19 / 04 / 2024

Matrah ayarlaması ile araba fiyatları düşecek! İşte ÖTV indirimi gelecek olan otomobiller!

Matrah ayarlaması ile araba fiyatları düşecek! İşte ÖTV indirimi gelecek olan otomobiller!

Artan araba fiyatları ile birlikte ödemekte zorlanan vatandaş araç veya ilk arabada ÖTV indirimi gibi beklentilerin içine girdi. Bunun haricinde ise yeni gündem maddesi matrah artırımı ile birlikte vergi düşürülmesi. İki model haricinde de tüm modelleri kapsamış olacak.



Hali hazırda motor silindir hacmi 1600 cm³'ü geçmeyen araçlarda ÖTV matrahı 120 bin lirayı geçmeyenlerde vergi yüzde 45, matrahı 120 binle 150 arasında olan araçlar yüzde 50, matrahı 150 bin lirayı aşıp,175 bin lirayı aşmayanlar 60, 175 bin lirayı aşıp, 200 bin lirayı geçmeyenler 70, farklı arabalarda yüzde 80 vergi kabul edilmekte.  Ama kur bazlı zamlar nedeni ile birlikte şu sıralar sadece iki araç markası yüzde 70 diğerleri de yüzde 80 ÖTV büyüklüğüne erişti.

Yapılan hesaplamalar çerçevesinde satış ücreti 353 bin lira ile 401 bin lira içerisinde bulunan arabalar yüzde 70'lik ÖTV kapsamına giriyor. 401 bin liranın üzerinde olan araçlar yüzde 80'lik ÖTV diliminin içinde yer alıyor.

Tüm bunların haricinde Hazine ve Maliye Bakanlığı satışların düşmemesi için vergi kaybı getirmeyecek çeşitli formülleri de masaya yatırmış şekilde. Düşünülen ÖTV indirimi de bu sene başındaki gibi matrah oranlarının artırılması ile olacak. 

Bu şekilde fiyatları pahalı olan lüks arabalar için geçerli olurken farklı arabalarda da miktar düşecek. ÖTV hesaplamasında son olarak 2022 senesinin k zamanları bir değişiklik gerçekleştirildi ve matrah çoğaltıldı.

Öğrenilen bilgilere göre; ÖTV indirimi için matrah artırımı ilk şekilde yerli üretim araçlar olmak ile birlikte ona yakın modelin düşünülenden daha az şekilde vergi büyüklüklerinden faydalanılmasının önü açılacak.

Ama matrah dilimlerinin henüz ne oran ile olacağı da belli olmadı. Düzenlemenin ardından sadece iki otomobilin yüzde 70, diğer modellerin de yüzde 80 ÖTV'ye tabii olduğu ekosistemde bazı araçların ÖTV'sinin de yüzde 50'ye kadar düşürüleceği söyleniyor. 

İlk hazırlanan taslak düşünüldüğünde yapılan öngörülere göre; matrah çoğaltıldığında ÖTV indirimi yapılacak muhtemel otomobil modeller şu şekilde: Dacia Duster, Citroen C-Elysee, Peugeot 208, Citroen C3, Opel Astra, VW Polo, Kia Picanto, Kia Rio, Fiat Egea, Fiat Egea Cross, Hyundai i20, Hyundai Bayon, Toyota Corolla sedan, Renault Clio, Renault Taliant, Dacia Sandero, Dacia Sandero Stepway.

Matrah ayarlaması ile araba fiyatları düşecek! İşte ÖTV indirimi gelecek olan otomobiller!

Milyonlarca borcu olan vatandaşı ilgilendiriyor! O listeden çıkarılacaklar! Yeni torba yasa geliyor

Patlak kredi kartı sayısı ikiye katlandı! Kredi kartı kullanıyorsanız dikkat!

Elektrik faturası desteği nasıl alınır? Elektrik yardımı başvurusu nasıl yapılır? Hemen başvurun!


Geri Dön