26 / 04 / 2024

MASKİ'de hedef 2025!

MASKİ'de hedef 2025!

Manisa Akhisar ve Salihli ilçesinde yapılan atık su arıtma tesisleri daha temiz bir Manisa için çalışıyor. Salihli tesisinin ilk kademesinin 140 bin, Akhisar’ın ise 139 bin eşdeğer nüfusa hizmet verecek şekilde 2025 yılına doğru yol alıyor.



Türkiye’de ilk kez 1987 yılında Akhisar’da kurulan Biyolojik Arıtma Tesisinin ömrünü tamamlamasının ardından, Akhisar Belediyesi tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankasının katkıları ile Akhisar Atık su Arıtma Tesisi 17 Ocak 2013 yılında açılışı yapıldı. Toplam 14 Milyon 229 Bin 384 TL’ye mal olan tesisin 2 Milyon 800 Bin TL’si Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hibe edilirken geri kalan kısmı için Akhisar Belediyesi İller Bankasından Kredi desteği ile tamamlandı. Akhisar Belediyesi Atık su Arıtma Tesisi, şu anlık, Gediz Havzasındaki belediyeler tarafından yapılan arıtma tesisleri arasında Salihli İlçesi Atık su Arıtma Tesisi’nden sonra şuanda ikinci en büyük arıtma tesis olma özelliği taşıyor. MASKİ Akhisar İlçesi’nde şehrin gelişimi sürecinde çevreye ve insana önem vererek ve bu yöndeki yatırımları öncelikle hayata geçirmek için çaba gösteriyor.


2025 YILINA KADAR

139 BİN KİŞİLİK HİZMET

Tesis hakkında bilgilendirme yapan Akhisar Atık Su Arıtma Tesisi Çevre Mühendisi Engin Çive; “Bakanlığın hazırlamış olduğu “Gediz Havzası Koruma Eylem Planı” na bağlı olarak Akhisar Belediyesi ileri arıtma tekniklerinin kullanıldığı yeni arıtma tesisi projelendirilerek Çevre ve Orman Bakanlığının onayına sunulmuş ve onaylanmıştı. Yapılan arıtma tesisisin ilk kademesi 2025 yılında ortalama 139 Bin kişilik nüfusa ve günde 30 Bin 554 metreküp atıksu kapasitesine hizmet veriyor.


SALİHLİ’DE KİRLİLİK EN

ALT SEVİYEYE İNDİRİLİYOR

Salihli'nin en önemli çevre sorununa çözüm olacak, ilk kademesi 140 bin eşdeğer nüfusa hizmet verecek şekilde planlanan Atıksu Arıtma Tesisi Salihli’yi kirlilikten arındırmaya devam ediyor.  Salihli Zafer Mahallesi’nde 6,8 hektarlık alan üzerinde kurulan tesisin Gediz Havzası’nın üzerindeki etkisi temizlik bakımından oldukça yüksek oluyor. Salihli, kişi başına 12,5 metrekareye ulaşan yeşil alan miktarı ile AB standartlarının üzerinde yeşil alana sahip bir kent olma özelliğine sahip olmasıyla, Atık su Arıtma Tesisiyle birlikte Salihli, Jeotermal enerji ile hava kirliliğini de en alt seviyelere çekmeyi başarıyor. Toplam 25 milyon TL’ye mal olan bu yatırımın önemli ve Gediz Havzası için atılmış ilk adım olduğuna işaret edilirken  6.8 hektarlık alan üzerinde kurulan bir tesis olduğu bildirildi. 


YAŞANABİLİR BİR KENT İÇİN

Yüklenici Müteahhit Firma Yetkilisi Aykut Kılıç, tesis hakkında bilgilendirmelerinin yanı sıra bilgilendirmelerde bulundu. Kılıç; Çevre için çok önemli bir tesisi ön işletmeye almayı başardıklarını anlatarak, Bugüne kadar tesis olarak sağlıklı ve temiz bir kent için, yaşanabilir bir kent için halka hizmeti görev bildiklerini ve bu anlayışla görevi sürdürdüklerini kaydetti.


TEST İÇİN LABORATUAR

Salihli arıtma tesisinde bulunan laboratuar da incelemeler yürüten çevre mühendisleri, bu laboratuar sayesinde daha temiz ve daha iyi bir hizmet verebiliyor.


SIRADAKİ DEV TESİS TURGUTLU’YA

Akhisar ve Salihli arıtma tesisleri ile Gediz Havzası kirlilik kaynaklarından birinin ortadan kalkmasının ardından il ve ilçelerin de bu denli önemli yatırımlar için kolları sıvadı.


Turgutlu Belediyesi, Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilecek olan Turgutlu Atık Su Arıtma Tesisi’nin yüklenici firmaya yer teslimi yapıldı.


165 BİN KİŞİYE HİZMET VERECEK

Turgutlu Ovası Davutlar Mevkii’nde Turgutlu Belediyesi, MASKİ ve İller Bankası koordinasyonunda inşa edilecek ve yaklaşık 37 Milyon TL’ye mal olacak Turgutlu Atık Su Arıtma Tesisi’nin ihale şartnamesi gereğince 2017 yılının Mayıs ayında tamamlanması bekleniyor. Tesisin 165 bin kişiye hitap edecek şekilde günlük 33 bin metreküp kapasiteli ve güneş enerji sistemiyle hizmet vereceği belirtiliyor. Yaklaşık 600 gün sonra, son derece modern bir tesis Turgutlu’ya kazandırılması bekleniyor.


“TESİSLERİ AYAĞA KALDIRMAK İÇİN BURDAYIZ”

MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Şehnaz Başaran “Ben ekibimizle birlikte buraya atık su arıtma tesislerini ayağa kaldırmak yükseltmek için görev aldık.”  diyerek atık su arıtma tesislerini değerlendirdi. Başaran; “Manisa merkezde 25 – 30 yıl önce yapılan bir arıtma tesisi var.   Bu tesis artık ömrünü doldurmuştu ve bir daha yenisi bir türlü yapılamamıştı uzun uğraşlar verilmesine rağmen. MASKİ kurulduktan sonra da biz ilk olarak atık su arıtma tesislerini ele almak istedik. Çünkü çok elzem bir durum. O dönemde çalışan tesis dahi, eski olduğu için ancak Manisa’nın %30 kapasitesini kaldırabiliyordu. Biz bir tesis yapıyorsak 25-30 yıl sonrasına kadar hizmet verebilmesi lazım. Planlanması bu şekildedir.” dedi.


HANGİ İLÇELER NE DURUMDA?

Manisa ve İlçelerinde atık su arıtma tesislerinin son durumları hakkında bilgilendirme yapan Başaran şu açıklamalarda bulundu; “Şuan Köprübaşı hariç, hemen hemen bütün ilçelerde arıtma tesisleri var, ve bazılarında projelendirme safhasında. Köprübaşı’nın da kanalizasyon şebeke projesini yaptırıyoruz. Bunun tamamlanmasının ardından atık su arıtma tesisi de planlanacak. Soma’da atık su arıtma tesisi inşaatı başlanmak üzere. Kırkağaç’ta tesis inşaatı bitti, atık su arıtma tesisi alınmaya başlandı. Ayrıca Kırkağaç’ta Gelenbe ve Karakurt beldesi vardı. Bunlarda yaptırmış arıtma tesislerini. Böylelikle Kırkağaç’ta 3 tesis var. Akhisar’da yeni bir arıtma tesisi çalışıyor. Gördes’te de inşaatına başlandı. Demirci, Selendi ve Sarıgöl proje aşamasındalar. Alaşehir’de eski bir tesis var. Yeni tesis inşa etmek için projemizi İller Bankası’na göndermiş bulunmaktayız. En kısa sürede Alaşehir’e yeni tesis yapılacak. Salihli’ye çok güzel bir tesis yapıldı. Ahmetli’nin de güzel bir tesisi var ama sıkıntılı olarak teslim edildi bize. Gölmarmara, Kula ve Saruhanlı’nın çalışan tesisleri var. Turgutlu ve Manisa yeni ihale edilmiş bir tesisleri var.”


97 MAHALLELİK PİLOT ÇALIŞMA

Yeni bir projeyle pilot çalışma başlattıklarını ifade eden Başaran, bu sayede bazı mahalleleri aynı proje çerçevesinde birleştirerek içme suyu ve kanalizasyon sorunlarını halledeceklerini belirtti. Başaran; “97 Mahallelik bir pilot çalışma başlattık. Manisa’da her ilçede en az 5 olmak üzere 6,7 köy birleştirerek içme suyu ve kanalizasyon sorunlarını çözmek için projeler yaptık. 97 mahallenin kanalizasyon ve içme suyu, projeleri tamamlandı, ihaleleri şuanda yapılıyor. İhaleler tamamlanınca bunların hepsinin paket arıtma tesisleri veya fosseptik tesisleri hayata geçecek. Bu 97 mahalleyle iş bitmeyecek daha güzel projelerle hizmetlerimiz sürecek ve önümüzdeki zamanlarda en güzel yaşam şartlarını hayata geçireceğiz.” diye konuştu.



Manisa'da Denge 


Geri Dön