lansman aşamalarında olan projelerimiz devam ediyor. Projelerimize yatırım yapanlara yapısal olduğu kadar, mimari ve yaşam kalitesi anlamında da yüksek standartlar sunuyoruz. Projelerimizin değerlenme oranları ve Cityscape, WAF, MIPIM Architectural Review gibi uluslararası gayrimenkul organizasyonlarında kazandığımız ödüller de bunun bir göstergesidir." dedi.


Özkök, Wanda Group ile yaptıkları stratejik iş birliğine ilişkin şunları kaydetti:


"Gayrimenkul, turizm, eğlence, kültür, spor endüstrisi, e- ticaret ve finans sektörlerinde faaliyet gösteren Wanda Group'a bağlı Wanda Hotels&Resorts ile anlaşmamız, bizi Türkiye'de stratejik ortak olarak konumluyor. Anlaşmamızın ilk kazanımı, Wanda Hotels&Resorts'un lüks otel markası Wanda Vista ile Çinli misafirlerimizi İstanbul'da daha sık ve çok sayıda ağırlamak olacak. Dünyanın en önemli tasarımcılarından Philippe Starck ve dünyanın sayılı otelcilik gruplarından biri olan Wanda Hotels&Resorts'u aynı kompleks içerisinde bir araya getiren G projesi İstanbul'un en değerli gayrimenkullerinden biri olacak."


İlerleyen dönemlerde gayrimenkul ve turizmin yanında diğer alanlarda da ticari faaliyetlere yoğunlaşacaklarını belirten Özkök, anlaşmanın iki ülke arasında başta turizm olmak üzere karşılıklı ticaretin ve kültürel ilişkilerin artmasına katkıda bulunacağına inandığını dile getirdi.


Münir Özkök, yüzyıllar önce İpek ve Baharat yolları sayesinde başlayan karşılıklı etkileşimi geleceğe taşıyacak ortaklığın bir parçası olmaktan sevinç duyduğunu ifade etti.


Özkök, gazetecilerle bir araya geldiği toplantı da ise böyle bir zamanda bu ortaklığı yapmanın hem kendileri hem de Türkiye için çok önemli olduğunu vurguladı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın turizm sektörü için başlattığı "Komşunu Al Gel" kampanyasına değinen Özkök,  "Cumhurbaşkanımız 'Komşunu al gel.' demişti. Biz Çinlileri aldık geldik." dedi.


Wanda Vista İstanbul için Çinlilerden ön talep toplanmaya başladığını aktaran Özkök, "Çinlilere ev satacağız. Wanda Vista İstanbul'un 150 milyon dolarlık bir değer oluşturacağını düşünüyoruz. Otel açıldıktan sonra Çin'de büyük bir reklam kampanyası başlayacak. Türkiye daha fazla Çinli turist için bir destinasyon haline gelecek. Türkiye'ye kazandırmak istiyoruz. Otel yatırımlarımızı artırıp ileride halka açılmayı düşünebiliriz." ifadelerini kullandı.




- "Bu iş birliği daha parlak fırsatların yolunu açacak" 


 Türkiye'nin Şanghay Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı ise iki ülke arasında kültürel ve ticari ilişkilerin gelişimine katkıda bulunacak anlaşma töreninde bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.


Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin'in aynı zamanda Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğunu aktaran Angılı, 2023'te 100. yılını kutlayacak olan Türkiye Cumhuriyeti'nin 10 büyük ekonomiden biri olma hedefi için her türlü girişim ve ticari ilişkiyi desteklediklerini dile getirdi.


Türkiye'nin gelişme yolunda birçok zorluk ve güçlükle karşılaştığını anlatan Angılı, "Ulusal güvenliğimiz terörizm tehdidi altındayken bir de dünyanın farklı yerlerinde ön yargılarla uğraşıyoruz. İş adamlarımızın çoğu, iş konuşmaya başlamadan önce bu ön yargıların üstesinden gelmek zorunda kalıyor. Fakat dirençli ve kararlı Türk halkı birlik içinde tüm bu güçlüklerin üstesinden gelmektedir." dedi. 


Angılı, Türkiye ve Çin arasındaki ekonomik iş birliğinin hızla geliştiğine ve çeşitlendiğine işaret ederek, Çin'in iki büyük bankasının Türkiye'de faaliyete başladığını, Huawei ve ZTE gibi büyük Çinli şirketlerin Türkiye'ye yatırım yaptığını, Beko, Aksa, Teklas ve Çimtaş gibi Türk şirketlerinin de Şanghay ve çevresinde yatırımları bulunduğunu söyledi.


Wanda Group ve Mar Yapı gibi Türkiye ve Çin'in iki önemli şirketi arasındaki stratejik ortaklık anlaşmasının türünün ilk örneği olduğunu vurgulayan Angılı, "Bunun yeni iş birliği ve daha parlak fırsatların yolunu açacağına eminim. İki şirketi birlikte yürüme vizyonları için tebrik ediyorum. Aynı parlak vizyonun Türkiye-Çin ilişkilerinin geleceğini de şekillendireceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.




AA


Haber Sabah 'ta şöyle yer aldı;


Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük ticari kuruluşlarından biri olan Dalian Wanda Group ve Mar Yapı arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma kapsamında Mar Yapı'nın Güneşli'deki 150 milyon dolarlık G Yoo projesindeki otel blokunu Wanda işletecek. 2018'de faaliyete geçmesi planlanan 150 odalı Wanda Vista Oteli İstanbul, grubun Avrupa'daki ilk oteli olacak. Ayrıca otel binası içinde yer alan 300 rezidans daireyi de Wanda işletecek.


Oteli doldururuz

Edinilen bilgilere göre yılda 120 milyon Çinli seyahat ediyor. Kendi turizm acentası olan Wanda yılda 45 milyon Çinli turisti yurtdışına çıkarıyor. Türkiye'de yeni oteller işletmeyi de planladıklarını belirten Wanda Hotels & Resorts Başkanı Qian Jin, Türkiye'deki otellerde doluluk garantisi verdiklerini söyledi.


Güvenimiz tam

Türkiye'nin geleceğine güvendiklerini, hain darbe girişimi döneminde dahi Mar Yapı ile görüşmelere devam ettiklerini belirten Jin, "Yakın zamanda Türkiye eski gücüne kavuşacak" dedi. Wanda Hotels&Resorts'un Wanda Reign, Wanda Vista, Wanda Realm ve Wanda Jin olmak üzere dört ayrı markayla toplam 104 otelinin bulunduğunu belirten Qian Jin, Wanda Vista İstanbul'un ardından Chicago, Los Angeles, Londra, Sidney ve Gold Coast'ta otel yatırımı yapacaklarını dile getirdi. İstanbul'daki otelde Çin restoranı açacaklarını belirten Jin, "Türkiye'deki şeflerimizi buraya getirip Türk mutfağını ve Türkiye'ye özgü unsurları tanıtmak istiyoruz. Türk şeflerinin 100'ün üzerindeki otelimizde tanıtım yapma imkânları olacak" diye konuştu.


Çinli'yi alıp geldim

Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, turizm sektörüne katkı sağlamak için yurtdışında yaşayan vatandaşlara 'Komşunu al gel' çağrısı yapmıştı. Ben de Çinlileri alıp geldim" dedi. İşbirliğinin tuzim alanı ile sınırlı kalmayacağına da dikkat çeken Özkök, "Otelle kapıyı açtık, devamı gelecek. Ayrıca Basın Ekpsres'teki projeden Çinlilere ev de satacağız. Çin'de mülkiyet ömrü 70 yıl. Yatırım yapmak, eline tapu almak isteyen Çinliler yurt dışından ev alıyor. Wanda markasına da güvenleri tam" diye konuştu.


Türkiye'nin 2. büyük ticaret ortağı

Türkiye'nin Şangay Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin hızla geliştiğine ve çeşitlendiğine dikkat çekerek, "Şangay 2.5 trilyon dolarlık ekonominin 400 milyar dolarını üretiyor. Türkiye ile Çin arasındaki ticaretin yüzde 40'ı buraya yapılıyor. Çin ikinci büyük ticaret ortağımız" dedi.


68 metrekare evde yaşıyor

110 bin çalışanı olan Dalian Wanda Grup, FIFA'nın en büyük sponsoru, Atletico Madrid takımının da sahibi. Gruba bağlı Wanda Commercial Properties dünyanın en büyük emlak şirketlerinden. Ülke çapındaki portföyünde 158 Wanda Plaza ve 104 oteli bulunuyor. Dalian Wanda Group Başkanı Wang Jianlin'in ise mütavazi yaşam tarzı ile dikkat çeken bir isim. 68 metrekare bir evde yaşayan Jialin, otellerinde kral dairesini tercih etmiyor.


Sabah 


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


GAYRİMENKUL sektöründe faaliyet gösteren Mar Yapı, Çinli Wanda Group ile stratejik işbirliği anlaşması imzaladı. İşbirliği, Wanda’nın ilk yurtdışı otelini İstanbul’da açması ile olacak. İstanbul Basın Ekspres’teki Wanda Vista Otel, 2018’de faaliyete geçecek. Dünyanın önemli tasarımcılarından Philippe Starck ve dünyanın sayılı otelcilik gruplarından biri olan Wanda Hotels&Resorts’u aynı kompleks içerisinde bir araya getiren G projesinde 150 otel odası ve 300 rezidans yer alacak. Projenin değeri ise 150 milyon dolar.


DOLULUK GARANTİ

Türkiye’ye 2015 yılında yaklaşık 313 bin Çinli turist gelirken bu rakam 2016’da 167 bine düştü. Yapılan işbirliği ile zor bir dönemde geçen turizm sektörüne de katkı sağlanması hedefleniyor. Yılda 120 milyon Çinli seyahat ediyor. Kendi turizm acentası olan Wanda yılda 45 milyon Çinli turisti yurtdışına çıkarıyor. Türkiye’de yeni oteller de planladıklarını belirten Wanda Hotels&Resorts Başkanı Qian Jin, Türkiye’deki otellerde doluluk garantisi vermelerine de dikkat çekti. Türkiye’nin geleceğine güvendiklerini, hain darbe girişimi döneminde dahi Mar Yapı ile görüşmelere devam ettiklerini belirten Jin, “Her ülkenin kendi içinde sorunları olabilir, Türkiye’de de oldu. ‘Bunlar oldu’ diye bir ülkeyi yargılayamayız. Biz yatırımı bir otel ile bırakmayız. Türkiye’deki potansiyeli görüyoruz” dedi. Dört ayrı otel markasıyla toplam 104 otelleri bulunduğu belirten Jin, Wanda Vista İstanbul’u daha sonra Chicago, Los Angeles, Londra, Sidney ve Gold Coast’ta otel açacaklarını dile getirdi. İstanbul’daki otelde Çin restoranı da açacaklarını belirten Jin, “Türkiye’deki şeflerimizi buraya getirip Türk mutfağını tanıtmak istiyoruz. Wanda’nın 100’ün üzerindeki otelinde tanıtım yapılacak. Böylece ‘Daha fazlasını tatmak istiyorsanız Türkiye gidin’ mesajını vereceğiz” dedi.


‘ÇİNLİYİ ALIP GELİYORUM’

Türkiye için önemli bir işbirliğine imza attıklarını söyleyen Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan turizm sektörüne katkı sağlamak için yurtdışında yaşayan vatandaşlara ‘komşunu al gel’ çağrısı yapmıştı. Ben Çinlileri alıp geliyorum” dedi. İşbirliğinin Basın Ekpsres oteli ile sınırlı kalmayacağına da dikkat çeken Özkök, “Gayrimenkul, turizm, eğlence-kültür-spor endüstrisi, e-ticaret ve finans sektörlerinde faaliyet gösteren Wanda Group’la farklı ortaklıklar için görüşmeler sürüyor. Otelle kapıyı açtık, devamı gelecek. Ayrıca Basın Ekpsres projesinde Çinlilere ev de satacağız. Çin’de mülkiyetin ömrü 70 yıl. Yatırım yapmak, eline tapu almak isteyen Çinliler yurtdışından gayrimenkul alıyor” dedi.  Türkiye’nin Şanghay Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı ise Türkiye ve Çin arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştiğine dikkat çekti. Angılı, “Şangay eyaleti 2.5 trilyon dolarlık Çin ekonomisinde 400 milyar dolar üretiyor. Türkiye ile Çin ticaret hacminin yüzde 40’ı buraya yapılıyor” dedi.


68 M2 EVDE YAŞIYOR KÂRI 37 MİLYAR DOLAR

DALIAN Wanda Grup’un toplam varlıklarının değeri, 2016 yılında yüzde 21.4 oranında bir artışla yaklaşık 116 milyar dolara ulaştı ve yıl sonunda yaklaşık 37 milyar dolar kâr açıkladı. 110 bin çalışanı olan grup FIFA’nın en büyük sponsoru, Atletico Madrid takımının da sahibi. Gruba bağlı Wanda Commercial Properties dünyanın en büyük emlak şirketlerinden. Ülke çapındaki portföyünde 158 Wanda Plaza ve 104 oteli bulunuyor. Dalian Wanda Group Başkanı Wang Jianlin’in ise mütavazi yaşam tarzı ile dikkat çektiği belirtiliyor. 68 metrekare bir evde yaşayan Jialin, otellerinde kral dairesini tercih etmiyor. Futbola ilgi duyan Jianlin’in bir Türk futbol takımına sponsor olabileceği de konuşuluyor.


Hürriyet 



Haber Dünya Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Çin’in bir numaralı ve dünyanın ise sayılı ticari gayrimenkul kuruluşlarından Dalian Wanda Group, turizm ve gayrimenkul sektörleriyle Türkiye’ye giriyor. Mar Yapı ile “stratejik işbirliği” anlaşması imzalayan grup, bünyesindeki Wanda Wista otel zincirinin Çin dışındaki ilk halkasını da İstanbul’da açıyor.


Gerek Türk, gerekse Çin tarafında ilkleri kapsayan ve Wanda Group’un faaliyet gösterdiği diğer sektörlerde de işbirliklerini içermesi dolayısıyla “stratejik” nitelik taşıdığı belirtilen anlaşma Şanghay’da imzalandı. Anlaşmanın ilk adımı olan 150 odalı Wanda Vista Oteli İstanbul 2018 yılında faaliyete geçecek ve grubun turizm şirketi aracılığıyla Türkiye’ye gelecek Çinlileri de ağırlayacak. Wanda Vista İstanbul, Mar Yapı’nın İstanbul Basın Ekspres Yolu’ndaki “G Yoo” projesinde yer alan iki kuleden birini otel olarak işletecek, diğer kuledeki 300 rezidansın ise hem Çinli yatırımcıların satışını hem de işletmesini üstlenecek.


Anlaşmanın imza töreninde konuşan Wanda Hotels & Resorts Başkanı Qian Jin, Wanda Vista İstanbul ile başlayacak küresel yolculuğunun Chicago, Los Angeles, Londra, Sidney ve Gold Coast gibi dünyanın önde gelen kentleriyle süreceğini söyledi. Mar Yapı ile ortaklıklarının, Wanda Hotels & Resorts’un Çin’den dünyaya açılan uluslararası bir otel yönetimi şirketi olma hedefi doğrultusunda önemli bir kilometre taşı olduğuna inandığını belirten Qian Jin, “Mar Yapı ile el ele hayata geçireceğimiz Wanda Vista İstanbul, geleneksel Çin estetiğini ve misafirperverliğini yansıtan konseptiyle Türkiye’nin en büyüleyici ve lüks oryantalist oteli olacak” dedi.


“İşbirliğimiz genişleyecek”


Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök de bu stratejik ortaklığın Türkiye’nin gayrimenkul sektörüne ve şirket markasının uluslararası itibarına büyük fayda vereceğini kaydetti. Özkök, Stratejik İşbirliği Anlaşması’nın detaylarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Gayrimenkul, turizm, eğlence-kültür-spor endüstrisi, e- ticaret ve finans sektörlerinde faaliyet gösteren Wanda Group’a bağlı Wanda Hotels & Resorts ile anlaşmamız, bizi Türkiye’de stratejik ortak olarak konumluyor. Anlaşmamızın ilk kazanımı, Wanda Hotels & Resorts’un lüks otel markası Wanda Vista ile Çinli misafirlerimizi İstanbul’da daha sık ve çok sayıda ağırlamak olacak. Dünyanın en önemli tasarımcılarından Philippe Starck ve dünyanın sayılı otelcilik gruplarından biri olan Wanda Hotels&Resorts’u aynı kompleks içerisinde bir araya getiren G projesi İstanbul’un en değerli gayrimenkullerinden biri olacak. İlerleyen dönemlerde ise gayrimenkul ve turizmin yanında diğer alanlarda da ticari faaliyetlere yoğunlaşabileceğiz. Anlaşmamızın iki ülke arasındaki başta turizm olmak üzere, karşılıklı ticaretin ve kültürel ilişkilerin artmasına katkıda bulunacağına yürekten inanıyorum.”


Törene katılan Türkiye’nin Şanghay Başkonsolosu Sabri Tunç Angılı ise konuşmasında, imzalanan anlaşmanın kültürel ve ticari ilişkilerin gelişimine katkıda bulunacağını söyledi. Angılı, Türkiye’nin Çinli turistler için önemli bir destinasyon merkezi olabileceğini kaydetti.


DENGE TURİZMLE SAĞLANABİLİR Mİ?


Türkiye’nin Şanghay Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı’nı da özel sohbette vurguladığı gibi, iki ülke arasında ticaret dengesi açık ara Çin lehine ve açığın kapanması yakın gelecekte pek de olası görünmüyor. Büyükelçi Angılı, Çinli turistlerin 300 milyar dolara yaklaşan seyahat harcamalarına işaret ediyor ve bu pastadan Türkiye’nin de rahatlıkla pay alabileceğine inancını dile getiriyor. Geçmişte “Her Çinliye bir fındık yedirsek” diye başlayan temenniler ve Çin’in Rusya’nın hurdaya çıkardığı Varyag uçak gemisinin İstanbul Boğazı’dan geçişi karşılığı “bir milyon turist gönderme” sözü bir türlü gerçeğe dönüşemedi. Ancak, iki ülke arasında turizm sektörü yeni ve önemli bir işbirliği alanı olabilir. Çinli turistlerin kişi başı harcaması, halen Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin kişi başına 700 dolarlar seviyesindeki ortalama harcamasının oldukça üzerinde… Wanda Group, aynı zamanda kendi turizm şirketine de sahip ve 2016'da dışarıya seyahat eden 150 milyonu aşkın Çinlinin yüzde 35’inin seyahatine aracılık etmiş.


Genelde 5 yıldızlı otel konaklamasını tercih eden turist portfolyosuna sahip olan grup, Mar Yapı işbirliği ile Çinli yatırımcılara yatırım amaçlı rezidans satışını gerçekleştirmeyi de hedefl iyor. Bu arada Wanda Group’un otelcilik alanındaki iş geliştirme sorumlusu Edi Tiftik de, Çinli turistlerin “muhafazakar” tutumuna dikkat çekerek, İstanbul’daki otel ve rezidans işletmesinde Çinli turistin bu hassasiyet ve beklentilerinin dikkatlice gözetileceğini vurguladı. Edi Tiftik ayrıca, Mar Yapı ile işbirliği kapsamında “Bodrum’da bir sürpriz” ortak girişim olabileceği imasında bulundu. İşbirliğinin yakın dönemde genişleyeceğine yönelik bir başka mesaj da Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök’ten geldi. Özkök, anlaşma töreni öncesinde Pekin’de bulunan grubun Başkanı Wang Jianlin ile bir araya geldiğini ve görüşmede e-ticaret başta olmak üzere turizm dışındaki faaliyet alanlarında da ortak çalışmalar yapılması konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.


Wanda; Çin’in ve dünyanın devi


Gayrimenkul, beş yıldızlı otel zinciri, spor ve kültür endüstrisinde dünyanın bir numarası olan Dalian Wanda Group, 1988 yılında Wanda ailesi tarafından kuruldu. Bu sektörlerin yanısıra, Ali Baba’ya rakip olan e-ticaret şirketi ve finans alanında da yatırımları bulunan grubun toplam varlıklarının değeri, 2016 yılı rakamlarıyla 796.1 milyar RMB (116 milyar dolar). Geçen yıl 255 milyar RMB (37 milyar dolar) kar açıklayan grubun 110 bin çalışanı bulunuyor. Wanda Financial Group ise, Çin’in en büyük internet finans kuruluşu... FIFA’nın en büyük sponsoru ve La Liga’da Atletico Madrid takımının da sahibi olan Wanda Group, bir süre önce de ABD’li film şirketi Legendary Entertainment’ı ve İngiliz yat üreticisi Sunseeker’ı satın aldı. Wanda Grup’un üç ana sektördeki ticari yapılanmasının büyüklükleri şöyle:


Wanda Ticari Gayrimenkul: 2015 sonu itibarıyla Çin genelinde 133 Wanda Plaza ve 84'ü otel olmak üzere portföyünde toplam 26.3 milyon metrekare kiralanabilir alana sahip. Ayrıca ticari planlama, otel tasarımı, inşaat ve işletme yan kuruluşları ile entegre gayrimenkul değer zincirine sahip olan firma Çin’deki tek kuruluş...


Wanda Kültür Endüstrisi Grubu: Çin’in en büyük kültür kuruluşu olarak faaliyet gösteren ticari yapının bünyesinde dört ayrı şirket bulunuyor. 1.352 adet sinema salonuyla global box off ice satışlarının yüzde 12’sini gerçekleştiriyor.


Wanda Finansal Grup: Perakendecilere ve tüketicilere tek elden finansal hizmetler sunan yapı e-finansman, yatırım ve sigortacılık alanlarında da faaliyet gösteriyor. Grup 2020’ye kadar 200 milyar dolarlık varlık, 200 milyar dolarlık piyasa değeri, 100 milyar dolarlık gelir ve 10 milyar dolarlık net kar ile küresel ölçekte çok uluslu bir şirket olmayı hedefl iyor.



Dünya


Geri Dön