28 / 03 / 2024

Masdar Kent projesi 2013 yılında tamamlanacak!

Masdar Kent projesi 2013 yılında tamamlanacak!

Abu Dabi’de çalışmaları sürdürülen 22 milyar dolarlık bütçeye sahip Masdar kentinde 45 bin kişi yaşayacak. Uzun-dar sokaklar ve rüzgâr kuleleriyle kent serinlerken, dev panellerle binaların enerjisi sa



Abu Dabi, çalışmaları 2007’de başlayan Masdar Kent projesi 2013 yılında tamamlandığında dünyanın ilk tam yeşil (karbon-nötral) ve atmosfere ‘sıfır karbon’ salan çevre dostu kentine sahip olacak.

Projeyi, Londra’daki Millenium Köprüsü, Pekin Başkent Havaalanı, Hong Kong HSBC Gökdeleni, İrlanda’da bulunan U2 Gökdeleni ve Rusya’da Crystal Island gibi devasa yapıtları ile tanınan Foster&Partners mimarlık şirketi hayata geçiriyor.

22 milyar dolarlık bütçe
Masdar kent projesinin 22 milyar dolara (32,5 milyar TL) mal olması bekleniyor. Abu Dabi’den 32 kilometre uzaklıkta çöl üzerinde 6 kilometrekarelik bir alan üzerine kurulacak olan kentte, sadece temiz enerji kullanan 1500 iş sahası bulunması hedefleniyor. Kent tamamlandığında 45 bin kişiye yaşam alanı sağlayacak ve yaklaşık yine 45 bin kişi de bu kente günü birlik çalışmaya gelecek. Kentte bir de sürekli olarak yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji üzerine araştırmalar yapan Masdar Institute of Sience and Technology (MIST) adında, Massachusette Institute of Technology (MIT) tarafından da desteklenecek bir yüksek teknoloji enstitüsü kurulacak.

İlham İslam mimarisinden
Credite Suisse ile Siemens tarafından da desteklenen dünyanın ilk tam yeşil kenti projesinin fikir babası ise Sultan Ahmed Al Jaber’in CEO’su olduğu Abu Dabi Gelecek Enerji Şirketi.
Projenin mimari sorumluluğunu alan Foster&Partners’ın ortağı Norman Foster, projeye başlamadan önce Suriye’deki Halep Kalesi ile Yemen’de 16. yüzyılda inşa edilen Shibam binalarını gezerek, sıcaklığın 150 derece gibi hissedildiği yerlerde insanların nasıl serin ve yaşanabilir yerler inşa ettiklerini araştırdı.
Foster’ın ilhamını modern teknoloji ile birleştirdiği Masdar kentinde inşa edilmekte olan rüzgar kuleleri, içinde bulunan su spreyleri ile havayı soğuttuktan sonra kentin iç noktalarına iletecek. Ulaşım sistemiyle de tam yeşil olmayı hedefleyen kentte trafik yeraltından sağlanacak. Çevre dostu yöntemlerle elde edilmiş enerjiyi kullanan otomatik elektronik araçlar kentin altından insanların ulaşımı sağlayacak.
Tüm bu özelliklerine rağmen, Masdar’ın elitisyen bir kent olması tasarlanmıyor. Öğrencilerden işçi ve memurlara kadar toplumun her kesiminden insan çevre dostu yeşil kentte yaşayabilecek.
Milliyet


Geri Dön