29 / 03 / 2024

Mardin'de 6-7 Ekim olayları turizmi vurdu, yatırımlar askıda!

Mardin'de 6-7 Ekim olayları turizmi vurdu, yatırımlar askıda!

Uzun yıllardır ilk kez şehir merkezinin çatışmalara sahne olması Mardinlileri ürkütmüş. Sokaklar son dönemde erkenden boşalıyor. Dev otel, tatil köyü ve hastane yatırımları askıya alınmış.



Hürriyet gazetesinden Sefer Levent, Mardin'deki izlenimlerini aktardı. Levent'in çarpıcı tespitleri var... İşte o tespitler...


“Tam da umuda kapılmış, işler yoluna girecek derken oldu bu hadise. Üstelik çözüm süreci başlamadan önce bile yaşamadığımız bir durumla karşı karşıya kaldık. İlk kez şehir merkezinde böyle bir olaya şahit olduk. Çoğunluğu 14-15 yaşında çocuklar önce akşam yürüdüler sonra gündüz dükkanlara saldırdılar. Gece yarısına kadar hareketli olan sokaklar da şimdi saat 20:00’den sonra az sayıda insan var.” 


Yukarıdaki sözlerin sahibi turizmle uğraşan bir Mardinli. Mardin şehir merkezindeki nüfusun çoğunluğu gibi o da Arap kökenli. Tedirgin olduğundan isminin yazılmasını istemiyor. 6-7 Ekim’deki olaylar sadece maddi zarara uğratmamış Mardin’i manevi olarak da çok şey götürmüş. En çok da geleceğe ilişkin umudu...


Haftasonu 10’ncusu düzenlenen ‘Fikir Sofrası’ toplantısı için Mardin’deydik. Yöreden çıkan bir ismi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ağırladı Fikir Sofrası. Denizbank’ın sponsorluğunda düzenlenen organizasyona iş, akademi ve basın dünyasından pekçok isim katıldı. Toplantıda bölgeye ve ekonomiye dair çok şey konuşuldu yazılmamak kaydıyla. Ama sokaklar da gözlem yapmanın ve halkla konuşmanın önünde bir engel yoktu. Ben de öyle yaptım.


KÜRT-ARAP FAKTÖRÜ


Son dönemde artan tansiyon, çatışma ve ölüm haberleri tam anlamıyla Mardin’in kimyasını bozmuş. Kolay değil Kürt-Arap ve Süryanilerin yıllardır iç içe yaşadığı bir şehrin hemen ötesinde yani sınırın hemen öbür yanında Arap-Kürt eksenli bir savaş yaşanıyor. Belli ki bu aşırı tedirginliğin nedeni, yıllardır kanıksanan terör olaylarına bir de bunun eklenmesi.


Özellikle turizmle anılmayı hedefleyen ve arzulayan Mardin 6-7 Ekim’deki bu olayla birlikte bir kırılım yaşamış. Turizmde bu yılki hedef olan 1 milyon rakamı tam yakalanmak üzereyken şehir merkezinden gelen çatışma haberleri rezarvasyonları bıçak gibi kesmiş. Şehir merkezindeki bir butik otelin sahibinin verdiği bilgiye göre sadece onun otelinden 600 rezarvayon iptal edilmiş. Mardin özellikle son 4 yılda turizmde deyim yerindeyse atağa kalkmıştı.



VALİ KOÇAKLAR ÖNCÜYDÜ


Mardinliler bu atağın arkasında öncelikle Mardin Valiliği yapan Temel Koçaklar’ın çabası olduğunu söylüyor. Örneğin Koçaklar bir işadamını bu işe öylesine inadırmış ki ortaya 40 milyon liraya 9 ayda biten bir otel çıkmış. Çözüm süreci de devreye girince 2008’de 1800 olan yatak kapasitesi son yıllardaki atak ile birlikte 5000’e yükselmiş. Bu aslında Mardin’de işsizlik açısından büyük bir moral kaynağı.


Ama 6-7 Ekim olayları ile birlikte Mardin’in sokaklarını arşınlayan hem yabancı hem de yerli turistler birden ortadan kaybolmuş. Mardin’in merkezindeki 6 butik otel de diğer büyük oteller de şimdi az sayıda misafir ağırlıyor. Şehir merkezinde ilk kez yaşanan bu olay, iş insanlarının yatırım planlarını da bozmuş. Özellikle bir tatil köyü yatırımıyla 150 milyon liralık bir özel hastane yatırımının askıya alınmasının tek nedeni olduğu iddia ediliyor; 6-7 Ekim olayları. Özetle son olaylar çözüm sürecinin ne kadar kıymetli olduğunu da gösterdi, kazanımların pamuk ipliğine bağlı olduğunu da. Umarım Mardinli’nin yüzünün gülmesi için herkes üzerine düşen adımı atar, Mardin sokakları yeniden canlanır.


Şehir yükseliyor


Tarihi dokuya sahip, özel taş evleriyle ünlü Mardin’in hemen arkasında inşa halindeki yüksek bloklar dikkat çekiyor. Bu yüksek bloklar Altınşehir ve Mavişehir projelerine ait.


Hürriyet


Geri Dön