24 / 04 / 2024

Mars sinema zincirleri Güney Koreliler'e satılıyor!

Mars sinema zincirleri Güney Koreliler'e satılıyor!

Güney Koreli CJ CGV ve ortaklarının, Mars Entertainment Group'u 605 milyon Euro’ya satın alacaklarını açıkladı. Mars Grup bünyesinde, sinema salonları yanı sıra, spor kulüpleri ve spa merkezleri de bulunuyor.



CJ CGV, Cinemaximum markası altında 710 gösterim mekanı bulunan MARS'ın yüzde 38 hissesini alacak, ismi açıklanmayan diğer ortaklar da hisselerin yüzde 62'sini satın alacak.


MARS GROUP 2001 YILINDA KURULDU

105 milyon lira sermayeli Mars Entertainment Group, 2001 yılında  Menderes Utku ve Muzaffer Yıldırım tarafından kuruldu.


Mars Grup bünyesinde, sinema salonları yanı sıra, spor kulüpleri ve spa merkezleri de bulunuyor.


CJ CGV KİMDİR?  

CJ CGV şirketi, Güney Kore'nin en büyük sinema kompleksi şirketi. Şirketin aynı zamanda Çin, Vietmam ve ABD'de de şubeleri bulunuyor. 


Şirketin adı Cultural, Great and Vital kelimelerinin kısaltmasından geliyor. 


Güney Kore'de 85'ten fazla şubesi, 681 sinema perdesi ve 100 binden fazla koltuğu bulunuyor. 


YEMEKSEPETİ.COM'A VERİLEN TUTARDAN YÜKSEK

Mars Group için verilen tutar, Türkiye'deki bir internet sitesine verilen en yüksek rakamdan da yüksek bir tutara denk geliyor. 


Mayıs 2015'te, Türkiye tarihinin en büyük internet satın alması gerçekleşmişti.


Delivery Hero Yemeksepeti’ni 589 milyon dolara satın almıştı.


Hürriyet




Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Güney Kore'nin sinema salonları devi CJ CGV, Türkiye’nin en büyük sinema zinciri Mars Cinema Group'u 800 milyon dolara satın aldı. 83 sinemalı Mars Group'un hisse devri yılın en büyük işlemi olarak görülüyor.


Cinemaximum markasıyla faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük sinema zinciri Mars Cinema Group’un yüzde 100 hissesi Güney Kore'li sinema zinciri işletmecisi CJ CGV tarafından satın alındı. Actera Group, Esas Holding, Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku ile CJ CGV Co. arasında hisse devir anlaşması imzalandı. Anlaşmada şirket değeri 800 milyon dolar olarak belirlendi. Hisse devir sürecinin tamamlanması Rekabet Kurulu Kararı’ndan sonra gerçekleşecektir. Satış sürecinde Actera Group ve Esas Holding’in danışmanlığını Goldman Sachs ve Morgan Stanley, CJ CGV’nin danışmanlığını ise Citigroup üstlendi. 


ALTI ÜLKEDE 249 SİNEMA 


CJ CGV, Cinemaximum markası altında 710 gösterim mekanı bulunan MARS'ın yüzde 38 hissesini alacak, ismi açıklanmayan diğer ortaklar da hisselerin yüzde 62'sini satın alacak. Güney Kore'nin en büyük sinema kompleksi şirketi olan CJ CGV’nin adı Cultural, Great and Vital kelimelerinin kısaltmasından geliyor. CJ CGV, Güney Kore’nin yanı sıra Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam, Endonezya ve Myanmar dahil toplam altı ülkede yaklaşık 2 bin perdeye sahip 249 sinema işletiyor. 


AB'ye giriş kapısı olacak


Güney Kore'de 85'ten fazla şubesi, 681 sinema perdesi ve 100 binden fazla koltuğu olan CJ CGV, küresel büyüme hedefleri ve özellikle Avrupa pazarına Türkiye üzerinden açılma planları çerçevesinde Mars Cinema Group’u stratejik bir yatırım olarak görüyor. Bunun yanı sıra bu yatırımın Türkiye ve Güney Kore arasındaki dostluğun özellikle kültürel alanda gelişmesine önemli ölçüde katkıda bulunması bekleniyor. 


10 yılda ikiye katlandı 


Dünyada en hızlı gelişen sinema pazarlarından biri olan Türkiye'de sektör 10 yılda ikiye katlanarak 2015 yılında 60 milyonun üzerinde bilet hacmine ulaştı. Son beş yılda en çok izlenen filmler sıralamasında zirvede yer alan yerli yapımlar izleyicileri sinema salonlarına çekmekte önemli rol oynadı. 


Salonlarıyla 32 ile film götürdü 


Menderes Utku ve Muzaffer Yıldırım tarafından 2001'de kurulan Mars, 2015 yılı itibarıyla 32 ilde 83 sinema ve 736 perde sayısına ulaşarak Türkiye sinema sektörünün gelişimine önemli katkı sağladı. Kurduğu modern tasarımlı ve tamamı dijital sinemalarla Türk izleyicisine dünya standartlarında film izleme fırsatı sunmasının yanı sıra bugüne kadar yerli filmlere verdiği destekle Türkiye’de sinema kültürünün gelişimine ön ayak oldu. Bünyesinde, sinema salonları yanı sıra, spor kulüpleri ve spa merkezleri de bulunan Mars Cinema Group’un spor salonları zinciri olan MAC satışa dahil edilmedi. 



Akşam





Bu haber Star Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



105 milyon lira sermayeli Mars Sinema Zinciri, 2001 yılında Menderes Utku ve Muzaffer Yıldırım tarafından kuruldu.


EĞLENCE VE SOSYAL TESİS ZİNCİRİ


Mars Grup bünyesinde, sinema salonları yanı sıra, spor kulüpleri ve spa merkezleri de bulunuyor.


Star



Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı


Türkiye’nin en büyük sinema zinciri olan Mars Cinema Group’un hisselerinin tamamı Güney Koreli CJ CGV’ye satıldı. Koreli grup, adı açıklanmayan ortaklarla şirket için 800 milyon dolar ödeyecek.


 

Türkiye’nin en büyük sinema zinciri Mars Cinema Group’un hisselerinin tamamının satışı için mevcut hissedarlar Actera Group, Esas Holding, Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku ile dünyanın önde gelen sinema işletmecilerinden Güney Kore’li CJ CGV Co. arasında hisse devir anlaşması imzalandı. Hisse devir anlaşmasında şirket değeri 800 milyon dolar olarak belirlendi. CJ CGV, Cinemaximum markası olan Mars’ın yüzde 38 hissesini alacak, ismi açıklanmayan diğer ortaklar da hisselerin yüzde 62’sini satın alacak. Mars’ta Actera ve Esas Holding’in yüzde 69.5, şirketin Yönetim Kurulu Bakanı Muzaffer Yıldırım’ın ise yüzde 30.5 hissesi bulunuyordu.

 

32 ilde 83 sinema 

Satış sürecinde Actera Group ve Esas Holding’in danışmanlığını Goldman Sachs ve Morgan Stanley, CJ CGV’nin danışmanlığını ise Citigroup üstlendi. Satış kapsamına spor salonları zinciri olan MAC dahil değil. Mars’tan yapılan açıklamada hisse devir sürecinin Rekabet Kurulu Kararı’ndan sonra tamamlanacağı belirtildi. 

 

Mars Cinema Group’un 2015 yılı itibariyle 32 ilde 83 sinema ve 736 perde sayısına ulaştığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi: “CJ CGV küresel büyüme hedefleri ve özellikle Avrupa pazarına Türkiye üzerinden açılma planları çerçevesinde Mars Cinema Group’u stratejik bir yatırım olarak görmektedir.”

 

Güney Koreli CJ CGV 249 sinemayı işletiyor 

Mars Entertainment Group, 2001 yılında Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku tarafından kuruldu. Grup bünyesinde, Cinemaximum sinema zinciri, spor salonları işletmecisi olan MAC ve NuSpa’yı bulunduruyor. Özel sermaye fonu yönetim şirketi olan Actera Group ise 500 milyon doları aşan büyüklüğü ile Türkiye odaklı en büyük özel sermaye fonu olan Actera Partners L.P.’yi yönetiyor. Actera Partners L.P.’nin yatırımcıları arasında Kuzey Amerika, Avrupa, Uzakdoğu ve Ortadoğu merkezli emeklilik fonları, kalkınma bankaları ve devlet yatırım kurumları bulunuyor. Esas Holding, bilançosundaki kaynakları ve dış finansman gücünü kullanarak büyümekte olan şirketlere yatırım yapan bir özel sermaye yatırımcısı. Esas Holding, bugüne kadar sağlık, perakende, gıda, sinema, hizmet, gayrimenkul ve havacılık alanlarında faaliyet gösteren şirketlere yatırım yaptı. CJ CGV şirketi, Güney Kore’nin en büyük sinema kompleksi şirketi. Şirketin aynı zamanda Çin, Vietmam ve ABD’de de şubeleri var. Şirket, toplam 6 ülkede yaklaşık 2 bin perdeye sahip 249 sinema işletiyor ve Güney Kore’nin en büyük holdinglerinden biri olan CJ Group bünyesinde yer alıyor. 

 

2010’da ortak oldular 

Mars Entertainment Group, 2010’da Esas Holding’den AFM sinemalarının yüzde 88.01 hissesini 82.3 milyon dolara satın aldı. Ancak Esas Holding, sinemalarını sattığı Mars Entertainment’ın ortağı Actera’dan grubun yüzde 30 hissesini alarak eğlence sektöründe kalmaya devam etti.

 

Türk filmleri cazibeyi artırdı 

TÜRKİYE sinema pazarı son 10 yılda ikiye katlanarak 2015 yılında 60 milyonun üzerinde bilet hacmine ulaştı. Son 5 yılın tamamında en çok izlenen filmler sıralamasında zirvede yer alan yerli yapımlar izleyicileri sinema salonlarına çekmekte önemli rol oynadı. Bu filmlerin başını ise Recep İvedik serisi çekiyor.


Vatan 



Geri Dön