19 / 04 / 2024

Marmara Forum AVM'nin 40 bin metrekaresi İBB'ye devredilecek!

Marmara Forum AVM'nin 40 bin metrekaresi İBB'ye devredilecek!

Marmara Forum AVM'de çok tartışılacak bir ruhsatlandırma formülü bulundu. İBB ile AVM sahibi Multi Yirmibeş Emlak A.Ş arasında yapılacak protokolle 160 bin metrekare alanın 40 bin metrekaresi İBB'ye devredilecek.



İBB ile Multi Yirmibeş Emlak A.Ş protokol yapılması için Hukuk Komisyonu ile Altyapı, Mesken ve Emlak Komisyonu'nun müşterek raporu dün İBB Meclisi'ne geldi. Yapılacak protokole göre şirket 160 bin metrekare kaçak alanını 40 bin metrekaresini İBB'ye devredecek. Karşılığında da mevcut kaçakların imar planına uygunluğu onaylanacak.  


Konuyla ilgili söz alan İBB ve Bakırköy Belediye Meclis Üyesi ve Hukuk Komisyonu Üyesi Taner Kazanoğlu, “Bir dervişin sakalından fare geçmiş, o da sakalını kesmiş. Niye dediklerinde de, yol ederler cevabını vermiş. Biz bu kararla yol açıyoruz. Bundan sonra İstanbul'daki tüm kaçaklar kendine bu kararı göstererek yol yapacak” diye konuştu. “Burası Bakırköy'ün başına bela olan bir alışveriş merkezi” diyen Kazanoğlu, “Alanın Bakırköy'de kalması nedeniyle belki şimdi 'Bakırköy Belediyesi izni verdi' diyenler çıkacaktır. Ya da milli servet ne yapalım, adama kolaylık sağlayalım gibi tezler de üretilebilir. Bakırköy diye biz yanlışa doğru demeyiz. Başında da yapılması hata, şimdi de böyle protokol yapılması hata. 100 bin metrekarelik kaçağı 40 bin metrekaresini alıyoruz ve yasal hale getiriyoruz. Bu yola girdiğimiz an; kuru temizleme gibi davranacağız; yasal olmayan bir hikayeyi yasal hale getireceğiz. Milli servet, iş adamının sorunu çözülüyor, yatırım yapılmış gibi birçok tez üretilebilir. Ama herkese örnek olur. Bu mutlaka mahkemeden dönecektir. Ama başımıza çok iş açar” şeklinde konuştu. 


Bu karar tarihe geçer


Bakırköy Belediyesi'ne bir bina kazandırmak için 1/5000'lik planlarda değişiklik beklediğini de söyleyen Kazanoğlu, “Biz bir türlü bunu yapamıyoruz. Ama Amerikalı bir firma geliyor. Kaçak olan binasını yasal hale getiriyor” ifadesini de kullandı. CHP'li Mesut Kösedağı ise tarihi bir gün yaşandığını belirterek, “Meclis tarihimizde daha önce var mı bilmiyorum. Mesela Zeytinburnu'nda yıkılması gereken 16/9'un sahibi gelse iki katını size vereyim dese ne olacak? Ya da ben 3 imarlık yere 5 imarlık inşaat yapsam sonra da biri sizin olsun; ruhsatı verin desem ne olacak? Birilerinin hayatını iyileştirebiliyoruz gibi ama bu karar tarihe geçer. Kaçağı legalleştirmektir. Bunun yeri de bu meclis değildir” diye konuştu. Konuyla ilgili daha önce de defalarca soru önergesi veren Hüseyin Sağ ise “Bu karar bu meclis yüz karası olacak” açıklamasını yaptı.


Yargıdan dönerse süreç takip edilir


Konuşmaların ardından söz alan Hukuk Komisiyonu Başkanı AK Partili Osman Gökçebaş ise hiçbir zaman isme bakarak karar vermediklerini belirterek, “Burayla ilgili 2004'te başlayan sürecin baş aktörü Bakırköy Belediyesi'dir. İBB zaman zaman müdahale etmek istemiş, kararlar alınmış ama bugünlere gelinmiş. CHP'li arkadaşlarımız bugünkü hassasiyeti Bakırköy Belediyesi'nin ruhsatlandırma aşamasında gösterselerdi bugün bunu konuşmayacaktık. Komisyon olarak birinci önceliğimiz hukukilik. Gelen dosya şartlı bağış şeklinde geldi. Kimseye bir menfaat temini yok. Protokolde de yazdığı gibi belediye hizmet alanı olmak üzere bir binanın devri ve planlarda tranfer alanı olarak görülen 16 dönüm arazinin devri şeklinde şartlı bağış olarak değerlendirdiğimiz için uygun gördük. Üstelik yargı denetimi açık. Yargıdan dönerse buna göre süreç takip edilecektir” ifadesini kullandı. Karar CHP'lilerin ret oyuna karşın AK Partililerin oyu ile geçti. Oylamada CHP'liler oy kullananların sayılmasını istese de meclisi yöneten Başkanvekili Göksel Gümüşdağ bunu kabul etmedi.  


Gazetem İstanbul


Bu haber Hürriyet'te şöyle yer aldı:


Bakırköy’de 7 yıldır kaçak olarak faaliyet gösteren Marmara Forum AVM, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB)’ye şartlı bağış karşılığında yasallaştı.


İBB Meclisi’nde önceki gün CHP’li meclis üyelerinin ret oyuna karşılık kabul edilen protokole göre Marmara Forum AVM’nin yönetimi Multi Otuzbeş İnşaat A.Ş, 33 bin 136 metrekarelik ofis alanı ile Bakıröy Metro İstasyonu bitişiğindeki 16 bin metrekarelik arsanın mülkiyetini, İBB’ye bağışladı. Ayrıca, B Blok girişinde otoparkın en üst katında 100 araçlık otopark yeri İBB’ye ayrılacak. Protokole kapsamında, Marmara Forum Alışveriş Merkezi’nin bulunduğu mevcut yapıların imar planı ile uyumunun sağlanması için üst ölçekli nazım imar planına ilişkin tadilat teklifi hazırlanarak Belediye Meclisi’ne sunulacak.


Protokolün İBB Meclisi’nde oylanmasından önce söz alan CHP’li Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Taner Kazanoğlu, “Kaçağın legal hale gelmesine Meclis ortak olmasın. Kurumsal bir hata yapıyoruz. Bundan sonra İstanbul’daki bütün kaçak yapılar için yol olur” dedi. Eleştirilere yanıt veren AK Partili Hukuk Komisyonu Başkanı Osman Gökçebaş da “Kararımız yargı denetimine açık” dedi.


Hürriyet



Haber Yurt Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...




İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Marmara Forum'un kaçak kısımlarını yasallaştırıyor. İBB, kaçak kısımlarının affı karşılığında AVM'nin yaklaşık 33 bin metrekarelik ofis kısmı ile Bakırköy Metro tefasyonu'nun bitişiğindeki 16 bin metrekarelik arsayı alacak.



Bakırköy E-5 Karayolu üzerinde bulunan Marmara Forum AVM'nin kaçak kısımlarının yasallaştırılmasını öngören protokol önceki gün İBB Meclis gündemine alındı. CHP'li meclis üyesi Taner Kazanoğlu, yaklaşık 100 bin metrekare üzerine kurulmuş olan söz konusu AVM'nin bölgede büyük bir ulaşım sorunu yarattığını belirterek şunları söyledi:"Kurumsal bir hata yapıyoruz. Bundan sonra İstanbul'daki bütün kaçak yapılar için bir yol açılmış olacak." CHP'li Meclis üyesi Hüseyin Sağ ise "önce kaçak AVM yapılıyor sonra da yasal hale getiriliyor" dedi. Hollandalı Multi fırmasma ait olan AVM'nin yakın zamanda ABD'li Blackstone'a satıldığı bilgisini paylaşan Hüseyin Sağ, söz konusu değişiklik ile AVM'ye daha çok rant sağlanacağını iddia etti. CHP'lilerin tüm itirazlarına rağmen söz konusu protokol İBB Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi. 




Mehmet DEMİRKAYA/Yurt Gazetesi 



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Btiyükşehir Belediyesi (İBB) ile Hattat Holding'in sahibi Mehmet Hattat arasında, Hattat'ın Maslak'taki yarım kalan projesini kurtarmak için imzalanan şüpheli protokolün ardından tartışma yaratacak bir protokol daha kabul edildi. İBB zabıta ekipleri tarafından kaçak bölümleri olduğu gerekçesiyle geçen yıl mühürlenen Marmara Forum AVM, İBB Meclisi'nden geçen bir protokol sayesinde yasallaşacak. 


Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden olan Bakırköy'deki Marmara Forum alanı üzerine 362 bin metrekarelik inşaat yapıldı. 2008 yılında henüz temeli dahi atılmadan imar planına aykırılık nedeniyle mühürlenen Marmara Forum, yapı tatil tutanağı düzenlenmesi üzerine de kaçak durumuna düştü. Düzenleme değişikliği yapılarak 2009'da temeli atılan AVM, 201 l'de hizmete açıldı. Ancak hizmete açılan AVM'nin imar planlarındaki kullanım haklarıyla ilgili sorunlar oluştu. 


İBB'ye AVM'den arsa teklifi Buna göre belediyenin kullanımına verilmesi gereken alanların terk edilmeden otopark olarak kullanıldığı belirlendi. Bunun üzerine de geçen mayıs ayında otopark girişlerini belediye araçlarıyla kapatan İBB zabıta ekipleri otoparkı mühürledi. Otoparkla ilgi imar planındaki sıkıntıların giderilmesini isteyen AVM yönetimi, İBB'ye AVM alanındaki arsalardan hisse teklif etti. Ayrıca, Bakırköy Adliyesi'nin üst tarafında da açık otopark olarak kullanılan 16 dönüm araziyi bedelsiz vermeyi taahhüt etti. İBB de teklifi müdürlüğüne iade etti. 


AKP'lilerin oylarıyla geçti Geçen bir yılın ardından önceki gün İBB Meclis gündemine konuya ilişkin bir teklif protokol geldi. İBB ile Multi Yirmibeş Emlak Geliştirme Yatırım Ticaret Şirketi arasında imzalanması planlanan protokol, Marmara Forum'un imar planına uyumunun sağlanmasını içeriyor. İBB'nin yükümlülükleri arasında Marmara Forum'a yapı ruhsatı ve yapı kullanım izni verilebilmesi için imar planlarını değiştirileceği belirtiliyor. 


Multi ise ilçede kendisine ait başka bir ofis alanı ve arsayı imar planlarının değiştirilmesinden 15 gün sonra İBB'ye devredecek. Teklif protokole itiraz eden CHP'li Meclis üyesi Hüseyi Sağ "Hattat protokolü gibi oldu. İBB'ye devredilen de 16 dönüm imarsız arsa. Burada istediğimi yaparım, istersem imar artışı yaparım diyorsunuz. Biz burada konu mankeniyiz. 160 bin metrekare kaçak alan yasallaşacak. Yaptığınız iş yanlış. Yargıdan dönecek. 


Ayrıca geçen mart ayında burayla ilgili bir plan değişikliği geldi. Oylarınızla kabul ettiniz. Neden Topbaş o planı iade etti? Neden müteahhitten yana tavır aldı" dedi. Teklif CHP'li Meclis üyelerinin "ret" oyuna karşın AKP'li Meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.


Cumhuriyet



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İSTANBUL Bakırköy'deki Marmara Forum AVM'nin 7 yıldır kaçak durumdaki yaklaşık 100 bin metrekarelik ofis ve otoparkına, AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) verilen 40 bin metrekarelik arsa karşılığında af getirildi. Tartışmalara neden olan hukuk skandalı şöyle gelişti: 2014 yılında İBB'nin kazandığı dava sonucunda 250 bin metrekarelik AVM'nin 60 bin metrekaresinin kaçak olduğu saptandı ve binanın İskanı iptal edildi. Bunun üzerine İBB ile AVM'nin sahibi olan ABD'li firma arasında pazarlıklar başladı. AVM yönetimi, İBB'ye AVM alanındaki arsalardan 16 bin metrekarelik hisse teklif etti. Teklif, 2015'te kabul edilmedi. 


PROTOKOL HAZIRLANDI 

Ancak 6 ay sonra 2016'daki Meclis oturumunda Marmara Forum AVM'nin kaçak durumdaki ofis ve kapalı otoparkını yasal hale getirilmesinin önünü açan imar planı değişikliği CHP'lilerin ret oyuna karşın kabul edildi. Kaçak bölümlere af getiren İBB ile AVM'nin sahibi Multi Emlak Geliştirme Yatırım Şirketi arasındaki protokol Meclis gündemine geldi. Protokole göre İBB, parsel üzerinde bulunan kaçak yapılar için ruhsat ve iskan düzenlenebilmesi için imar planı değişikliği yapacak. Multi Yatırım Şirketi de aynı parsel üzerinde kendi mülkiyetindeki 33 bin 136 metrekarelik ofis alanına denk gelen hissesini ve Osmaniye Mahallesi'nde Bakırköy Metro İstasyonu'nun yanındaki 16 bin metrekarelik arsayı, kaçak yapılara af getiren plan askıya çıktıktan sonra 15 gün içinde İBB'ye devredecek. Protokolle karşı çıkan CHP'li Meclis Üyesi Taner Kazanoğlu, "Bu yapılanın hukukta bir izahı yok. Şimdi İstanbul'da ne kadar kaçak yapı varsa İBB ile arsa karşılığı anlaşıp yasal hale gitme yoluna gidilecek" dedi. 


Sözcü



Haber Yeni Hayat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul Bakırköy’de 7 yıldır kaçak faaliyet gösteren Marmara Forum AVM, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB)’ye şartlı bağış karşılığında yasal hale getirildi. Protokol İBB Meclisi’nde önceki gün CHP’li meclis üyelerinin ret oyuna karşılık kabul edildi.


Marmara Forum AVM’nin yönetimi Multi Otuzbeş İnşaat A.Ş, 33 bin 136 metrekarelik ofis alanı ile Bakıröy Metro İstasyonu bitişiğindeki 16 bin metrekarelik arsanın mülkiyetini, İBB’ye bağışladı. Ayrıca, B Blok girişinde otoparkın en üst katında 100 araçlık otopark yeri İBB’ye ayrılacak. Protokol kapsamında, Marmara Forum Alışveriş Merkezi’nin bulunduğu mevcut yapıların imar planı ile uyumunun sağlanması için üst ölçekli nazım imar planına ilişkin tadilat teklifi hazırlanarak Belediye Meclisi’ne sunulacak.


Kaçak yapıya legal kılıf

Protokolün İBB Meclisi’nde oylanmasından önce söz alan CHP’li Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Taner Kazanoğlu, “Kaçağın legal hale gelmesine Meclis ortak olmasın. Kurumsal bir hata yapıyoruz. Bundan sonra İstanbul’daki bütün kaçak yapılar için yol olur” dedi. Eleştirilere yanıt veren AK Partili Hukuk Komisyonu Başkanı Osman Gökçebaş da “Kararımız yargı denetimine açık” dedi. 


Yeni Hayat


Geri Dön