20 / 04 / 2024

Mark Zuckerberg Hawaii'de arazi imparatorluğu kuruyor!

Mark Zuckerberg Hawaii'de arazi imparatorluğu kuruyor!

2014'ten bu yana Hawaii'de arazi toplayan Facebook’un patronu Mark Zuckerberg bölgede arazi imparatorluğu kurmak üzere olduğu kaydedildi. 



Facebook kurucusu Mark Zuckerberg Hawaii'yi fethetmek için kolları sıvadı. Milliyet'te yer alan habere göre; Hawaii’de 2014’ten bu yana arazi satın alıyor. Zuckerberg aleyhinde geçen yıl ‘kolonyal’ tavırları olduğu ve yerlileri topraklarından zorla tahliye edilmesi iddiası üzerine Hawaii sakinleri tarafından imza kampanyası düzenlenmişti.

Kampanyada, Zuckerberg’in çevreye zarar vermemesi  yönünde talepte bulunulmuştu. Fakat 1.5 milyon kişinin katıldığı kampanyaya karşın  sosyal medya devinin Hawaii’deki mülk imparatorluğunu iki katına çıktığı ortaya çıktı. Amerikan kaynaklarına göre, 117 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 5’inci kişisi olan Zuckerberg son olarak 19 Mart 2021’de Hawaii’de 53 milyon dolara 600 dönümlük bir arsa daha aldı. Böylece milyarder iş adamının 8 adadan oluşan Hawaii’de toplam arazisinin büyüklüğü iki katına yükseldi. 

Mark Zuckerberg Hawaii de arazi imparatorluğu kuruyor!

Sürekli arsa alıyor 

Hawaii’de toplam750 dönümden fazla arsaya sahip olan Zuckerberg, daha önce 1850 ve 1855 yılları arasında yerli kiracı çiftçilere verilen arazi olan ‘Kuleana Toprakları’nda düzinelerce küçük arsa alması nedeniyle eleştirilerin  odağında yer almışt. Kiracı çiftçileri tarihi arsalarından uzaklaştırmaya zorlamakla suçlanan Zuckerberg, 2017’de yerel gazetede özür dileyerek ‘toplulukla birlikte çalışacağını’ ve ‘mevcut kiracıları işten çıkarmayacağını’ dile getirmişti. Fakat, Zuckerberg’in Larsen’s Beach’teki yeni arsayı da kâr amacı gütmeyen, Hawaii’deki tarihi ve doğal yerleri koruyan Waioli Corporation şirketinden satın alması kaygıların artmasına neden oldu. Zuckerberg, bölgedeki el değmemiş resiflere ve ormanlara ev sahipliği yapan, yerli kuşlar ile bitkilere yaşam alanı sağlayan Lepeuli adlı araziyi korumak için çalışmaya devam edeceğini açıkladı. Zuckerberg, Larsen’s Beach’te mevcut tarım işlerinin devam edeceğini belirtti. 

Mark Zuckerberg emlak canavarı oldu!


Geri Dön