26 / 04 / 2024

Marmara depreminin zamanı geldi mi? Uzman isimler açıkladı!

Marmara depreminin zamanı geldi mi? Uzman isimler açıkladı!

İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Deprem bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. K. Erçin Kasapoğlu beklenen İstanbul depremini değerlendirdi. İşte İstanbul'u bekleyen o büyük felaket ve uzmanların tüyler ürperten açık



Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, konuyla ilgili konuşmasında "Biz yaptığımız araştırmalarda Marmara’nın güney bölgelerinde de risk olduğunu daha önceden ifade etmiştik ama bu o dönem çok dikkate alınmamıştı. Depremin kuzey hattında yaşanacağını düşünenler, Adalar güneyinden geçen fay üzerine yoğunlaşmışlardı. Yeşilköy’den başlayıp Gaziköy’e kadar giden fayın kırılacağı üzerine çalışmalar yapılıyordu. Oysa bunun da hatalı olduğu ortaya çıktı. 1912 yılında Tekirdağ ve Silivri’de bulunan fay kırılmış. Kumburgaz’da bulunan fay hattı ile Avcılar açıklarında bulunan fay bir düşünülerek senaryolar yapılıyordu ama bizim son çalışmalarımıza göre Avcılar açıklarında bulunan bir fay yok" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Üşümezsoy, açıklamaları sırasında "Benim tezlerime göre Marmara’da fay Yalova-Çınarcık hattından güneye doğru gidiyor. Orta Marmara’da olduğu söylenen 50 ila 70 kilometrelik fay bulunmuyor. Sadece Kumburgaz çukurunda 30 kilometrelik bir fay var ve bu 6.5 büyüklüğü civarında bir deprem üretebilir. 3 yıl önce Silivri açıklarında gerçekleşen depremin de durumun benim düşündüğüm gibi olduğunu gösteriyor" bilgisini de paylaştı. 

Marmara depreminin zamanı geldi mi? Uzman isimler açıkladı!

'MUDANYA HATTINDAKİ FAY FAAL'

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara’nın güney kısmındaki Mudanya bölgesinde yer alan fay hattının hala faal olduğuna dikkat çekti. Üşümezsoy, “Son depremler bize gösterdi ki buradaki fay çok faal olmasa da hâlâ aktif olarak çalışıyor. Benim çalışmalarım gösteriyor ki Kuzey Anadolu fayının güney kolu dediğimiz İznik’te bulunan fay, 1999’da enerjisini boşalttı ama Esenköy’de batıya doğru giden hatta stres var. Fay bu noktada Armutlu bölgesinden dönerek batıya doğru seyrediyor" şeklinde konuştu.

'BEKLENEN DEPREM KUZEY KOLUNDA OLACAK'

Milliyet'ten Oğuzcan Atış'ın haberine göre; Kuzey Anadolu fayının Marmara’da üç farklı kola ayrıldığının da altını çizen Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. K. Erçin Kasapoğlu da, beklenen büyük depremle ilgili olarak şöyle konuştu:

“Depremin kuzey kolunda Adalar'ın bölgesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu deprem gerçekleşirse özellikle Marmara’nın kuzey kısımlarında ciddi şekilde hissedilecek. Güney bölgesinde de hissedilmesi oldukça muhtemel ama ben güney hattında ciddi bir hasar beklemiyorum. Benim tahminlerime göre beklenen depremin büyüklüğü 7.4’ten küçük olacak. Ben 7.0 büyüklüğünde bir deprem yaşanacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Naci Görür'den dikkat çeken deprem uyarısı! Marmara'nın Kuzey kolunda deprem bekliyoruz!

İstanbul'a tüyler ürperten uyarı: O fay kırıldı kırılacak!

İstanbul'daki 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor! İşte deprem ve dönüşüm gerçekleri...


Geri Dön