28 / 03 / 2024

Marmara Bölgesi aylık kira geliriyle ilk sırada!

Marmara Bölgesi aylık kira geliriyle ilk sırada!

Mağazaların alışveriş merkezlerine ödedikleri kiralar hesaplandı. En yüksek kirayı en az alanı kullanan kuyumcular, en düşük kirayı en büyük alana sahip marketler ödüyor.



Türkiye genelindeki alışveriş merkezlerinde metrekare ortalama kira bedeli 29.03 dolar olarak belirlendi. Metrekare bazında en fazla kirayı 109.45 dolarla kuyumculuk mağazaları, en düşük kirayı 9.88 dolarla marketler ödüyor. EVA Gayrimenkul Değerleme, ‘Türkiye Alışveriş Merkezleri Kategori Bazlı Kira ve Alan Analizi Raporu’ sonuçlarını açıkladı.


Alışveriş merkezlerinde yer alan markaların sektörlere göre 17 kategoride incelendiği çalışmada; ödenen ortalama kiralar, kullanım alanları, alan/kira verimliliği oranları tespit edildi. Gelir/alan verimliliği açısından incelendiğinde metrekare bazında en fazla kira bedeli 109.45 dolarla kuyumcu mağazalarına ait. Bu mağazaları sırasıyla 83.25 dolarla aksesuar mağazaları, 81.76 dolarla iletişim mağazaları, yiyecek içecek mağazaları ve kişisel bakım mağazaları takip ediyor. Metrekare bazında en düşük kira bedellerini ise sinema-eğlence, yapı marketler ve süpermarketler ödüyor. Kuyumculuğun, kullandıkları alanların getirdikleri kira gelirleri oranına bakıldığında en yüksek verimliliğe sahip sektör olduğu görülüyor. Kuyumculuk sektörünü sırasıyla aksesuar, iletişim ve yiyecek içecek sektörleri takip ediyor.


Metrekaresi 37.3 $ ile Marmara lider


EVA Gayrimenkul’un yedi bölgeyi mercek altına alan araştırmasına göre, metrekare başına ortalama kira gelirlerine bakıldığında Marmara Bölgesi aylık 37.3 dolar kira geliriyle ilk sırada yer alıyor. Ege Bölgesi aylık 24.6 dolar, Karadeniz Bölgesi aylık 23.4 dolar, Akdeniz Bölgesi aylık 21 dolar, İç Anadolu Bölgesi aylık 20.8 dolar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi aylık 16.3 dolar, Doğu Anadolu Bölgesi aylık 14.9 dolar gelirle Marmara’yı takip ediyor. Marmara bölgesinin yüksek olmasında İstanbul faktörünü barındırmasının etkili olduğunun altı çiziliyor. Cansel Turgut Yazıcı, rakamları kendi başına yorumlamanın doğru olmayacağını, alt kırılımlara bakmak gerektiğini belirterek, “Kira bedellerinde asli şehirler diyebileceğimiz İstanbul ve Ankara‘yı ayrıştırdığımızda ortalamaların düştüğünü görüyoruz. İstanbul ortalamada aylık bazda 41.67 dolar ile başı çekerken, Ankara‘da rakam 21.77 dolar değere oturuyor. Anadolu şehirlerinde bu rakam ayda 19.17 dolara düşüyor” dedi.      


AVM’de gelirin 3’te 1’i giyimden


Metrekare kullanım büyüklükleri açısından incelendiğinde, kadın-erkek giyim mağazalarının açık ara önde olduğu görülüyor. Alışveriş merkezlerinde kira gelirlerinin yüzde 31.8’i kadın-erkek giyim mağazalarından elde ediliyor. İkinci sırada yüzde 13’le yiyecek-içecek mağazaları, üçüncü sırada yüzde 7.7 ile ayakkabı-çanta-deri mağazaları yer aldı. EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Türkiye genelinde giyim sektörü toplam alanların yüzde 35.7’sini kullanırken gelirin yüzde 46.2‘sini sağlıyor. Yiyecek içecek, alan olarak yüzde 5.67’yi kullanırken gelirin yüzde 13’ünü getiriyor” dedi. 


Vatan


Geri Dön