18 / 04 / 2024

Marmara Denizi'nde 5.2'lik deprem öncü mü

Marmara Denizi'nde 5.2'lik deprem öncü mü

Marmara Denizi'nde saat 20.57'de 5.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Deprem, İstanbul, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'de de hissedildi. 6 saniye süren 5.2'lik depremin ardından sabah saat 10.00'a kadar 43 artçı sarsıntı daha meydana geldi.



Depremle ilgili uzmanlar farklı görüşler dile getirirken Prof. Dr. Naci Görür, sert uyarılarda bulundu: '' Bu İstanbul için bir uyarı...''

Marmara Denizi açıklarında dün akşam saat 20.57'de, 8.4 kilometre derinlikte meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki deprem, Tekirdağ'da herhangi bir yıkıntıya sebep olmadı. Valilikten yapılan açıklamada depremin bir zarara yol açmadığı belirtildi. Deprem sonrası bazı vatandaşlar tedbir amacıyla evlerinden çıkarken, telefon hatlarında fazla yüklenmeden dolayı kısa süreli sorun yaşandı.

Öte yandan 5.2 büyüklüğündeki depremden 20 dakika sonra, Marmara Denizi'nde 2.7 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

43 ARTÇI OLDU

20.57'deki depremin ardından sabah saat 10.00'a kadar en büyüğü 2.9 olan 43 artçı sarsıntı meydana geldi.

'GERÇEK BİR TEHLİKE VAR'

Depremle ilgili uzmanlar farklı görüşler dile getirirken İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür sert uyarılarda bulundu. Marmarada olan her depremi ciddiye almak lazım diyen Görür şöyle devam etti:

Marmarada yapılan araştırmalarla bilinmeyen faylar haritalandı. Ve çıkan sonuç, Tekirdağ çukuruyla Adalar arasındaki kesimin kırılmaya en uygun yer olduğuydu. Burası kırılırsa da en az 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacak ve bu İstanbul için bir uyarı. Depreme neden olan fay, olası İstanbul depreminde kırılmasını beklediğimiz fayın hemen batı ucunda. Bu durum bölgenin gerilmekte olduğunu ve buna bağlı olarak irili ufaklı depremler olduğunu gösteriyor. Yer bilimciler olarak biz, Marmara gerilme altında, çatırdıyor, zamanı belli olmayan bir deprem meydana gelebilir diyoruz. Bu depremler, bunun uyarısı olarak algılanmalıdır. Yalnızca bu deprem üzerinde konuşulmasının anlamı yok. Gerçek bir tehlike var ve bunun boyutu ile yeri belli. Büyük tehlike gelmeden önce yaşanan kırılmalar gösteriyor ki, Marmaradaki faaliyet devam ediyor.

'BÜYÜK DEPREMİN ÖNCÜSÜ DEĞİL'

Prof. Dr. Ahmet Özcan ise 5.2'lik depremin beklenen ana depremin öncüsü olduğunu söylemenin yanlış olduğunu vurgulayarak, ''2007-2015 arasında bu bölgede 4 ile 5,5 arasında deprem göreceğiz. Bunlar, Tekirdağ, Çorlu, Silivri, İstanbul, Çanakkale, Bandırma, Çınarcık, Yalovada korkutucu sarsıntılar yaratacaktır. Ancak, bu deprem, daha sonra beklenen ana depremin öncüsüdür diyemeyiz.Beklenen ana depremin olması henüz erkendir. Marmara büyük bir depremi yaratacak gerginlikte değildir. Ancak ana deprem bir gün kesin olacaktır. Beklemek için daha süremizin var olduğunu sanıyorum.

Depremin odak derinliği 8,4 km. Bir hafta içinde büyüklükleri 4,2 ye varacak artçı depremler beklenir. Deprem, Marmara Ereğlisi önünde 7.0 ile 7,2 büyüklüğünde deprem beklediğim konumda, ayrıca odak 10 km derindeki granit kabuğu derinliğinde olmuştur. Oluşum da bu bölgede gerginliğin biriktiğini gösteren kabukta, güre boşalırken yaptığı çıtırtılardır.  Ancak bunlara bakarak, deprem olacak demek doğru olmaz'' şeklinde  konuştu.

KALAFAT: AKTİVİTE NORMAL

Bu depremin, Marmara'da olası büyük bir depremin öncüsü şeklinde yorumlanamayacağını vurgulayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat da depremin, Marmara Denizi'nin normal bir aktivitesi olduğunu söyledi.

Kalafat depremi orta şiddette bir deprem olarak nitelendirerek, depremin sahil kesimleri ve yakın çevresinde daha güçlü hissedildiğini ifade etti. Kalafat Bu deprem esasında Marmara Denizi'nin normal bir aktivitesidir. İstanbul'un özellikle Silivri, Çatalca, Büyükçekmece gibi sahil kesimlerinde daha güçlü hissedildi. Merkezi, denizin ortası olması sebebiyle herhangi bir hasar veya can kaybı olmadı. Şu an için korkulacak bir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımıza sakin olmalarını tavsiye ederim diye konuştu.

DEPREM İSTANBUL'DA DA HİSSEDİLDİ

İstanbul'da da hissedilen deprem vatandaşları sokağa döktü.

Vatandaşlar kendilerini sokağa attı. Birçok kişi ise depremi yakınlarına telefonla haber verdi. Depremi hissedenlerden Naci Koçan, "Evdeydim, bina çok sallandı. Hemen alt kata indim. Daha sonrada sokağa çıktım. Şimdi sokakta bekliyorum" dedi. Ömer Avcı ise "Ben koltukta oturuyordum. Koltuk sallandı. Eşim de Silivri'de yazlıkta. Depremi hissetmişler ve korkmuşlar" diye konuştu.

DEPREM ATATÜRK HAVALİMANI'NDA DA HİSSEDİLDİ

Atatürk Havalimanı'nda Antalya'ya gitmek için bekleyen yolcu Cemre Sevim, "Deprem olunca ilk önce anlayamadım. Biran duraksadım ve şaşırdım, oturdum sakinleşmeye çalıştım. Bağırmaya ve kaçışmaya çalışanlar olmadı" dedi.

Pasaport kontuarlarında görevli Naci Alan isimli polis memuru ise, deprem olduğu sırada pasaport gişesinde çalıştığını belirterek, "İlk başta şiddetli bir şekilde hissettim. Uçak iniş ve kalkışlarında bazen bir sarsıntı oluyor ama bu sefer ki ondan çok daha fazlaydı. Ama korkan, kaçan olduğunu görmedim" dedi.

Hediyelik eşya satışında çalışmakta olan Sibel Gündü isimli bayan personel ise deprem dolayısıyla korktuğunu belirterek, "Çok kötüydü çok korktum. Kimsenin kaçtığını göremedim. Sadece kendimi düşünüyordum. Uzun bir süre titredim korkudan" şeklinde konuştu.

AA - HÜRRİYET


Geri Dön