18 / 04 / 2024

Marmara'ya yapay ada iznine Mimarlar Odası'ndan itiraz

Marmara'ya yapay ada iznine Mimarlar Odası'ndan itiraz

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 1/100 binlik İstanbul İl Çevre Düzeni planına itiraz etti



Planın, kent ve insan odaklı olmayıp İstanbul'u pazarlamaya ve küresel şirketlere rant sağlamaya yönelik olduğu ileri sürüldü. İtiraz dilekçesini hazırlayanlardan Kentleşme ve Planlama Komite Yürütücüsü Yıldız Uysal, "Marmara Denizi'ne yapay ada izni bile çıkarmışlar. Dubai'ye çevirecekler herhalde" dedi.
Odanın resmi internet sitesinde yayınlanan itiraz dilekçesinde özellikle İstanbul'un dokusuna ve doğal yapısına zarar vereceği belirtilen 21 madde üzerinde duruldu. 17 Temmuz'da askıya çıkan 800 sayfalık planda, "Marmara Denizi'ne, ilgili kurumların görüşleri doğrultusunda günübirlik turizm, rekreasyon, eğlence, festival ve toplantı gibi etkinliklere yönelik `sosyal etkinlik adası' niteliğinde yapay adalar yapılabilir" yazılı maddesi dikkat çekti.

İstanbul'un doğal yapısını koruma konusuna ciddi bakmayan bir planlama yaklaşımının gündeme getirdiği yapay adalarla ilgili hükmün kesinlikle kaldırılması gerektiği vurgulandı. Plan dahilinde hazırlanan ilk haritada, Kartal ve Küçükçekmece'de birer ada yeri belirlendiğini kaydedildi.

Tarım arazisine havaalanı, su havzasına ticarethane
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin planda itiraz ettiği maddelerden bazıları şöyle:
-  İstanbul'un batı sınırındaki Gümüşyaka-Çanta-Değirmenköy bölgesi 2006 tarihli 100 bin ölçekli planda `mutlak korunacak alanlar' arasında yer alırken, yeni askıya çıkan planda gelişme alanı, sanayi alanı, kentsel ve bölgesel donatı alanı gibi fonksiyonlar getirilmiş.
-  Ümraniye'de 2B arazisine ticaret ve hizmet alt merkezi kararı getirildi. 2B alanının yapılaşmaya açılmasıyla yaratacağı çekim gücü içme suyu havzası ve ormanlık alanda ciddi tahribata neden olur.
-  Silivri'de E-5'in kuzeyinde `tarımsal niteliği korunacak alan' üzerinde, 3. havalimanı kararı getirilmiş. Planlama bütününden uzak bu kararın merkezi hükümet kararıyla alındığı anlaşılmaktadır.
-  Sit alanları, 2006 tarihli planda ayrı ayrı gösterilirken yeni planda bu yapılmamış.
-  Orman alanları, içme suyu havzalarının yapı yasaklı mutlak ve kısa mesafeli koruma alanları, korunacak tarım alanları dahil, planın birçok bölgesinde kentsel ve bölgesel donatı alanı lejantı getirilmiştir. Bu büyük tahribata neden olur.
-  Akfırat'ın kuzeydoğusunda, orman içinde yer alan turizm merkezi, orman açısından olumsuz.
Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İstanbul'u suni adalarla Dubai'ye benzetecekler  
 
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 1/100 binlik İl Çevre Düzeni Planı'nın, kent ve insan odaklı değil, İstanbul'u pazarlamaya ve küresel şirketlere rant sağlamaya yönelik olduğunu iddia etti

Plana itiraz dilekçesini hazırlayanlardan Kentleşme ve Planlama Komite Yürütücüsü Yıldız Uysal, "Marmara Denizi'ne yapay ada izni bile çıkarmışlar. Dubai'ye çevirecekler herhalde" dedi. Dilekçede İstanbul'un dokusuna ve doğal yapısına zarar vereceği belirtilen 21 madde üzerinde duruldu, yapay adalarla ilgili hükmün kaldırılması gerektiği vurgulandı. Plan dahilindeki ilk haritada, Kartal ve Küçükçekmece'de birer ada yeri belirlendiğini anlatan Uysal, "Sadece iki bölgede gözüküyor ama tüm şehir genelinde yapılabilir" diye konuştu. İtiraz gerekçeleri arasında, Galataport, Zeyport ve Haydarpaşa gibi birçok kentsel dönüşüm projesinin, İstanbul'un tarihsel ve doğal değerlerine zarar verebileceği de yer aldı. Ayrıca, şehrin yaşam kaynaklarının, ormanlarının ve su havzalarının yoğun olarak bulunduğu kentin kuzeyine doğru gelişmeye neden olabilecek plan kararları olduğuna dikkat çekildi. 
Hürriyet

Marmara'ya yapay adalar geliyor!
İstanbul'un yeni 1/100 binlik planında Marmara'ya yapay adalar var. Mimarlar Odası: Dubai mi olacağız?

Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 1/100 binlik İstanbul İl Çevre Düzeni Planı'na Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden itiraz var. İtiraz dilekçesini hazırlayanlardan Kentleşme ve Planlama Komite Yürütücüsü Yıldız Uysal "Marmara Denizi'ne yapay ada izni bile çıkarmışlar. Dubai'ye çevirecekler herhalde" dedi.  17 Temmuz'da askıya çıkan 800 sayfalık planda, "Marmara Denizi'ne ilgili kurumların görüşleri doğrultusunda günü birlik turizm, rekreasyon, eğlence, festival ve toplantı gibi etkinliklere yönelik sosyal etkinlik adası niteliğinde yapay adalar yapılabilir" maddesi yer alıyordu.

Hazırlanan ilk haritada, sadece Kartal ve Küçükçekmece'de birer ada yeri belirlendiğini anlatan Uysal endişeli: "Planın askıya çıkmasından sonra hemen haritadaki ada yerlerini silmişler. Ama lejanttaki bilgisini silmeyi unutmuşlar. Sadece iki bölgede gözükürken şimdi tüm şehir genelinde yapılabilir."  Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi planın, kent ve insan odaklı değil İstanbul'u pazarlamaya ve küresel şirketlere rant sağlamaya yönelik olduğunü ileri sürüyor. Odanın internet sitesinde yayımlanan dilekçede şu itirazlar dikkat çekti:

* Ümraniye'de 2 B arazisi ticaret ve hizmet alt merkezi (MD) gözüküyor. 2B alanının yapılaşmaya açılmasıyla yaratacağı çekim gücü, içme suyu havzası ve ormanda ciddi tahribat yaratır.
* Silivri'de E-5'in kuzeyinde `tarımsal niteliği korunacak alan' üzerinde, üçüncü havalimanı kararı getirilmiş. Merkezi hükümetçe kararlaştırıldığı  anlaşılan üçüncü havalimanı, Sabiha Gökçen'in, Kurtköy çevresine yarattığı olumsuz gelişmelerin burada da tekrarlanmasına neden olur.
* Orman alanları, içme suyu havzalarının yapı yasaklı mutlak ve kısa mesafeli koruma alanları, tarım alanları dahil planın birçok bölgesinde kentsel ve bölgesel donatı alanı (D) işareti yer alıyor. Bu, büyük tahribata neden olur.
* Akfırat'ın kuzeydoğusunda, orman içinde yer alan turizm merkezi olmuş.
Asım GÜNEŞ/Radikal

Tartışma yaratan proje 
 
`Marmara'ya yapay ada izni çıkarmışlar İstanbul'u Dubai mi zannediyorlar'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı yeni İl Çevre Düzeni Planı'nın küresel şirketlere rant sağlamaya yönelik olduğu ileri sürüldü

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 1/100 binlik İstanbul İl Çevre Düzeni planına itiraz etti. Planın, kent ve insan odaklı olmayıp, İstanbul'u pazarlamaya ve küresel şirketlere rant sağlamaya yönelik olduğu ileri sürüldü. İtiraz dilekçesini hazırlayanlardan Kentleşme ve Planlama Komite Yürütücüsü Yıldız Uysal "Marmara Denizi'ne yapay ada izni bile çıkarmışlar. Dubai'ye çevirecekler herhalde" dedi.

 Odanın resmi internet sitesinde yayınlanan itiraz dilekçesinde özellikle, İstanbul'un dokusuna ve doğal yapısına zarar vereceği belirtilen 21 madde üzerinde duruldu. "17 Temmuz'da askıya çıkan 800 sayfalık planda, özellikle 'Marmara Denizi'ne, ilgili kurumların görüşleri doğrultusunda günü birlik turizm, rekreasyon, eğlence, festival ve toplantı gibi etkinliklere yönelik `sosyal etkinlik adası' niteliğinde yapay adalar yapılabilir" yazılı maddesi dikkat çekti.

Megakente zarar verir

Yapay adalarla ilgili hükmün kesinlikle kaldırılması gerektiği vurgulandı. Plan dahilinde hazırlanan ilk haritada, sadece Kartal ve Küçükçekmece'de birer ada yeri belirlendiğini ifade eden Uysal "Planın askıya çıkmasından sonra hemen haritadaki ada yerlerini silmişler. Ama lejanttaki bilgisini silmeyi unutmuşlar. Sadece iki bölgede gözükürken şimdi tüm şehir genelinde yapılabilir. İstanbul'u Dubai'ye mi çevirmeyi planlıyorlar belli değil" dedi.

İtiraz gerekçeleri arasında, Galataport, Zeyport ve Haydarpaşa gibi birçok kentsel dönüşüm projesinin, İstanbul'un tarihsel ve doğal değerlerine zarar verebileceği belirtildi.
Vatan


Geri Dön