19 / 04 / 2024

Markaların resti tuttu, AVM'ler razı oldu

Markaların resti tuttu, AVM'ler razı oldu

Kira pazarlığında markalarla ters düşen Antares'te sorun çözüldü.



Antares'in, geri adım atarak markaların "ciro üzerinden kira ödeyelim" teklifini kabul ettiği belirtiliyor. Teklifleri kabul edilmediği için pazartesi günü mağazalarını kapatan markalar, dün kapılarını yeniden açtı. Öte yandan Antares'te yaşanan gerginliğin diğer alışveriş merkezlerine sıçramaması için Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) de harekete geçti. BMD, markaların uzun zamandır pazarlıkta olduğu alışveriş merkezlerini orta yolun bulunması için turlamaya başladı.

Alışveriş merkezleri ile görüşmeler yaptıklarını belirten BMD Yönetim Kurulu Üyesi ve Desa Deri Genel Müdürü Burak Çelet, "BMD hiçbir zaman için bir alışveriş merkezinde kepenk kapatmayı savunmuyor. Dernek olarak savunduğumuz bütün platformlarda kiralama şartlarının iyileştirilmesinden, alışveriş merkezinin nasıl daha verimli çalıştırılabileceğine, ortak pazarlama aktivitelerinden ziyaretçi sayısının nasıl artırılabileceğine kadar birçok konuyu tartışıyoruz. Krizi ve sıkıntıları birlikte aşmanın yollarını arayacağız" dedi.
 
Şartlar değişti yeniden masaya oturduk

20'nin üzerindeki marka başta ciro üzerinden kira ödeme teklifi olmak üzere Ankara'da yer alan Antares'ten merkezi canlandıracak bazı taleplerde bulunmuştu. Ancak olumlu bir yanıt alınamayınca kepenk kapatma kararı almışlardı. Antares geri adım atmama konusunda direnince de pazartesi günü alışveriş merkezi kepenkleri kapalı 20'ye yakın mağaza ile açılmıştı. Lacoste ise mağazasını tamamen kapatarak merkezden çıktı. Yaşanan bu gerginlik üzerine önceki akşam alışveriş merkezi yönetimi acil olarak markaların temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda yapılan görüşmeler sonrasında kiracıların istediği ilk üç ay ciroya endeksli yüzde 10 kira konusu benimsenirken, sonrasındaki üç ay içinde buna yakın oranda bir sabit kira üzerinde anlaşıldı. 6 aylık süreçten sonra ise mevcut duruma bakılarak yönetim ve kiracılar yeniden masaya oturacak.

Şu anda Antares'teki sorun çözüldü, fakat sektördeki sıkıntılar halen devam ediyor. Antares'te yaşanan olayın diğerlerinde de yaşanmaması için alışveriş merkezleri ile görüşmelerinin sürdüğünü belirten Burak Çelet, daha önceki dönemlerde ekonomik konjonktürün de etkisi ile kiralamaların o günkü piyasa koşullarına göre yapıldığını belirterek şu açıklamayı yaptı: "O zaman yapılan kiralamalar o günkü piyasa koşullarını yansıtıyordu. Dünyada kriz yoktu. Herkes büyüme evresindeydi. Ama şimdi dünyada bir kriz var. İster istemez Türkiye'yi de etkisi altına alıyor. Burada firmalar olarak hep birlikte nasıl var oluruzu düşünmemiz lazım. Bunun için sadece bir iki alışveriş merkezi ile değil, üyelerimizin olduğu tüm alışveriş merkezleri ile görüşmelerimiz oluyor. Bu görüşmeler devam edecek."
 
Ortak bir yol bulmak mümkün

Alışveriş merkezleri ve perakendeciler içinde bu dönemin oldukça zor bir dönem olduğunu belirten Olivium Genel Müdürü Murat İzci ise "Yapılan işler geçen yıla göre tabii ki düştü. Fakat bütün alışveriş merkezleri bu kriz döneminde elinden geleni yapıyor. Pazarlama aktivitelerini artırıyorlar. Tabii buna rağmen sıkıntı yaşanan alışveriş merkezleri olabilir. Ama bu sıkıntıların alışveriş merkezi yönetimleri ve kiracıların bir araya gelerek rahatlıkla çözüleceğine inanıyorum" dedi.

Antares olayının sektör açısından üzücü olduğunu kaydeden Tescilli Markalar Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Güzenge de markaların benzer toplantıları diğer alışveriş merkezleri ile de yapacağını söyledi. Hatta TMD olarak BMD ile birlikte bir toplantı yapacaklarını fakat şu an için iptal ettiklerini belirten Güzenge, şunları söyledi: "Bu toplantılar sadece mevcut alışveriş merkezlerindeki sıkıntıların nasıl aşılacağını değil aynı zamanda yeni girilecek alışveriş merkezlerinde de dikkat edilmesi gereken unsurları kapsıyor. Sektörde ekonomik durgunluktan kaynaklanan bir sıkıntı var. Ama bu çok büyütülecek bir konu değil. Sadece yönetim ve kiracılar arasında bir konsensusun sağlanması lazım. Krizin etkileri sonrasında daha çok etkileyeceği için mevcut sıkıntılara şimdiden çözüm bulmak gerekiyor. Ama bunları yaparken Türkiye'ye gelen yabancı markaları da korkutmamak lazım."
 
 Sektör yeni dengelerini arıyor

Bir alışveriş merkezinin tam anlamıyla performansını gösterebilmesi için 6 ay ile 1 yıllık bir süre gerektiğine dikkat çeken Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, "Fakat birçok alışveriş merkezinin tam oturma döneminde meydana gelen bu kriz ister istemez alışveriş merkezleri ve kiracıları etkiledi. Bu yeni dönemle birlikte mutlaka alışveriş merkezleri yönetimleri ve kiracılar bir araya gelip anlaşacaklar. Çünkü sektör kendi yeni dengelerini arıyor. Nasıl 2001 yılında sektör kendi içinde özel bir dayanışma sağladıysa bu krizde de aynısı olacaktır" diye konuştu.
BMD yetkilileri ile görüştüklerini belirten Alkaş, "BMD özellikle ortak alan giderlerinin daha akılcı ve ekonomik çözümlerle halledilmesi, bir alışveriş merkezinin alışveriş potansiyelinin nasıl artırılacağı, ziyaretçi sayısının artırılması için neler yapılması gerektiği gibi konularda görüşmeler yapıyor.  Bunlar zaten konuşularak rahatlıkla halledilebilecek konular. Bunlar aslında krizin dalgalarına karşı alınan tedbirler" dedi.

Hepimiz aynı gemideyiz

Antares Alışveriş Merkezi'nin yatırımcısı Dolunay İnşaat'ın ortaklarından Turan Kahraman markalarla anlaşmanın sağlandığını belirterek "Dünyada bir kriz yaşanıyor. Döviz kurlarında oynamalar var. Bu noktada kiracılarımız bizden talepte bulundu. Krizi birlikte aşmak için anlaşmaya vardık" diye konuştu. Bu sorunun sadece Antares'e özel olmadığını tüm alışveriş merkezlerinde aynı sorunun yaşandığına dikkat çeken Kahraman, kiracıların tüm sorunlarında destek olacaklarını söyledi. Kahraman, "Antares'in yönetimini Metro Asset Management yapıyor. Markaların yönetimsel sıkıntıları vardı. Bunları yönetime ilettik. Ancak kiralar ile yaptığımız anlaşmaları ticari bir sır olduğu için açıklamamız mümkün değil. Ama hepimiz aynı geminin içindeyiz. Bu nedenle bu sorunu da birlekte aştık" dedi.

Sevgi Sayar BAŞARAN / Referans


Geri Dön