25 / 04 / 2024

Marmara Bölgesi, EKOkredi Yalıtım'a yoğun ilgi gösterdi!

Marmara Bölgesi, EKOkredi Yalıtım'a yoğun ilgi gösterdi!

EKOkredi Yalıtım talebinde bulunanların çoğu, 12 ay vadede sunulan yüzde 0 faizi tercih etti



En fazla kredi talebinde bulunan bölge Marmara. İki aydır uygulanan EKOkredi Yalıtım'da 900 bin TL'yi aşan miktarda kredi kullandırıldı

Türkiye'de birçok binadaki yalıtım eksikliğinden kaynaklanan ısı kaybı apartman yöneticilerini harekete geçirdi.  İZODER (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) teknik danışmanlığında Şekerbank'ın başlattığı `EKOkredi Yalıtım' kredisinin ilk iki aylık sonuçları açıklandı.

Buna göre, Şekerbank ile yalıtımın uzman kuruluşu İZODER'in, enerji verimliliği için ülke çapında başladığı `yalıtım' seferberliğine katılan site/apartman yönetimleri ve bireyler, en fazla binalarını mantolamak için kredi talebinde bulundu. EKOkredi `yalıtım' talebinde bulunanların çoğu, 12 ay vadede sunulan yüzde 0 faizi tercih etti. En fazla kredi talebinde bulunan bölge ise Marmara Bölgesi oldu. Sektörde apartman yöneticilerine verilen ilk kredi olma özelliğini taşıyan EKOkredi Yalıtım, sektörün çatı örgütü İZODER'e üye firmalara bağlı olarak çalışan 700'ü aşkın bayiyle birlikte İZODER teknik danışmanlık hizmetiyle sunuluyor.

Mantolama ilk sırada
İZODER EKOkredi Yalıtım'ın uygulamaya başladığı temmuz-ağustos aylarının envanterini çıkardı. Buna göre, EKOkredi Yalıtım'a en fazla talep, binaların mantolanması için gelirken, daha çok sıfır faizin uygulandığı 12 ay vade seçeneği tercih edildi.

Bireysel başvuruları, ağırlıklı olarak müstakil konutlar oluşturdu. Site ve apartman yönetimleri de EKOkredi Yalıtım'dan yararlanmak isteyen ikinci grup oldu. Şekerbank, İZODER teknik danışmanlığında sunulan EKOkredi Yalıtım ürününde, tüm vadelerde herhangi bir dosya ücreti veya komisyon almıyor. 12 ay vadeye kadar olan başvurularda sıfır faiz uygulayan banka, ilk dört ayı ödemesiz, sonraki ayları ise aylık ödemeli ya da üç ayda bir ödemeli olarak, esnek ödeme seçenekleri ile sunuyor.

200'den fazla hane aldı
İki aydır uygulanan EKOkredi Yalıtım'da ise 900 bin TL'yi aşan miktarda kredi kullandırdı. Bu kredi ile de 200'den fazla hane EKOkredi Yalıtım kredisinden yararlandı. EKOkredi Yalıtım kapsamında yer alan, apartman yönetimlerine verilen kredi uygulamasında ise son iki ayda bankanın kullandırdığı kredi tutarı 500 bin TL'yi aştı. Apartman yönetimlerinin EKOkredi ile kredilendirilmesi başvurularında ise  Ankara  ve Zonguldak illeri, ilk sırada yer aldı. Bu kredide ise en çok 24 aylık vade tercih edildi.

En fazla Marmara'da
Şekerbank'ın iki aylık envanter sonuçlarına göre, EKOkredi Yalıtım'a en fazla talep Marmara Bölgesi'nden geldi. Marmara Bölgesi'ni ikinci sırada Karadeniz Bölgesi izlerken, Bursa, Adapazarı ve Bolu, yalıtım yaptırmak için en fazla EKOkredi talebinde bulunan iller oldu. Düzenlenen EKOkredi Yalıtım sonuçlarının paylaşılması toplantısında, İZODER Genel Koordinatörü Ertuğrul Şen, "İZODER'e başvuranların, yalıtımın çevreye ve enerji verimliliğine sağladığı faydaları genel olarak bilmediklerini, malzeme seçimi konusunda ise oldukça zorlandıklarını söyledi.

`Bize başvuranların ihtiyaçları daha çok malzeme seçimi ile teknik ve etik açıdan güvenilir uygulayıcılara ulaşma konusunda yoğunlaştı' diyen Şen, sözlerine şöyle devam etti:

"Uygulayıcı firmalardan bizi arayanlar özellikle firma sahipleri, inşaat mühendisleri ve mimarlar oldu. Yalıtımda, projelendirmenin doğru yapılması, doğru kalınlıklarda ve standartlara uygun malzemenin kullanılmasının yanında etik kurallara uyan ve teknik yeterlilik sahibi uygulayıcı firmalarla çalışmak çok önemlidir.

Türkiye yedi kat geride
Dolayısıyla yalıtım konusunda bilinç oluşturma çalışmalarına hız verilmesi, özellikle parasal destek, teşvik modellerinin geliştirilmesi gündemimizde yer almalı, eksik mevzuatların tamamlanarak denetimlerde etkinlik ve süreklilik sağlanmalıdır'.

Ertuğrul Şen'in verdiği bilgiye göre, Avrupa'da yalıtım malzemesi tüketimi kişi başına 0.7 m3 iken, Türkiye'de ise bu miktar henüz 0.1m3. Bu rakamla, Türkiye Avrupa'ya göre, yedi kat geride.

Avrupa Birliği ülkelerinde konutlarda ısıtma ve soğutma için izin verilen yıllık enerji tüketim limiti ise ortalama 50 kwh/m2 iken, ülkemizde 2008 yılında revize edilen standarta göre, bu miktar 130 kwh/m2 oldu. Bu karşılaştırma da ülkemizde, Avrupa ülkelerine göre 2.5 kat daha fazla enerji tüketildiğini ifade ediyor.

Kredide öğretmenler önde
İZODER EKOkredi Yalıtım kredisine ilgi her geçen gün artıyor. Krediyi alanların profili, öğretmen, yönetici, bürokrat gibi eğitim düzeyi yüksek olan ve 25-60 yaş grubunu temsil eden bir tablo çiziyor.

İZODER danışman
Envanter sonuçlarına göre, EKOkredi Yalıtım kampanyasının başladığı ilk iki aylık sürede İZODER, 200'e yakın kişiye danışmanlık hizmeti verdi. EKOkredi kampanyasının iş akışı, ödeme koşulları, uygulayıcı uzman firmalara erişme, teknik detay ve malzeme seçimi, İZODER'in danışmanlık hizmeti verdiği konular arasında yer aldı. Bu sürede 17 adet yalıtım projesinde teknik şartnamelere uygunluk denetimi yapan İZODER, 11 yalıtım projesini ise onayladı.
Radikal


Geri Dön